Societatea Regala de Chimie ofera Premiul Bill Bryson in fiecare an, ca o recunoastere si incurajare a excelentei in comunicare in domeniul stiintelor naturii, in vederea stimularii gandirii creative a elevilor. 540 de proiecte, realizate de elevi de la scoli din Marea Britanie si de la scoli internationale din lume, au fost inscrise in competitia lansata de catre Societatea Regala de Chimie din Marea Britanie, cu tema “Stiinta in arta si arta in stiinta”.

Premiul din categoria “Scoli Internationale” a fost acordat in acest an lui Vlad Muresan, absolvent al liceului international Cambridge al Transylvania College. Vlad a impresionat juriul cu lucrarea sa reprezentand o superba si detaliata pictura a muschilor corpului uman, continand si un text care poate fi citit doar in oglinda. 

Ceremonia de premiere a fost organizata la “Speakers House” in Westminster unde premiul i-a fost inmanat lui Vlad de catre insusi Bill Bryson, cel mai bine vandut autor din Marea Britanie. Vlad a reprezentat Transylvania College, Clujul si Romania la fastuoasa ceremonie alaturi de Prof. Dr. Dorina Girbovan, coordonatorul departamentului de stiinte al Transylvania College si coordonatorul proiectului. Din aceasta toamna Vlad este student la Universitatea de Arta si Design din Cluj Napoca. 

Bill Bryson a felicitat personal castigatorii editiei din acest an, subliniind faptul ca se simte inspirat in urma jurizarii lucrarilor exceptionale ale elevilor.

“Acesti copii sunt atat de creativi si au un simt al umorului atat de dezvoltat. Au atat de multe idei, sunt uimit de tot ce am vazut. Toate aceste idei sunt o dovada vie ca stiintele pot fi o disciplina care poate fi studiata cu placere, ceea ce este de-a dreptul inspirational. Aceasta e lectia pe care chiar si eu inca mi-o insusesc. Pe vremea cand eu am studiat stiinte in anii ’50-’60 in Statele Unite, aceasta disciplina mi-a fost predata intr-un fel care m-a facut sa-mi dispara orice interes as fi putut sa am pentru stiinte. Dar, cu ajutorul acestor copii invatam ca stiinta este intotdeauna, subliniez intotdeauna interesanta, fascinanta si utila”
, a declarat Bill Bryson la decernarea premiilor.

“A fost o experienta extraordinara, ceremonia a avut loc intr-o aripa a Palatului Westminster unde publicul nu are acces in mod obisnuit. Am fost extrem de bine primiti si a fost o adevarata incantare sa primesc premiul direct de la Bill Bryson. A fost de asemenea interesant sa cunosc ceilalti castigatori si sa schimb impresii cu ei. Mi-am dat seama si cu aceasta ocazie cat de mult m-a ajutat experienta de elev de la Transylvania College. Pe parcursul liceului ni s-au oferit, mie si colegilor mei foarte multe ocazii sa asistam la seminarii oferite de specialisti din diverse domenii si speakeri renumiti, sa interactionam cu profesori si elevi de la scoli din strainatate si cu oaspetii speciali care ne-au vizitat scoala, sa participam la conferinte si competitii nationale si internationale. Au fost oportunitati care ne-au largit orizontul si ne-au ajutat sa avem o mai mare deschidere fata de nou si fata de ceea ce se intampla in afara granitelor tarii. Ii sunt recunoscator scolii pentru felul in care m-a ajutat sa ma formez si pentru oportunitatile oferite.” 

“Festivitatea de premiere a fost un eveniment deosebit, in cadrul caruia si-ar fi dorit sa participe orice elev sau profesor. Recunoasterea internationala a performantelor elevilor din Transylvania College ma onoreaza nespus si constituie o dovada a faptului ca predarea stiintelor in scoala noastra se realizeaza la un nivel de excelenta. Astfel, elevii beneficiaza de oportunitatea pe care sistemul Cambridge o ofera de a-si insusi o viziune complexa din punct de vedere stiintific, intr-o abordare flexibila, concretizata ulterior in multitudinea de aplicatii practice. Acestia pot imbina arta cu stiinta, precum in cazul acestui concurs, sau stiinta cu orice alt domeniu al cunoasterii. Elevii isi pot proba abilitatile si competentele in diferite arii de dezvoltare, la nivel national si international, cu rezultate de exceptie la concursurile pentru care aplica.” a declarat Prof. Dr. Dorina Girbovan.

„Ne bucura foarte mult aceasta reusita,cu atat mai mult cu cat scoala lanseaza in acest an scolar un nou Centru pentru Stiinte”, conceput si realizat dupa modelul celor mai moderne laboratoare de stiinta din scolile din Marea Britanie. Au fost extrem de utile in acest sens experienta din strainatate a Dorinei Girbovan, minunatul nostru profesor care a revolutionat procesul de predare a stiintelor in scoala noastra si aportul noului membru al catedrei de stiinte, Harry Shuttleworth, care a venit din Marea Britanie pentru a se alatura echipei de profesori a scolii noastre,” a marturisit doamna Ruxandra Mercea, Directorul Executiv al Transylvania College.
 
Declaratia lui Bill Bryson este disponibila in original pe site-ul: http://www.rsc.org/news-events/rsc-news/articles/2014/oct/bill-bryson-prize-2014/
 
Creditele pentru fotografii apartin ©RSC/Terry Moore.