Direcția Europa Centrală şi Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei şi Institutul Francez din România organizează cea de-a șasea ediție a concursului «Ma thèse de doctorat en 180 secondes » (Teza mea de doctorat în 180 secunde). Competiţia permite doctoranzilor şi tinerilor doctori în ştiinţe să-şi prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în limba franceză, unui public divers şi neiniţiat, în doar trei minute.

Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur diapozitiv pentru a prezenta publicului rezultatele cercetării sale doctorale într-o manieră clară, ludică și convingătoare.

Acest concurs este un instrument de popularizare a ştiinţelor, prin care publicul larg are posibilitatea de a descoperi diverse domenii de cercetare. Este, în același timp, un exercițiu excelent de comunicare publică pentru doctoranzi !

Competiția se adresează studenților înscriși într-un program de doctorat pe parcursul anului academic 2022-2023 sau celor care și-au susținut teza în anul precedent (2021-2022), într-o instituție de învățământ superior din România.

Înscrierile se pot realiza până la data de 10 iunie 2023 (inclusiv), pe site-ul AUF:

https://l.auf.org/MT180Roumanie2023

În cazul în care numărul candidaților o impune, vor fi organizate semi-finale, în diverse regiuni ale României. Finala națională va avea loc la București în data de 27 iunie 2023, iar juriul va decerna patru premii dintre care unul va fi oferit de  Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și trei premii oferite de Institutul Francez din România. Câștigătoarea sau câștigătorul finalei naționale va avea șansa de a reprezenta România la Finala Internațională de la Rabat, Maroc din 05 octombrie 2023.

Cele două etape ale concursului, semi-finalele naționale și finala națională vor fi transmise în direct pe rețelele sociale.

 

***

 

Concursul

Inspirat din concursul australian « Three minute thesis (3MT® open_in_new) », competiția « Teza mea de doctorat în 180 secunde/Ma thèse en 180 secondes » a debutat în Québec, în 2012, și a fost organizată de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS).

România participă cu succes la acest concurs din anul 2017. În cadrul finalei internaționale din 2018, Veronica-Diana Hagi de la Universitatea « Ovidius » din Constanţa a câștigat locul al III-lea pentru prezentarea proiectului său doctoral « Biografia lingvistică, un instrument didactic plurivalent ».

Parteneri media ai ediției 2023 sunt: RFI România, Observator Cultural, Radio România Internaţional și Radio România Cultural.

Creată acum 60 de ani, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este astăzi cea mai importantă rețea universitară din lume, numără peste 1000 de membri: universități, instituții de învățământ superior și centre de cercetare în aproape 120 de țări. Operator de expertiză în domeniul cercetării francofone peste tot în lume, AUF, în calitate de organizație internațională fără scop lucrativ, este, de asemenea, o marcă de referință, promotoare a unei viziuni asupra unei mai bune dezvoltări a sistemelor educative și universitare, aceea a «unei francofonii științifice de talie mondială care respectă diversitatea.»

Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali                                                  și de cooperare din România, cu direcţii regionale la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține cooperarea educativă, universitară și științifică, dezvoltarea teritorială și cooperarea descentralizată, precum și colaborarea în domeniul sănătății și al incluziunii sociale. Aceste acțiuni de cooperare bi- și multilaterală sunt implementate în cadrul unor parteneriate cu structuri instituţionale și actori independenţi locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, iar Institutul Francez împărtășește și promovează valorile unei Europe multiculturale.