Premiul UNESCO Emir Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah pentru abilitarea digitală a persoanelor cu handicap recunoaște contribuțiile remarcabile ale persoanelor și organizațiilor în promovarea incluziunii și îmbunătățirii vieții persoanelor cu handicap, prin aplicarea unor soluții digitale, resurse și tehnologii.
 
În conformitate cu obiectivele strategice ale UNESCO și în special cu Programul  Comunicare și Informare, aceste contributii includ traducerea conceptelor teoretice ale drepturilor omului și  libertăților fundamentale în acțiuni, cu accent pe eliminarea obstacolelor pentru a permite un acces mai bun la informații și cunoștințe, precum și învățarea și participarea în societate prin aplicarea efectivă a tehnologiilor informatiei si comunicațiilor.
Premiul de 40.000 de dolari va fi împărțit în mod egal intre o persoană individuală și o organizatie – institutie guvernamentala, companie sau ONG. Premiul nu se acorda pentru proiecte/programe punctuale, ci recompenseaza  intreaga activitate a persoanei/organizatiei in domeniul incluziunii in societate a persoanelor cu handicap pe o perioada de cel putin 5 ani.
 
Laureatii vor fi selectati de către Directorul – General  UNESCO pe baza evaluărilor și recomandărilor făcute de un juriu international.
 
Detalii despre conditiile de candidatura la acest premiu, eligibilitate, ghidul de aplicare, criteriile de selectie, formularele de aplicare sunt disponibile la http://en.unesco.org/prizes/digital-empowerment
 
Candidatii interesati trebuie sa trimita formularul de aplicare completat in limba engleza sau franceza in format electronic  Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO la adresa unesco@cnr-unesco.ro pana la data de 1 septembrie 2016.