La aceasta editie au participat peste 800 de invitati care au ales sa isi arate astfel sprijinul pentru cei mai vulnerabili copii din Romania. Oaspetii de onoare ai evenimentului au fost prim-ministrul Dacian Ciolos impreuna cu sotia sa, Valerie, Printesa Marina Sturdza, presedinte onorific al Hope and Homes for Children, Aura Raducu, Ministrul Fondurilor Europene, Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, E.S. Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii, E.S. Hans Werner Lauk, Ambasadorul Germaniei, E.S. Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei, Valeriu Nicolae, Secretar de Stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Gabriela Coman, presedinte Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. Lor li s-au alaturat reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, numeroase vedete, reprezentanti ai celor mai importante companii din Romania, sustinatori ai organizatiei, precum si jurnalisti. Spectacolul a fost prezentat de Amalia Enache, jurnalista PRO TV si ambasador Hope and Homes for Children Romania, si de activistul civic Dragos Bucurenci, purtator de cuvant al organizatiei.

Aceasta a fost prima participare a premierului Ciolos la un eveniment Hope and Homes for Children, iar in mesajul transmis de pe scena Ateneului, a subliniat importanta eforturilor pe care organizatia le face de peste 18 ani pentru inchiderea institutiilor de tip vechi si inlocuirea acestora cu un sistem bazat pe conceptul familial, la care se adauga prevenirea separarii copilului de familie. 

”Sunt convins ca problema copiilor institutionalizati e un test pe care ni-l da Dumnezeu ca sa gasim noi, pe langa iubirea pe care o avem pentru cei apropiati, si iubirea de a ne lua copii acasa. Sper sa gasim solutia ca, alaturi de stat, sa poata beneficia de resurse si organizatiile non-guvernamentale care au demonstrat in ultimii ani ca stiu sa actioneze eficient si ca, pe langa bani si legi, gasesc iubirea cu care sa incadreze si sa ingrijeasca acesti copii. Felicitari, Hope and Homes for Children, felicitari tuturor celor care au initiat aceasta actiune. Inchei cu speranta ca noi toti vom gasi in noi iubirea cu care sa fim in masura sa venim cu solutii”, a declarat prim-ministrul Dacian Ciolos. 

La eveniment au participat unii dintre cei mai importanti artisti romani, care au emotionat publicul cu interpretarile lor remarcabile, dar si cu noutatea sonora a pieselor din program, fiecare lucrare fiind prezentata intr-o orchestratie inedita. Au urcat pe scena violonistul Alexandru Tomescu, ambasador al Hope and Homes for Children Romania, cu a sa vioara Stradivarius, soprana Irina Iordachescu, violoncelistul Marin Cazacu, pianistul Andrei Licaret, actorul Marius Manole si solistii Dan Bittman, Paula Seling si Feli, precum si tinerii si talentatii membri ai Ansamblului Violoncellissimo. Sala Ateneului a rasunat de acordurile muzicii lui Sostakovici, Kreisler, Saint - Saens, Puccini sau Mozart, dar si de celebre piese pop, ”Dincolo de nori”, ”Creioane colorate” si ”Danseaza cu mine”. La succesul programului au contribuit si compozitorii Dan Dediu si Catalin Cretu, care au reorchestrat piesele muzicale intr-o maniera inedita, adaptata pentru orchestra de violoncele. 

”In 2016 ne sarbatorim majoratul. In 1998 am inceput primul proiect de inchidere a unei institutii. Era un leagan cu vreo 90 de bebelusi, in Cavnic, Maramures. Toti acei nou-nascuti au ajuns in familii sau in medii bazate pe familie. Acum sunt tineri adulti. Dupa 18 ani petrecuti in proiecte directe, vedem roadele muncii noastre. Mai avem de lucru: 160 de institutii de inchis, cu aproape 8.000 de copii in ele intr-un stat care trebuie sa investeasca in cele mai vulnerabile dintre familii, sa le tina unite, o Romanie in care dreptul la familie, la sanatate, la educatie, sa fie sfinte pentru toti copiii. Acum, organizatia din Romania e Centrul Regional pentru Europa Centrala si de Sud al Hope and Homes for Children si facem in multe alte tari ceea ce am facut aici. Cu viziunea aceasta, cu convingerea ca se poate, oferim asistenta tehnica programelor noastre din Republica Moldova, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Ungaria, Grecia sau Turcia si sustinem dezvoltarea programelor de reforma in tari din Africa si America de Sud, pe langa alte tari din Europa de Sud-Est”, a declarat Stefan Darabus, director regional pentru Europa Centrala si de Sud al Hope and Homes for Children. 

Spectacolul a fost prezentant de Amalia Enache, jurnalist PRO TV si ambasador Hope and Homes for Children Romania, alaturi de Dragos Bucurenci, purtatorul de cuvant al organizatiei. Numerosi ambasadori, oameni de afaceri si personalitati au participat la concert, aratandu-si astfel sprijinul fata de cei mai vulnerabili copii din Romania. Printre invitati s-au aflat Malvina Cservenschi si Dorian Boguta, Ada Condeescu, Andreea Raducan, Corina Ungureanu, Adina Buzatu, Corina Caragea si Simona Pope de la PRO TV, Vladimir Draghia si Grigore Lese.

In cadrul evenimentului, Hope and Homes for Children a oferit companiei Kaufland Romania premiul “Investitorul Social al Anului” pentru investitii strategice demarate in 2014 si PRO TV  distinctia “Partenerul Media al Anului”. Printesa Marina Sturdza, presedinte onorific al Hope and Homes for Children, a primit o distinctie pentru intreaga activitate desfasurata in sprijinul fundatiei, recunoscandu-i-se astfel dedicarea si generozitatea cu care a sprijinit constant cauza celor mai vulnerabili copii ai Romaniei, in ultimele doua decenii. 

”Soarta acestor copii institutionalizati trebuie sa ne preocupe in continuare deoarece, daca nu ii orientam pe o directie buna pentru viitor, vom deveni o tara necompetitiva in Europa si in lume. Vom reusi daca ne concentram pe prevenirea abandonului, asigurarea unei educatii si pregatirea pentru o existenta independenta si responsabia a celor care la 18 ani ies din sistemul de asistenta sociala”, a spus printesa Marina Sturdza.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Filarmonicii ”George Enescu” si al Quartz Media Production. Sustinator principal al evenimentului: Kaufland Romania. 
Parteneri strategici: BRD Groupe Société Générale si ARVAL BNP Paribas Group. 
Partener media principal: PRO TV. 
Coproducatori: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical.

Eveniment sustinut de: Adevarul, FIVE’S, Sansha, Gitana Winery, Aqua Carpatica.
Parteneri media: Itsy Bitsy, Men’s Health, Esquire, Kooperativa 2.0, Observator Cultural, Q Magazine, Parents, Catavencii, Marie Claire, Nine O’Clock, News.ro, VIP, Ziarul Metropolis, Actualitatea Muzicala, Tonica, The Institute, Societatea Muzicala, Acasa.ro, Decat O Revista, Dilema Veche, Life.ro, HotNews.ro, CSR Media, Profit.ro, Dela0.ro, Suntmamica.ro, Senso TV, Qbebe, Onlinegallery.ro, LiterNet, Tananana, Cariere, Sapte Seri, Igloo, Mihaela Ivan, Societatesicultura.ro, Ziare.com, 9vremparinti.ro, Social Responsibility Magazine, Smart Woman, The Art of Living.
 
***
Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) activeaza in tara noastra din 1998, timp in care a contribuit direct la inchiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din intreaga tara. Prin serviciile dezvoltate de HHC Romania, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la alternative bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children Romania si ale partenerilor sai, 5.542 de copii au fost scosi din institutii, 23.570 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 774 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.788 de copii au fost primiti in centrele de zi, 664 de copii au fost primiti in regim de urgenta si 7.164 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children Romania. Organizatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Pana in acest moment, 35.074 de copii au beneficiat de serviciile organizatiei Hope and Homes Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2022 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hhc.ro.

Pentru mai multe informatii:
Anamaria Bogdan, Hope and Homes for Children Romania,email ana@hhc.ro

Photo credits: Mihnea Ciulei