În cadrul evenimentului ,,Ateliere teoretice și practice: cum identificăm, abordăm, gestionăm cazurile de violență? Prevenție și intervenție pentru educație”, Teach for Romania în parteneriat cu Asociația Necuvinte au reunit autorități publice, cadre didactice, asistenți sociali, psihologi, experți educaționali pentru a adresa fenomentul violenței școlare și pentru a oferi instrumente de diminuare a acestora.

 

Evenimentul a avut loc pe 21 februarie 2024, la Iași și i-a avut invitați pe doamna Monaliza Cîrstea, Director Direcția de Prevenirea și Combaterea Violenței Domestice, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), doamna Lăcrămioara Doncean, Inspector Școlar (ISJ), doamna Valentina Rujoiu, Profesor Universitar Doctor – Departamentul de Asistență Socială, Facultatea SAS – Universitatea București, doamna Ana Maria Ciobanu, psihoterapeut și consilier, Președinte Asociația Metatron.
 

Atelierele au abordat tematica diminuării violențelor școlare și a abuzurilor domestice, având conținut de ghidaj practic sub îndrumarea formatorului Alina Iordache și Diana Bordeianu ca facilitator, iar despre etiologie și cauzele violențelor a vorbit formatorul Valentina Rujoiu. Intervențiile punctuale de pe teren și bunele practici au fost prezentate în plen de către profesorii Greta Predoi și Alida Iftime.
 

Evenimentul a marcat închiderea proiectului ,,Educație în siguranță de la egal la egal", proiect derulat de Teach for Romania și Asociația Necuvinte, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund - Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
 

Scopul proiectului este să combată violența domestică și de gen prin respectarea principiului egalității de șanse în învățământul preuniversitar, oferind instrumentele necesare profesorilor, asistenților sociali și copiilor și prin dezvoltarea de materiale și intervenții ce pot fi preluate la nivelul instituțiilor județene implicate.
 

Resurse pot fi descărcate gratuit de pe site, aplicabile în sala de clasă. Mai multe detalii pe site-ul proiectului: https://educatieinsiguranta.ro
 

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

 

***

 

Despre Teach for Romania:  

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 10 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină educatori, profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.  

 

În anul școlar 2023-2024, 145 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 126 școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 279 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 26 000 de copii.

 

 

Despre Asociația Necuvinte:
 

Asociația Necuvinte este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 2013 în conformitate cu O.G. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile, cu scopul de a lupta împotriva discriminării, abuzului și a violenței de gen. Violența de gen nu este o problemă a femeilor, ci o problemă a societății la rezolvarea căreia trebuie să participăm cu toții. Credem în suroritate și parteneriate ca modalitate de a atinge egalitatea și echitatea în societatea în care trăim.