În 2020, Swimathon s-a reinventat și a devenit un maraton de înot virtual. Swimathon București are loc în noua formulă de #SwimAtHome week-end-ul acesta, 27-28 iunie, între 10:00 și 17:00, pe www.swimathonbucuresti.ro și pe pagina de Facebook Swimathon București. Cele 25 de proiecte înscrise vor fi finanțate anul acesta prin donațiile strânse de echipele de “înotători” virtuali. Aceasta este a opta ediție a evenimentului și prima ediție complet online. Din 2013, Fundația Comunitară București a finanțat prin Swimathon 150 de proiecte cu peste 500.000 euro. Anul trecut, 4.062 persoane au donat pentru 24 proiecte cu impact social.

Înotători din toate categoriile 
În 2020, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri prin înot devine #SwimAtHome, iar “înotătorii” virtuali nu au avut limite pentru creativitatea lor în a-și desfăsura online campania de fundraising. Printre ei se numără și persoane publice din domenii foarte diverse, precum Dan Emil Stoenescu, campion mondial la înot la Mondialele Masters de Seniori în 2019, Iancu Guda, director general Coface Credit Management Services, Cătălin Teniță, fondatorul Geeks for Democracy, Zita Moldovan, actriță, Anca Ungureanu, fondator Beans & Dots, Carla Teaha, prezentator Radio Guerrilla sau Monica Jitariuc, Managing Partner, MSLGROUP The Practice.  

“Înotători” virtuali, dar, mai ales, fundraiseri 
Deși experiența evenimentului nu va mai avea componenta de înot, Swimathon va continua să strângă bani cu ajutorul ”înotătorilor” fundraiseri virtuali, pentru cauze din comunitate pe care aceștia le consideră relevante. Misiunea „înotătorilor” virtuali anul acesta este de a duce vestea Swimathon 8 mai departe către cât mai mulți oameni care se pot transforma în donatori susținători.  Începând cu 3 iunie, ei au desfășurat campanii de donații în social media pentru proiectul pe care îl susțin pe platforma www.swimathonbucuresti.ro și au strâns până acum, împreună, peste 285.000 lei. Campania de strângere de fonduri continuă până în 10 iulie 2020. 

Unele dintre campaniile de strângere de fonduri au fost foarte creative, iar în week-end-ul #SwimAtHome, susținătorii pot dona pentru favoriții lor și le pot urmări activitățile pe canalele proprii și pe pagina de Facebook Swimathon București. Site-ul evenimentului www.swimathonbucuresti.ro se va transforma într-un bazin digital care se va “umple” pe măsura donațiilor strânse în week-end-ul 27-28 iunie. Câțiva dintre participanți vor desfășura diverse activități, ca de exemplu: echipele “Bluemarinii Înaripați” - 46 de înotători de performanță între 7 și 91 de ani, vor participa la un antrenament în scop de strângere de fonduri, sâmbătă dimineață. Echipele Dăruiește Aripi din Constanța vor înota în mare, la Agigea, duminică dimineața, iar Matei de la Pescăria lui Matei, promite să sară în lac și să încerce să prindă pește cu mâna, dacă atinge 100 de donații. În același week-end, online, Viviana Mârza, brutar artizan, organizează un workshop de făcut pâine cu maia, iar Veronica Soare, fondator KaleidoLove, pregătește un atelier de meșterit caleidoscoape.
 
Ce fel de proiecte sunt finanțate la Swimathon? 
În 2020, “înotătorii” virtuali strâng bani pentru burse pentru antreprenori, educația copiilor din Ferentari, îngrijirea copiilor diagnosticați cu cancer, independență financiară pentru mame minore, îngrijirea pacienților cu scleroză multiplă sau terapia copiilor cu autism. Lista completă a proiectelor poate fi găsită aici.  
 

„Bucuria, energia binelui și generozitatea sunt sufletul comunității noastre și parte din povestea acestor primi 8 ani. Binele merită un restart în 2020, așa că week-end-ul nostru tradițional de la bazin se transformă în cel mai important maraton de înot virtual și de donații. Avem două zile pline în care să facem istorie împreună!”,
declară Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București. 
 
Mecanismul campaniei 
Campania de donații pentru cele 25 de proiecte înscrise la eveniment se desfășoară între 3 iunie – 10 iulie. Donațiile se vor putea face exclusiv pe site-ul evenimentului, prin plata cu cardul sau transfer bancar. Campania se va prelungi și după încheierea evenimentului, iar donații se vor face până cel târziu pe 10 iulie.  

Parteneri 
Partener de dezvoltare: Raiffeisen Bank
Parteneri sportivi: Head&Shoulders, Mega Image 
Partener: TSG
 
Fundația pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În opt ani de activitate, am adunat fonduri de la companii și donatori individuali și am finanțat peste 400 de proiecte și burse din București și Ilfov. Suma pe care am investit-o împreună în orașul nostru este de peste 1,5 milioane de euro (7,09 milioane de lei). Prin evenimente de atragere de fonduri de tipul Swimathon București, Fundația Comunitară București oferă un cadru atractiv și relaxant pentru a promova și susține inițiative din oraș. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare globală, alături de alte 18 fundații comunitare din România și peste 2.000 în întreaga lume.