Un număr de 10 proiecte din Moldova vor primi finanțare în cadrul rundei de finanțare Investiții pentru comunități durabile derulat de Fundația de Sprijin Comunitar Bacău și Fundația Vodafone România. Proiectele vor fi implementate de ONG-uri locale în 8 județe din estul țării, iar valoarea totală a lor este de aproximativ 80.000 euro.

S-a încheiat perioada de jurizare și evaluare a proiectelor depuse în cadrul celei de a doua runde de finanțare „Investiții pentru comunități durabile”, derulată de F.S.C. Bacău în parteneriat cu Fundația Vodafone România. 

Numărul total de aplicații depuse a fost de 68 din cele 8 județe din regiunea de est a țării. În urma unei prime evaluării realizate de un juriu format din specialiști F.S.C. Bacău și două persoane din cadrul Fundației Vodafone România a fost stabilită o listă de 22 de proiecte finaliste, care s-au calificat pentru a doua rundă de evaluare. Această etapă a cuprins și vizite de evaluare pe teren, iar după finalizarea ei au fost stabilite 10 proiecte câștigătoare, repartizate echitabil în cele opt județe, care vor beneficia de finanțări de până la 36.000 de lei. Proiectele propun servicii sociale și educaționale pentru copii și tineri (3), servicii educative și de recuperare pentru persoane cu dizabilități (3), servicii socio-medicale pentru vârstnici (3) și un proiect de dezvoltare socio-comunitară. 

Proiectul „Investiții pentru comunități durabile” face parte din Programul strategic de investiție în mediul rural, care se derulează în toate județele țării și care susține dezvoltarea de proiecte în domeniile educației și serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele si orașele mici din România.

Proiectele propun în mod egal programe socio-educative pentru copii și tineri, sau persoane cu dizabilități dar și servicii socio-medicale pentru vârstnici:
 
Județul Bacău:
- Asociația Există o Șansă - cu proiectul „CERT-Centru de servicii socio-educaționale”
- Congregaţia Surorilor Providenţei - cu proiectul „Înființare Centru de Îngrijire la Domiciliu în Slănic Moldova"

Județul Botoșani:
- Asociația Clara din Dorohoi - cu proiectul „Nu suntem diferiți"

Județul Galați:
- Fundația Inimă de copil - cu proiectul „Centru de zi pentru copii cu dizabilități „Mihaela” Liești”

Județul Iași:
- Asociația Generațion, Tibănești - cu proiectul „Spălătoria comunitară”

Județul Neamț:
- Asociația Cultural Socială Economică CHRISTIANA - cu proiectul „Centrul de zi Christiana”

Județul Suceava:
- Asociația PROIECT PRO EUROPA - cu proiectul „Laborator de învățare alternativă”

Județul Vaslui:
- Filiala Judeţeană Vaslui a Asociaţiei Nevăzătorilor din România - cu proiectul „Spațiu și Timp în Întuneric” 

Județul Vrancea:
- Asociația Comunitară „Maria Francisca" - cu proiectul „”Clubul Copiilor din Homocea – „O șansă în plus pentru viață”
- Societatea Națională de Cruce Roșie din România, filiala Vrancea - cu proiectul „Sănătate prin mișcare”

***
Fundația de Sprijin Comunitar, Bacău (F.S.C.) este una dintre cele mai mari si mai bine organizate O.N/G.-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estica a Județului Bacău. Prin cele opt proiecte derulate la ora actuală, venim în sprijinul celor mai defavorizate categorii ale comunității: bătrâni și bolnavi în faze terminale, copii și familii defavorizate, comunități rurale izolate.

Având la ora actuală un număr de 130 de angajați, aproximativ 200 de voluntari, 9 Centre educaționale pentru copii, un Centru de zi și un Centru rezidențial pentru vârstnici și 11 echipe de îngrijire la domiciliu, F.S.C. se bucură de recunoaștere națională și internațională având parteneri instituționali din Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Germania, Italia. Proiectele F.S.C. au strans 25 de premii naționale sau internaționale și recunoaștere în cadrul principalelor Gale și evenimente naționale ce promoveaza responsabilitatea socială și excelența în domeniul O.N.G.