Loteria Română s-a alăturat Hope and Homes for Children, ajutând 9 copii vulnerabili din trei familii care se luptă cu sărăcia extremă să rămână acasă, în siguranță, în această perioadă. Intervențiile, care au început în toamna anului trecut, sunt parte din programul de Prevenire a separării copilului de familie, implementat de Fundație de aproape 20 de ani - timp în care, peste 35.000 de copii au fost salvați de la ruperea de familie.

Două dintre familiile susținute de Loteria Română, ambele din Suceava, au fost ajutate cu reabilitarea, consolidarea și o minimă amenajare a caselor aflate într-un stadiu avansat de degradare - care altfel nu ar fi permis ca minorii să poată locui, iarna aceasta, acolo. De asemenea, în Iași, o tânără mamă care a decis să nu își dea copilul în asistență maternală - în ciuda vârstei și a lipsei oricărei susțineri din partea familiei - este ajutată să plătească chiria unei garsoniere și să se poată descurca pe cont propriu în această perioadă, la ieșirea din centrul maternal în care a stat până în luna octombrie, 2020, cu bebelușul.
 
„Fiecare om are nevoie de căldura unui cămin. Familia reprezintă sufletul unei case. Orice gest, din partea oricui, poate face ca visurile celor mai puțin norocoși decât noi să se transforme în realitate. Loteria Română este aproape de nevoile românilor de peste 114 ani, prin finanțarea proiectelor de interes public național, iar jucătorii care își încearcă norocul la loto contribuie la binele societății și la binele semenilor lor.” – a declarat Sebastian-Iacob Moga, Director General, Compania Națională Loteria Română S.A.

La finalul anului trecut, Banca Mondială anunța că sărăcia extremă va crește pentru prima dată în ultimii 22 de ani - și estima că efectele pandemiei vor împinge în sărăcie extremă între 88 și 115 milioane de oameni doar în 2020, în special în țări care se confruntă cu rate ridicate de sărăcie, cum este și România. În condițiile în care, în 2019, România se afla deja pe primul loc în UE, conform EUROSTAT, cu 1 din 3 copii care trăiau în risc de sărăcie și excluziune socială, situația devine din ce în ce mai alarmantă: în lipsa unui minim necesar pentru a supraviețui – un acoperiș deasupra capului, căldura pe timpul iernii sau cel puțin o masă pe zi – copiii sunt separați de părinți și ajung în centre de plasament sau în forme de protecție specială.   
 
„Nu cred că am vrea, vreodată, să ne imaginăm copilăria fără părinți și fără familie. Atunci, de ce am accepta această realitate pentru zeci de mii de copii din jurul nostru? Dacă știm cât de cumplite sunt consecințele instituționalizării asupra copiilor, dacă înțelegem amploarea traumelor separării lor de părinți, atunci nu avem cum să fim părtașii unor astfel de drame, fie și de la distanță. Dacă nu ai vrea să li se întâmple așa ceva celor dragi ție, hai să facem ceva pentru copiii expuși unei astfel de nenorociri: să-i ajutăm să rămână împreună cu părinții lor. Foarte puține lucruri pot fi mai importante decât asta. Mulțumim, Loteria Română, pentru că ne sunteți alături!” declară Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children

Odată cu lansarea campaniei Prețul Binelui, la mijlocul lunii octombrie 2020, Hope and Homes for Children trăgea un semnal de alarmă cu privire la numărul din ce în ce mai mare de copii care riscă să fie separați de părinți și să ajungă în orfelinate, în contextul pandemiei și al sărăciei extreme în care familiile vulnerabile se adâncesc, în lipsa unui loc de muncă. Mesajul campaniei - Sărăcia extremă separă copiii de părinți, treptat, până îi separă de tot. Trimite HOPE la 8844 și ajută-i să rămână împreună!, este însoțit de un spot video care vorbește despre riscul instituționalizării pentru copiii care trăiesc în sărăcie. (link AICI). O platformă de donație susține campania, unde cei care vor să ajute pot face o donație lunară.

De peste 20 de ani, Hope and Homes for Children România contribuie la închiderea instituțiilor de tip vechi, în colaborare cu autoritățile  locale și desfășoară, în paralel, un program complementar programului de dezinstituționalizare - Prevenirea separării copilului de familie, prin care oprește intrarea altor copii în sistemul de protecție și centre de plasament.

***
Despre Hope and Homes for Children România


Hope and Homes for Children activează în România din 1998, iar de atunci și până în decembrie, 2020, Fundația a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 60 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației și ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 112 case de tip familial si trei apartamente de tip familial, 6.619 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 406 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
 
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 36.190 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, 2003 tineri au fost sprijiniți în mod direct pentru o viață independentă, 2.190 de copii au fost primiți în centrele de zi, iar 1087 în centrele de primire în regim de urgență. 9.441 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children.
 
Peste 60.900 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Până în prezent, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial.