Ashoka România și Fonduri-Structurale.ro, împreună cu BCR Social Finance, Fundația Alături de Voi și AFIN, lansează Social Finance Alliance, o inițiativă de colaborare pentru dezvoltarea finanțării sociale în România.

Cofondatorii invită actorii care contribuie la creșterea pieței de finanțare socială din România să se alăture alianței, unde se oferă un spațiu de lucru comun astfel încât să fie diversificate sursele de finanțare pentru antreprenorii sociali, prin crearea de noi instrumente și oportunități non-financiare pe termen lung.

Prima întâlnire cu Social Finance Alliance este în perioada 14-16 Septembrie 2022, când are loc Social Finance Hackathon, o experiență de 3 zile care aduce împreună toți actorii interesați să ducă piața la următorul nivel - de la finanțatori publici/privați, Grantmakers, antreprenori sociali, organizații suport și autorități publice. Experiența va fi facilitată de2Tokens, o organizație cu experiență în procese colaborative de dezvoltare a instrumentelor financiare, cu un interes în tot ceea ce înseamnă community tokens și tehnologii ce pot schimba modul în care construim mecanismele de finanțare.

Obiectivele acestor 3 zile constau în începerea un proces de co-creare a noi instrumente financiare în funcție de interesele participanților și potențialul acestora în piața din România, precum și consolidarea la sfârșitul experienței unui “Memorandum of Understanding” care să ducă relațiile de colaborare între membri și să creioneze planuri de viitor pe care alianța le construiește împreună.

„Suntem bucuroși să începem această inițiativă pe termen lung de promovare a colaborării între organizațiile care construiesc ecosistemul de finanțare socială. Consider că suntem într-un punct în care vedem deja exemple de bune practici de la diferite tipuri de actori, fie ei din mediul privat sau organizații de suport, o scenă a antreprenoriatului social în vizibilă creștere, cu multe idei cu potențial de impact și o societate civilă rezilientă. Am observat acest lucru și prin procesul de scriere a raportului Social Finance Market in Romania, o cercetare care arată că e timpul să mergem la următorul nivel”, spune Tomina Vodarici, coordonatorul proiectului din partea Ashoka România.

„Ecosistemul antreprenoriatului social este în creștere în România și ne bucurăm să putem contribui din mai multe perspective: sprijinind dezvoltarea unui „pipeline” de afaceri sociale cu impact solid și în același timp dezvoltând piața de instrumente de finanțare socială – împreună cu partenerii noștri din cadrul Social Finance Alliance for Romania lucrăm la identificarea de soluții de finanțare adaptate nevoilor locale”, completează Raluca Prelucă, partener fonduri-structurale.ro și consolid8.

„În condițiile în care accesul la finanțare socială este încă foarte limitat în România, o alianță care să fie o voce pentru sector, este mai mult decât binevenită. ADV România se alătură acestei inițiative contribuind cu o expertiză practică de peste 14 ani în dezvoltarea domeniului de economie socială din România, Republica Moldova și Ucraina. Și întreprinderile sociale au nevoie de instrumente adaptate care să le crească competitivitatea în piață și să le maximizeze impactul social pe care îl pot genera pentru cei din jur”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social și președinte ADV România.

„Facilitarea accesului la finanțare pentru economia socială și găsirea celor mai eficiente soluții pentru sprijinirea acestui ecosistem sunt deosebit de importante pentru BCR Social Finance. Suntem bucuroși să putem dezvolta astfel de parteneriate benefice pentru comunitate, prin care putem genera rezultate mai mari, mai vizibile, dar și mai multe exemple de bune practici care pot fi implementate cu succes. Misiunea BCR Social Finance a fost dintotdeauna crearea de impact pozitiv în societate, ajutând microîntreprinderile, ONG-urile și întreprinderile sociale să își atingă obiectivele prin finanțări dedicate și educație de business. Prin intermediul alianțelor strategice putem genera strategii comune și instrumente noi de finanțare pentru a acoperi nevoile pieței de finanțare socială. Cu siguranță împreună putem avea o schimbare în bine pentru România", a adăugat Cătălina Azoiței de la BCR Social Finance.

"AFIN IFN SA este prima instituție financiară nebancară cu capital românesc dedicată exclusiv operatorilor economici cu impact social (aflată în prezent în curs de înregistrare în Registrul General al BNR privind instituțiile financiare nebancare). Misiunea noastra de a susține antreprenorii sociali vizionari cu instrumente financiare alternative, adaptate nevoilor lor și prin consultanță și activități de educare și formare poate fi mai ușor realizata prin colaborare , prin parteneriate cu oameni și instituții care au o viziune și obiective similare. De aceea intrarea in aceasta alianță este un pas firesc in acest sens pe care-l facem cu convingerea că împreună putem ajunge mai repede acolo unde ne-am propus,” a declarat Felicia Relenschi, director general AFIN.

Din raportul recent lansat Social Finance Market in Romania, analiza arată că societatea civilă funcționează predominant prin accesarea grant-urilor nerambursabile, care, deși sunt un instrument necesar, dezvoltă o dependență nesustenabilă în modelul de operare și inițiativă a antreprenorilor sociali, însă că antreprenorii sociali sunt interesați de instrumente alternative de finanțare, ca crowdfunding sau diferite alte forme de investiție.

Social Finance Alliance este o inițiativă care are la bază colaborarea strategică pentru impact colectiv, astfel încât oricine este interesat să poată comunica, co-creea și susține reciproc.

Totodată, această alianță vine într-un context în care în ultimul an, Ashoka România și Fonduri-Structurale.ro au pilotat un program de investment readiness pentru 20 antreprenori sociali și changemakers prin programul Bridge for Billions, platformă fondată de un Ashoka Fellow. Din program au fost o serie de workshop-uri dedicate instrumentelor financiare pentru investitori publici și privați, întâlniri cu peste 10 organizații suport din România și oamenii din spatele lor care ajută antreprenorii sociali și creatorii de schimbare să facă lucrurile cu mai mult impact, eficiență și expertiză, iar acum urmează o întâlnire cu autorități publice din Barcelona pentru a înțelege cum putem învăța mai multe din studiul lor de caz.

Social Finance Market in Romania este o analiză a pieței de finanțare socială ce urmărește nivelul de maturitate al sectorului atât din perspectiva antreprenorilor sociali sau creatorilor de schimbare, cât și din cea a finanțatorilor și a organizațiilor de suport. Raportul are rolul de a informa asupra stadiului de dezvoltare al sectorului cu privire la oportunitățile pe care antreprenorii orientați către impact au acces, fie ele financiare sau non-financiare, precum și evidențierea barierelor care încă ne împiedică să accelerăm schimbările sistemice la nivel de societate.

***

Despre Ashoka România

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor pe locul 5 din 500 de ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare persoană este un creator de schimbare, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.

Despre fonduri-structurale.ro

fonduri-structurale.ro oferă informații & consultanță de business din 2006. Portalul fonduri-structurale.ro prezintă informații actualizate despre oportunități de finanțare pentru cei peste 120.000 de membri înregistrați. Echipa fonduri-structurale.ro gestionează acceleratoare pentru start-upuri și antreprenori sociali împreună cu parteneri naționali. În ultimii 3 ani peste 190 de afaceri au beneficiat de sprijin prin intermediul programelor create de fonduri-structurale.ro. Din 2020, echipa gestionează consolid8.ro – prima platformă de crowdfunding cu recompense dedicată antreprenorilor sociali și celor din industriile creative.