Anul acesta școlar, 4620 de copii învață să citească și să scrie cu sprijinul unui învățător dedicat și temeinic format, folosind materialele educaționale dezvoltate în programul de literație Școli cu scLipici. Cărți pentru copii și fișe de lucru concepute special pentru cititori începători, îi ajută ca până la finalul anului școlar citească propoziții scurte și să înțeleagă mesajul unui text tot mai complex.
 

În perioada 2020 - 2023 am oferit 16.000 de cărți copiilor care învață în școli vulnerabile, iar anul acesta școlar intenționăm să asigurăm încă 46.000 de cărți elevilor care acum sunt în clasele pregătitoare și clasa I a.
 

Citit-scrisul este o competență cheie pentru participarea activă în societate. De la completarea formularelor administrative și până la înțelegerea drepturilor și responsabilităților civice, este esențial să poți citi și scrie. Un start bun la școală înseamnă acces la oportunități educaționale și profesionale de care fiecare avem nevoie pentru a deveni un membru informat și implicat în comunitate.
 

Despre programul „Școli cu scLipici”:

„Școli cu scLipici" este un program complex, dedicat dezvoltării literației timpurii complet gratuit pentru școli. Ne-am asumat misiunea ca fiecare copil să aibă acces la resursele necesare pentru a învăța să citească și să scrie. Formăm învățători, trimitem cărți și materiale educaționale pentru fiecare mic cititor acolo unde este mai mare nevoie: în mediul rural și periferiile orașelor! Oferim suport complet pentru a dezvolta fiecare aspect al literației: de la decodare la vocabular, de la conștientizare fonemică la scriere,  Și nu suntem doar în trecere - suntem alături de ei timp de 5 ani, de la pregătitoare până la finalul clasei a IV-a, pentru că știm că deprinderea acestei competențe necesită timp și atenție.
 

Copiii care au participat un an școlar în program și au obținut la începutul anului școlar sub 50 de puncte la evaluarea inițială pot să recunoască și să scrie majoritatea literelor alfabetului, au noțiuni despre textul tipărit, segmentează în foneme cuvinte cu structură simplă (2-4 foneme), recunosc/citesc cuvinte frecvente de tipul mama, tata, suc, stop, ceea ce înseamnă că au bazele citit-scrisului.
 

Toate materialele educaționale dezvoltate de Fundația Noi Orizonturi sunt gratuite și accesibile inclusiv online: https://scolicusclipici.noi-orizonturi.ro/?page_id=48731.
 

Un Glob pentru o Carte - Campania noastră:

Pentru că fiecare copil merită șansa de a-și realiza potențialul, vă invităm să vă alăturați campaniei de anul acesta „Un Glob pentru o Carte”. Artista plastică Baluuna a pregătit cu mult talent 450 de globuri-poveste, fiecare contribuind la achiziția unui pachet de 10 cărți pentru cititori începători. În școlile vulnerabile în care lucrăm, fiecare copil are nevoie de materiale gata printate și pregătite pentru desfășurarea lecției.
 

Aduceți bucurie în casele voastre de sărbători și o schimbare pozitivă în viețile copiilor implicați în Școli cu scLipici accesând campania de donații online http://bit.ly/UnGlobPentruOCarte. Fiecare donație de 50 RON înseamnă un glob-poveste și un pachet de cărți.

 

***

 

Despre Fundația Noi Orizonturi

Fundația Noi Orizonturi are un istoric de peste 20 de ani în programe educaționale.  În ultimii patru ani a sprijinit peste 8000 de învățători și profesori care lucrează cu elevi care întâmpină dificultăți la citit-scris. A oferit training de specialitate, mentorat, acces gratuit la o bibliotecă online cu peste 150 de cărți și a oferit peste 88.000 de cărți cu care învățătorii să lucreze mai eficient la clasă. Peste 4500 de copii au participat la laboratoare dedicate sau școli de vară pentru a recupera din decalajele de citit-scris. Anul acesta țintim cu precădere copiii care încep clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II, pentru a le oferi un start bun ca viitori cititori. Programul Școli cu scLipici este finanțat în proporție de 85% de PEPCO România și se află în cel de-al cincilea an de implementare.