Fiecare copil are dreptul la o copilărie fericită, iar copiii bolnavi au aceleaşi vise şi speranţe ca şi cei sănătoşi. Boala le-a luat forţa de a se mişca, de a mânca singuri sau de a merge la şcoală, dar nu le poate lua zâmbetul, dorinţa de joacă şi curiozitatea de a învăţa şi de a se dezvolta. 
 
“Când l-am cunoscut eu, Dani era un adolescent glumeț, cu mult chef de vorbă și acțiune. Limitările cauzate de boală (Dani fiind imobilizat în cărucior cu rotile și fără să-și poată folosi mâinile) îl împiedicau să se exprime așa cum dorea și să comunice cu ceilalți. Setea enormă de a experimenta lucruri noi a fost astâmpărată prin interpretarea multor roluri în piese teatrale cunoscute sau improvizate. La început, el alegea roluri de autoritate (politist, rege, patron, tată, etc). Acum dorește să aibă și alte roluri, prin care să se cunoască mai bine pe sine, cât și pe ceilalți”, povesteşte George Vlad Stoian, coordonatorul Centrului de zi pentru copii de la HOSPICE Brașov.

Terapia prin teatru sau dramaterapia este o metodă eficientă de îmbunătăţire a calităţii vieţii copiilor cu fibroza chistica, epidermoliza buloasa, tetrapareza spastica, tumori cerebrale sau alte boli incurabile și cu prognostic limitat de viață. În Brașov, 40 de astfel de copii beneficiari ai serviciilor HOSPICE, cu vârsta între 6-18 ani și care se află în faze stabile ale bolii, aşteaptă cu nerăbdare aceste ateliere gratuite, care ar urma să înceapă în luna aprilie 2017. 

În luna decembrie, îi invităm pe toți cei care vor să le facă un dar micuților să susțină proiectul „Arta de a-i face pe copii fericiţi”!  Ne puteţi sprijini cu o donaţie de 10, 25 sau 50 de lei pe platforma
bursabinelui.ro sau povestind prietenilor despre acest proiect.  

• Cu 50 de lei susţineţi un copil să participe la un atelier de terapie prin artă (durata de 3 ore)
• Cu 200 de lei susţineţi participarea unui copil la ateliere timp de 1 lună. 
• Cu 1.300 de lei susţineţi participarea unui copil la ateliere pe toată perioada proiectului (7 luni)

Atelierele de dramaterapie se vor desfăşura la Centrul de Zi pentru Copii HOSPICE Casa Speranţei din Braşov (copiii fiind transportaţi aici cu un microbuz). Lunar se vor organiza 10 ateliere (70 în total), cu grupuri de câte 6-10 copii. De aducerea zâmbetului pe chipurile lor se va ocupa o echipă inimoasă şi răbdătoare de psihologi şi voluntari, care înţeleg bine nevoile multiple ale acestor copii şi care îi pot sprijini să îşi exprime emoţiile și să se bucure alături de ceilalţi. La finalul proiectului, publicul larg va putea aplauda copiii in 2 evenimente speciale in Brasov: un spectacol de teatru de papusi (al copiilor de 6-12 ani) si un spectacol de tip teatru-musical-dance (al copiilor de 13-18 ani).

Terapia prin artă poate vindeca răni ale sufletului şi reda copilăria micilor noștri pacienți. Vă mulţumim pentru că le oferiţi acestor copii clipe de fericire și ocazia de a se bucura de viață! 

***
HOSPICE Casa Speranței,
organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. 
Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 24 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 20.000 de copii și adulți cu boli incurabile.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie.

Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro.