Fundația Comunitară Țara Făgărașului acordă două burse: ”Jurnalist pentru fapte bune”, prin  fondul  ”Orașul în Vitrină”, celor  interesați  de  documentarea  și  propagarea  poveștilor  despre  inițiative civice locale și oameni implicați din zonă. Cele 2 burse în valoare de 1.000 de lei fiecare, vor acoperi orice cheltuieli  ocazionate de documentarea și redactarea a minimum 3 articole despre inițiative civice din Țara Făgărașului în perioada 8 octombrie 2018 - 8 decembrie 2018.

Scopul  burselor  „Jurnalist  pentru  fapte  bune”  este  formarea  unui  grup  de  lucru  interesat  de jurnalism narativ, la intersecția cu scrierea creativă, capabil să dea voce inițiativelor din zonă și să inspire cooperarea între demersurile mici și mari din zonă. Sunt eligibile să aplice persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani cu activitate constantă în zona Țării Făgărașului, pasionați de scriere creativă, dornice să dea voce inițiativelor pozitive din jurul lor.
 
Cei interesați să aplice pentru aceste burse, trebuie să completeze online formularul până pe 1 octombrie 2018. Formularul include o secțiune în care este solicitat un articol/ interviu/ reportaj/ fragment de scriere creativă, pornind de la un subiect din Țara  Făgărașului. Rezultatele selecției vor fi publicate luni, 8 octombrie 2018, pe site-ul http://fundatiactf.ro/.
 
Juriul care va evalua concurenții are în  componență 7 membri, jurnaliști cu experiență din Făgăraș și Brașov, specialiști în comunicare, PR și story-telling din București și Brașov.  
 
JURIUL:
Anca Zaharia- redactor-șef ”Zile și Nopți Brașov”
Anca este autoarea cărților „Sertarul cu ură” (2015) și „Jurnal de librar” (2017). În ultimii ani a tradus beletristică din limba engleză („Tu”, „Dorothy trebuie să moară”, „Cu temele în instanță” ș.a.), scrie în revista ”Cinemap”, pe https://serialreaders.com/ și www.ancazaharia.ro.
 
Adina Deliu- redactor –prezentator știri radio Kiss Fm Brașov, Magic Fm Brașov și Rock Fm Brașov
Adina este o jurnalistă cu experiență în mass-media brașoveană de 12 ani.  A fost redactor-prezentator de știri la mai multe posturi de radio din Brașov și la un post local de televiziune. 
 
Liviu Ardelean- redactor/prezentator știri Star FM Făgăraș și redactor ”Bună Ziua Făgăraș”
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă din gimnaziu, iar prima emisiune la un radio local a prezentat-o în timpul liceului, în urmă cu peste 10 ani. Liviu a urmat cursurile facultății de Jurnalism a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și în 2017 s-a întors în localitatea natală pentru o nouă provocare: prezentator de știri la Radio Star FM. În același timp, este redactor la ziarul ”Bună Ziua Făgăraș”.
 
Ovidiu Vrânceanu- redactor șef BizBrașov.ro și al revistei economice din Brașov, ”fwdBV”
Ovidiu este un jurnalist cu o experiență de 20 de ani în presa scrisă și în radio.
 
Laura Ionescu - Policlinica de Marketing, Bucuresti
Laura lucrează de 10 ani în publicitate, timp în care a dat voce multor branduri mari și mici în digital. Preferatele ei însă rămân cauzele în care crede, pe care le ajută să crească. Se mai ocupă cu tot ce înseamnă scriptwriting, concepte, creație, scrie pe blog și pe unde apucă, mai puțin pe ziduri. Este co-owner ”Dume de Mestecat”, creează content digital și iubește cartofii prăjiți.
 
Ana-Maria Elian - urbanist și director de programe în ”MKBT: Make Better”
Ana-Maria este pasionată de procese participative de planificare urbană și caută, prin practica ei, să construiască punți între gândirea strategică a orașului și acțiuni locale, conduse de comunitate. În ultimii 5 ani, s-a implicat în proiecte de cercetare, activare și planificare strategică în România, Republica Moldova și Suedia. În prezent, dezvoltă programe și instrumente de acțiune pentru regenerarea orașelor și comunităților din România, alături de colegii din ”MKBT: Make Better”. 
 
Ilinca Stanoevici- specialist în comunicare Fundația Comunitară Țara Făgărașului
Ilinca a acumulat o experiență de 20 de ani în presa centrală, în advertising și comunicare la nivel național. Timp de 10 ani a redactat și prezentat știrile la cele mai importante posturi de radio din București, apoi a urmat drumul PR-ului și comunicării în trustul de presă Academia Cațavencu, la Porche România și Ogilvy PR. Cel mai mult se mândrește cu Diploma de Merit primită din partea statului Senegal pentru servicii aduse umanității în situații de risc, după ce a traversat deșertul la volanului unei Dacii Papuc în Raidul Umanitar ”Cu Papucii prin Deșert”. 
 
La finalul perioadei de documentare, bursierii vor trebui să publice 3 materiale jurnalistice, până pe 10 decembrie 2018, pe platformele http://fundatiactf.ro/ și http://tarafagarasuluieacasa.fundatiactf.ro/.

Pentru ca bursele  acordate  să  faciliteze  o  experiență  de  învățare, cei  doi câștigători se  vor  putea  consulta  pe  întreaga  perioadă  cu  mentorii Anca Zaharia și Laura Ionescu.
 
Fondul „Orașul în vitrină” este un imbold pentru activarea Făgărașului prin tinerii lui. Fundația Comunitară Țara Făgărașului pune la dispoziție idei și resurse care încurajează tinerii să privească inițiativele, spațiile și informațiile neutilizate din oraș ca pe laboratoare urbane temporare în care pot aduce culoare și vitalitate prin mici proiecte care transformă spații „moarte” în zone de interes, creație și interacțiune. Scopul inițiativei „Orașul în Vitrină” este de a pune în mișcare un exemplu concret și creativ de schimbare de jos în sus - adică transformarea care vine chiar de la locuitorii cu inițiativă și încredere în potențialul orașului lor. 
 
”Orașul în vitrină” este un proiect al câtorva tineri care au participat la Programul de Leadership al Institutului Aspen România și este administrat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului. Fondurile puse la dispoziție pentru prima sesiune de finanțare, în anul 2016, au provenit de la Institutul Aspen România.
 
Prima sesiune de finanțare Fondul ”Orașul în Vitrină” a însemnat organizarea a trei ateliere creative cu invitați din toate colțuri țării și lansarea a două burse de jurnalism „Jurnalist pentru Fapte Bune” pentru tinerii din Făgăraș. Iată articolele publicate de către cei 2 bursieri câștigători:
 
***
Fundația Comunitară Țara Făgărașului este o organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, care identifică, promovează și finanțează inițiative și proiecte ale comunității făgărășene, contribuind astfel la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate și distribuite transparent prin intermediul burselor sau a granturilor. În același timp, FCTF pune la dispoziția companiilor care doresc să se implice în comunitate, servicii de consultanță pentru identificarea domeniilor pe care acestea le pot susține și a mecanismelor prin care pot contribui la dezvoltarea comunității. De la înființarea FCTF, în iunie 2013 și până acum, au fost oferiți 874.643 de lei, prin finanțări nerambursabile, pentru 324 de proiecte și 185 de burse.
Fundația Comunitară Țara Făgărașului face parte din programul național de “Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu Fundația Pentru Parteneriat și Fundația Pact, cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation.