Printre demersurile finanțate prin program de către Fundația Comunitară Buzău și Lidl România se numără un hub educațional unde se vor desfășura ateliere de creație, un centru sportiv pentru antrenamente și evenimente dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere și o grădină muzicală.

Fundația Comunitară Buzău și Lidl România anunță primii câștigători buzoieni de granturi nerambursabile din cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este finanțat de Lidl România cu 1.225.000 de lei în ediția a III-a și implementat și în alte orașe din țară. La Buzău demersul este coordonat de Fundația Comunitară Buzău și dispune de 245.000 de lei pentru finanțarea de inițiative în baza a 3 arii de interes: creșterea gradului de implicare civică și comunitară, activarea și revitalizarea comunității buzoiene, încurajarea parteneriatelor și rețelelor de colaborare între organizații, instituții și specialiști.

Finanțările au fost acordate pe bază de concurs, precedat de sesiuni online de mentorare și întâlniri de feedback individual oferite de echipa Fundației Comunitare Buzău, la care au participat cei interesați să aplice la program. În urma concursului au fost selectate 3 proiecte finaliste care vor pune în practică idei noi de educație non-formală şi de îmbunătățire a spaţiului comun.

● Astfel, MEDIA HDu, ideea Asociației de părinți a Colegiului Național „B.P. Hașdeu” Buzău, își propune să deschidă un centru de formare și consiliere vocațională pentru pregătirea tinerilor pentru piața muncii. Pe lângă sesiunile de consiliere și mentorat tinerii își vor putea dezvolta competențe de public speaking, teatru, grafică, design, storytelling sau scriere creativă prin ateliere interactive și accesul la un studio media.
Grădina Muzicală, proiectul Asociației de părinți „PROȘCOALA 11” Buzău, va aduce muzica în mijlocul naturii oferind buzoienilor în general și tinerilor în special, o experiență inedită de învățare. Acest lucru se va realiza prin amenajarea unui spațiu comunitar outdoor, care va fi deopotrivă un cadru plăcut de petrecere a timpului liber pentru comunitate și un loc în care se vor desfășura activități muzicale educative pentru tineri.
Uniți prin sport, inițiativa Asociației Totul Va Fi Bine Buzău, vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, oferindu-le oportunitatea de a participa la activități sportive adaptate nevoilor lor. În spațiul dedicat practicării sportului Showdown, echivalentul tenisului de masă, se vor amplasa echipamente speciale și se vor organiza antrenamente și evenimente sportive deschise publicului.

Selecția finală a proiectelor a fost realizată de către un juriu dedicat, format din specialiști în domenii legate de temele Fondului, împreună cu un membru din Consiliul Director al Fundației Comunitare Buzău și un reprezentant Lidl România. „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități are o poveste aparte, care de multe ori nu poate fi exprimată în cuvinte, deoarece oamenii de Fond dăruiesc bucurie și speranța unor zile mai bune. Spiritul de inițiativă, responsabilitatea și voluntariatul reprezintă fundamentul prin care simple idei devin realitate” a spus Ana Maria Raluca Cojocaru, Grant Manager, Fundația Comunitară Buzău.

O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități pot fi accesate pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/, pe pagina de Facebook Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Buzău și a Fundatiei Comunitare Buzău.

***
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent aproximativ 11.550 de magazine și peste 200 de centre logistice și depozite în 30 de țări.

Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm.

În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent mai bine de 55% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere.

Fundația Comunitară Buzău este o organizație care construiește infrastructură (fonduri, programe, finanțări) ce conectează oameni cu inițiativă, idei și resurse din județul Buzău. În 3 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii, organizații naționale și donatori individuali și am finanțat 17 organizații. Scopul Fundației Comunitare este să dezvolte resursele locale și să susțină transformarea județului Buzău într-un loc mai bun pentru noi și copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii importante de interes comun precum educație, sănătate și mediu înconjurător. Fundația Comunitară Buzău este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din România și peste 2 000 în întreaga lume.