Cel mai cunoscut vlogger din România, Selly (Andrei Șelaru), a acceptat invitația de a deveni Ambasador BookLand și de a inaugura Școala Gimnazială Giubega, renovată și dotată de Asociația BookLand în județul Dolj. De origine din Craiova, vloggerul a vizitat școala pentru a face cunoștință cu cei peste 160 de elevi care urmează cursurile unității de învățământ, și pentru a le transmite un mesaj despre importanța educației, încurajându-i să învețe bine și să exceleze la materiile care îi pasionează.
 

Inaugurarea a avut loc după ample lucrări de renovare derulate timp de 10 luni de Asociația BookLand cu sprijinul autorităților locale și partenerilor din mediul privat. Valoarea totală a investiției a fost de 400.000 EURO, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 330.000 EURO, iar contribuția Primăriei Giubega fiind de 70.000 EURO. Dacă în urmă cu un an elevii erau întâmpinați într-o clădire insalubră cu pereți plini de igrasie, fisurați și murdari, parchet și uși vechi, calorifere ruginite care nu încălzeau sălile de clasă, mobilier uzat și grupuri sanitare degradate, astăzi școala lor este ca nouă, modernă și colorată, dar și dotată cu un teren de sport de 1000mp.
 

„Părerea mea despre educație o cunoașteți deja. Cred în continuare că programa școlară trebuie ancorată în valorile prezentului pentru ca elevii să aibă competențe reale în viața și în câmpul muncii, dar și că profesorii trebuie să câștige mai mult pentru ca această meserie să fie una cât mai dezirabilă. Însă, schimbarea ia timp și ține de forurile legislative. Până la implementarea unui sistem eficient, îi incurajez pe toți copiii să învețe bine și să își ocupe timpul liber dezvoltându-se în direcția propriei lor vocații făcând lucruri care să conteze pentru ei și pentru societate. Când am fost în vizită la școala rurală din Giubega, în județul în care m-am născut, m-a surprins foarte plăcut să văd noile condiții de învățământ, să văd că e dotata și, cel mai important, că are elevi care își doresc să urmeze și un liceu. Da, educația este și va rămâne cea mai importantă investiție în propria persoană, însă, depinde de fiecare dintre noi ce clădim peste cultura generală primită în școală.” Selly (Andrei Șelaru) - Vlogger, antreprenor & Ambasador BookLand
 

„Dragi prieteni de la BookLand România, ne bucurăm că ați acceptat această provocare de a ne ajuta să învățăm într-un mediu prietenos și ne dorim să păstrăm această colaborare și pe viitor! Profesionalismul de care ați dat dovadă și dăruirea pentru realizarea acestui proiect atât de complex sunt dovada cea mai evidentă a unei munci asidue. Datorită generozității deosebite de care ați dat dovadă am putut vedea bucuria și lumina din ochii copiilor noștri. Asociația BookLand a reușit să transforme, să modernizeze și să înfrumusețeze spațiul destinat pregătirii pentru viitor al elevilor din școala noastră. Datorita implicării dumneavoastră, elevii consideră școala un al doilea cămin, unde se simt confortabil. Acum, cu ajutorul Asociației BookLand și al Consiliului Local avem o școală curată, modernă, colorată, plină de viață, în care‚ împreună CONSTRUIM oameni! Vă suntem recunoscători pentru ajutorul dat elevilor noștri, pentru susținerea oferită, efortul și, nu în ultimul rând, bunătatea de care ați dat dovadă! Nu putem decât să vă mulțumim pentru implicarea în astfel de activități; fiecare dintre noi are dreptul la o educație de calitate, iar dumneavoastră ați ajutat elevii noștri să aibă acest drept.” Costi Glăvan - Director Școala Gimnazială Giubega, jud. Dolj
 

„Să te plimbi acum prin școală e o bucurie. Sobe, uși, parchet, corpuri de iluminat, calorifere – toate au fost înlăturate de pe etajul 1 al școlii când am început lucrările de renovare. Pe schimburi, elevii au învățat timp de peste 10 luni la parter, acompaniați de tevatura aferentă unui șantier. Sacrificiul a meritat, însă. Holurile cu gresie elegantă, pereții finisați și vesel zugrăviți, parchetul din sălile de clasă, fiecare cu personalitate proprie, sălile de toaletă refacute – toate acestea sunt completate la exterior de o tencuială proaspată și la fel de multicoloră, dar și de-o curte cu alei pavate. Însă, poate cel mai frumos cadou pentru o școală condusă de un profesor de sport e chiar terenul de fotbal din curte, construit de la zero. În tot acest timp, nu numai Primăria Giubega s-a implicat, ci și părinții și profesorii care au gătit zilnic pentru echipa de muncitori și elevii care au descărcat materialele de construcții și mobilierul, au plantat flori în curte și, azi, păstrează curățenia în noua lor școală.” Mihaela Petrovan - Președinta Asociația BookLand
 

Transformarea a fost susținută de Primăria Giubega, care a achitat 70% din valoarea aferentă manoperei, iar peste 50 de companii private sau asociații au susținut Asociația BookLand în demersul educațional. Acestea au contribuit cu sponsorizări în bani, produse și servicii, totul pentru ca elevii să aibă parte de condiții excelente de învățătură: Leroy Merlin, MaxBet, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, SAP, Vopseaua Oskar, Turbomecanica, Rehau, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery, Sipex, Arco Media, Linde Gaz, Profi, Asociația Bine Pentru Oameni, Holver, Terra Gres, Stift Lux Design, Brico Depôt, Uniprest Instal, SolExpert Group, Caparol, Mastaroll, RTH Proconstruct, Porta Doors, Stehos Acero, DXC Technology, OSF Digital, Saint-Gobain, Siniat, Raveli, Arena Systems, Sanotechnik, Bravo Group, Masterplast, Instal Impex, Almalux, Metaltrans, Romprofix, Isomat, Policolor, Termoplast, Promelek XXI, Ferro, EuroTigla, Panasonic, Famous Roses, Pepiniera „Grădina Verde”, Atip Design.
 

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 - 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai sustenabil pentru copiii din comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale.
 

Ce urmează pentru Asociația BookLand? Cel mai amplu și mai ambițios proiect de până acum: construirea primului său Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, care-și va deschide porțile în 2025, în județul Argeș, comuna Vulturești. Acest centru educațional va include toate ciclurile de învățământ preuniversitar: primar, gimnazial, liceal și postliceal (profesional) și va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o programă modernă, pentru a forma muncitori calificați în producție și servicii, racordați la nevoile pieței. În acest centru pus gratuit la dispoziția a ~300 de elevi din mediul rural și dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare – bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar – liceenii vor putea face practică plătită în întreprinderile sociale deschise în Campus, precum și în cadrul companiilor partenere, urmând ca, după finalizarea studiilor, să poată accesa oportunitățile de muncă asigurate de partenerii economici BookLand. Investiția este estimată la peste 5 milioane de euro, iar experiența dobândită în acest proiect va sta la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în sistem dual, în mediul rural.
 

Toți cei care împărtășesc viziunea Asociației BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.
 

***

 

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution, care facilitează liceenilor cu rezultate excelente la învățătură dialogul cu varii personalități, prin Taberele Coolturale BookLand, care le oferă copiilor un mix de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor. „Împreună CONSTRUIM oameni” înseamnă azi sute de companii din mediul privat, autorități locale, profesori-părinți-elevi care, la îndemnul Asociației BookLand, și-au dat mâna pentru a contribui la renovarea și dotarea școlilor de la sat. Reprezentativ pentru România, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorită obiectivului comun de a reduce abandonul școlar din mediul rural, oferindu-le elevilor șansa la o educație de calitate în clădiri sigure, moderne și prietenoase care oferă o perspectivă pentru o comunitate durabilă. Rezultatul în ultimii 4 ani? 80 de școli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la școală, rezultate mai bune la învățătură și premisele unei vieți împlinite! În 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun. Mobilizarea exemplară reușită de Asociația BookLand a fost recunoscută printre bunele practici încurajate de Guvernul României în Raportul Național Voluntar al României, prezentat la Forumul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023).