Station Europe lansează prima academie de vlogging pentru copiii din mediul rural și din orașele mici din România.
 
Sub denumirea de Vlogging Academy, Station Europe pune astfel la dispoziția copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 16 ani, care își doresc să dezvolte competențe digitale, un spațiu-platformă, unde se pot întâlni, relaxa, învăța și crea împreună. Dezvoltat pentru copiii care doresc să devină creatori de conținut, proiectul își propune să sprijine o generație a creatorilor pentru schimbare.
 
Mai mult, inițiativa vine în contextul în care sistemul educațional actual se adaptează cu dificultate la provocările prezentului, în care copiii au nevoie să fie pregătiți și să înțeleagă dinamica trendurilor actuale, într-o manieră profesionistă și documentată.
 
Prima ediție a Vlogging Academy se va desfășura în intervalul iulie-septembrie 2020 și reprezintă o premieră pentru educația digitală din România, fiind structurată sub forma unei experiențe complexe, adaptate în acest moment la contextul pandemiei. 
 
Cei 60 de copiii care s-au înscris și fac parte din prima ediție vor participa la proiectul educațional de vlogging în mod gratuit și în regim online, accesând platforma pusă la dispoziție de organizatori.
 
În plus, proiectul îi învață pe copii atât tainele vlogging-ului, cât și despre cum pot să integreze teme civice în materialele create, în sprijinul comunităților din care fac parte.
Proiectul urmărește strategia celor 4C (conform studiului „O nouă viziune asupra educației” realizat de World Economic Forum) prin care familiarizează participanții cu abilitățile viitorului: creativitatea, colaborarea, gândirea critică și comunicarea. 
 
Printre activitățile pe care le vor parcurge copiii se numără:
 
● O serie de discuții săptămânale cu mentori și formatori - creatorii se pregătesc cel mai bine atunci când se află în jurul altor creatori;
● O serie de discuții de grup despre teme de actualitate și metode de creație;
● Câteva simulări de vlogging, materiale concrete pornind de la o serie de provocări menite să antreneze creativitatea și curajul civic;
● O competiție interactivă cu provocări selectate în funcție de tendințele actuale;
● Un ghid interactiv care cuprinde o serie de videoclipuri prin care se exemplifică procesul creației.   
 
Credem că fiecare copil merită șansa să înțeleagă și să simtă că el poate schimba ceva în comunitatea lui. Cu gândul acesta am pornit Vlogging Academy, un proiect creativ modular creat pentru copiii din zonele rurale și din orașele mici, care doresc să devină creatori de conținut. Aici, aceștia vor învăța cum să colaboreze, să caute informații, să creeze și să publice conținut relevant pentru comunitățile lor privind valorile, drepturile și oportunitățile acestora, învățând astfel ce înseamnă cetățenia activă și importanța acesteia pentru generația lor.
Vrem să împuternicim participanții cu abilitățile necesare pentru a putea transforma activitățile din social media în acțiuni utile care ajută la obținerea unui bun comun”, a declarat Alin Grămescu, Project Manager al proiectului și președinte al Station Europe.
 
La Vlogging Academy tinerii învață principii de bază ale limbajului cinematografic pentru a putea să transmită idei și mesaje prin imagini și sunet, să interacționeze și să fie pregătiți interdisciplinar pentru viitor. Metodele de învățare sunt adaptate vârstei, dar și contextului actual, iar tinerii învață să îmbine tehnologia cu arta pentru a fi chiar ei vocea schimbării pe care și-o doresc în comunitatea lor”, a declarat lector univ. dr. Laura Lăzărescu-Thois, dezvoltator de e-learning
 
Vlogging Academy își propune să devină o comunitate a sufletelor îndrăznețe, cu idei și principii democratice, atât online cât și offline. O inițiativă care promovează implicarea activă a reprezentanților generațiilor tinere care pot reprezenta catalizatorul schimbării în contextul local.
 
Totodată, proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Robert Bosch și beneficiază de consiliere educaţională din partea University of Roehampton London. 
 
***
Station Europe este o organizație non-guvernamentală înființată cu scopul de a reuni liderii și mințile creative pentru a crea, colabora și împărtăși idei utile, care duc la asigurarea unor condiţii bune pentru generaţiile viitoare. Station Europe oferă generațiilor tinere puterea de a aduce ideile utile la viață și de a iniția programe inovatoare care îmbrățișează diversitatea și inspiră comunitățile să acționeze pentru un viitor durabil. www.stationeurope.org