Ce este SMART Diaspora. SMART Diaspora este un document de politica publica ce propune, printr-o serie de directii de actiune si de masuri practice, valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si facilitarea contributiei lor la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei. Obiectivul principal propus in SMART Diaspora este ca Romania sa devina o destinatie de cariera atractiva pentru studentii si absolventii universitatilor din intreaga lume. Documentul contine o varietate de modele de bune practici din alte state cu privire la atragerea capitalului uman valoros de peste hotare. 

Elaborarea SMART Diaspora. SMART Diaspora a fost conceputa exclusiv in cadrul Ligii Studentilor Romani din Strainatate de-a lungul unui amplu proces de cercetare, redactare si consultare cu membri LSRS din toata lumea (studenti si absolventi romani cu studii peste hotare), aflati in peste 30 de filiale si reprezentante LSRS. La acest proces au luat parte si tineri profesionisti din tara si de peste hotare, cu care LSRS colaboreaza prin platforma C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani). Consultarea a luat mai multe forme: 1) sondarea, prin chestionare, a opiniei studentilor si absolventilor romani cu studii peste hotare despre provocarile si oportunitatile legate de intoarcerea acasa, dar si a expertilor cu care LSRS colaboreaza; 2) revizuirea periodica a versiunilor materialului de catre o echipa formata din absolventi la cele mai bune universitati ale lumii (Harvard si Stanford, Columbia, Oxford, London School of Economics, Sorbona etc.); 3) dezbateri in 15 filiale si reprezentante LSRS din toata lumea, localizate in tari in care se afla cele mai mari comunitati de tineri romani aflati la studii (Austria, Belgia, Canada, China, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania, Statele Unite ale Americii si Suedia).

Cum a evoluat SMART Diaspora. Inca de la data lansarii SMART Diaspora ca propunere de proiect national (8 ianuarie 2013, Gala Studentilor Romani din Strainatate), LSRS a promovat-o in randul reprezentantilor institutiilor cu rol in aplicarea sa, incurajandu-i in cadrul informarilor si intrevederilor pe aceasta tema sa o preia si sa o sustina in intregime: Guvernul Romaniei si ministerele de resort, Senatul Romaniei, Camera Deputatilor, Administratia Prezidentiala. In egala masura, LSRS a preluat initiativa de a pune in aplicare o serie de proiecte incluse in aceasta strategie. Pentru acestea, LSRS a obtinut sustinerea publica, dar si parteneriatul celor mai importante autoritati publice vizate in strategie. 

Proiecte derulate de LSRS, marca SMART Diaspora. In cei doi ani de la lansarea SMART Diapora, LSRS a derulat doua editii ale evenimentului de cariere „Hai Acasa!”, proiect special dedicat tinerilor cu studii peste hotare care doresc sa se intoarca in tara, precum si alte doua editii ale programului de stagii de practica in institutii publice SMART Internships. La cele doua editii ale „Hai Acasa!” s-au inscris peste 300 de participanti si au fost promovate peste 100 de oferte profesionale in Romania ale unor companii de renume mondial. In cadrul editiilor programului SMART Internships, au fost selectati peste 70 de finalisti care sa deruleze stagii de practica in douasprezece institutii publice de la nivel central: Administratia Prezidentiala, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Institutul European din Romania etc. Pe langa acestea, LSRS a mai organizat o serie de conferinte si colocvii pe teme de interes public, la care au participat tineri educati la universitati prestigioase de peste hotare. 

Rezonanta SMART Diaspora. Inca din primul an de la lansarea programului „SMART Internships”, Guvernul Romaniei a introdus propriul program de stagii de practica, iar Camera Deputatilor a introdus in acest an un nou proiect de acest fel. Salutam pe aceasta cale initiativele celor doua institutii si incurajam si alte structuri publice sa fie solidare cu aceste demersuri.
Miza actuala privind SMART Diaspora. In contextul alegerilor prezidentiale din luna noiembrie, LSRS a aflat cu surprindere ca SMART Diaspora a fost inclusa in programul politic si/sau in declaratiile publice ce insotesc candidatura la Presedintie a unor candidati la cea mai inalta functie in stat. Consideram salutare aceste demersuri si le intelegem ca fiind o recunoastere la nivel inalt a importantei strategice pe care proiectul de atragere in Romania a tinerilor din diaspora o are pentru tara noastra. Ii incurajam pe toti candidatii sa ia in calcul oportunitatea de a-si asuma public acest proiect in sustinerea candidaturilor proprii. 
 
Apel catre Prezidentiabili. Apelul nostru catre toti candidatii la Presedintie este acela de a-si asuma cu responsabilitate initiativa SMART Diaspora ca pe un proiect vital pentru tara noastra. Pe viitorul Presedinte al Romaniei il asiguram de toata vigilenta noastra, de monitorizarea constanta a realizarii obiectivelor asumate public in campania electorala cu privire la SMART Diaspora, precum si de disponibilitatea noastra de a fi parteneri temeinici si onesti in acest demers strategic pentru Romania. 

###
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.
LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.
Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei.
LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.

CONTACT 
Alexandra SASU
Vicepresedinte Comunicare
Alexandra.sasu@de.lsrs.ro 
+40 726 339 256

Sebastian BURDUJA
Presedinte Fondator
sebastian.burduja@proiecte.lsrs.ro
 
Dan NECHITA
Presedinte LSRS
dan.nechita@caesar-romania.eu 
 
Maria-Magdalena MANEA
Director Cercetare
maria.magdalena.manea@lsrs.ro