“Oxford for Romania” anunță numele elevilor selectați la a doua ediție a școlii de vară și lansează o campanie de strângere de fonduri pentru a-i aduce la Oxford. 
 
Aflat la a doua ediție, proiectul a atras anul acesta 430 de elevi din toată țara, care își doresc o experiență educațională unică în unul dintre cele mai prestigioase medii universitare din lume. 
 
Echipa organizatorică formată din români care studiază și lucrează în Oxford și Londra, a reușit să strângă fonduri care acoperă 20 burse integrale. În urma evaluării fiecărui dosar și a interviurilor online, echipa a decis acceptarea condiționată a încă patru elevi pentru care și-a propus să strângă restul fondurilor necesare. Fiecare bursă ajunge la 1.000 de lire, reprezentând costuri pentru transport, cazare, masă și materiale educaționale. 
 
Echipa își dorește ca toți cei 24 de elevi din 17 județe ale țării să ajungă la sfârșitul lunii august în Marea Britanie.
Astfel, organizatorii invită pe cei ce consideră că cea mai bună investiție în viitorul României este educația să se alăture proiectului prin a dona online pe pagina campaniei: https://www.youcaring.com/oxfordforromania-885538 
 
Școala de vară „Oxford for Romania” este un proiect bazat 100% pe voluntariat. Toate fondurile strânse sunt folosite pentru bursele integrale oferite participanților. Aceasta este prima școală de vară multidisciplinară organizată la o universitate din străinătate, destinată liceenilor români din clasele a X-a și a XI-a care provin din familii cu posibilități financiare limitate. Proiectul s-a născut anul trecut din dorința unor profesioniști și universitari români de a oferi unor elevi din România șansa de a cunoaște, pentru o săptămână, mediul universitar din Oxford. 
 
Între 26 august și 3 septembrie 2017, peste 20 de români care studiază și lucrează în Oxford și Londra vor susține voluntar ateliere și cursuri într-o varietate de domenii, de la astrofizică și neuroștiințe, până la cultură politică și orientare în carieră. Pe lângă cursurile care se vor desfășura în mai multe colegii ale Universității Oxford, elevii vor avea parte de tutoriale individuale, activități sociale și artistice, dezbateri, vizionări de film și o excursie la Londra.
 
Scopul principal al școlii de vară „Oxford for Romania” este să expună elevii la un alt sistem educațional, să îi încurajeze să devină mai implicați în comunitățile locale și să își construiască propriul traseu în carieră. Deși școala familiarizează elevii cu perspectiva studiilor în străinătate, organizatorii nu și-au propus ca proiectul să devină o rută către Universitatea din Oxford sau Regatul Unit în general.
 
În urma ediției de anul trecut, mai mulți participanți s-au implicat în proiecte de voluntariat din comunitățile locale. “Prin propriul exemplu al organizatorilor am realizat că dacă vrei să faci ceva, poți, doar că trebuie să fii hotărât, muncitor și încrezător. Totul se află în mâinile noastre, noi trebuie să avem inițiativa”, spune Ștefan Găman, elev la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Lupeni, care a participat la prima ediție a școlii de vară. Împreună cu fratele său, și el participant la școala de vară, Ștefan a inițiat în liceul lor un club de film documentar facilitat de organizația „One World Romania”, despre care elevii au aflat în cadrul unuia dintre programele școlii de vară. 
 
Una dintre elevele care a participat la prima ediție a școlii a fost admisă la facultatea de matematică din cadrul Universității Oxford. Alți doi elevi au fost acceptați la universități de top din Marea Britanie, iar ceilalți care au terminat liceul în vara 2017 își vor continua studiile în România, la facultăți precum Medicină, Academia Tehnică Militară, Electronică și Telecomunicații. 

“Prin proiect vrem să oferim o experiență de învățare remarcabilă tinerilor cu aspirații, dar limitați de resursele materiale și de mediul unde trăiesc. Ne dorim ca la finalul școlii de vară elevii să fie mai încrezători în forțele proprii, mai autonomi în gândire și să își găsească o direcție potrivită de dezvoltare în viitor. Am fost impresionați de cât de implicați și motivați sunt copiii care s-au înscris, dar și de poveștile personale menționate de unii dintre ei. Asta ne-a motivat și mai mult să ne extindem rețeaua de colaboratori și să oferim și în viitor șanse pentru cei care pot aduce o schimbare în bine în țară”, spun organizatorii. 
 
Inițiatorii au înregistrat o organizație non-profit în Marea Britanie cu scopul de a susține și alte activități în domeniul educațional din România. 
 
Organizatorii vor asigura toate cheltuielile legate de transportul, cazarea și masa participanților, prin intermediul fondurilor strânse de la donatori individuali și organizații care împărtășesc aceeași misiune. Printre partenerii strategici din România se numără Fundația eMAG pentru Educație prin programul „Hai la olimpiadă!”, Fundația Hațegan, AQUA Carpatica și AutoBoca Rent a Car. Partenerii din Marea Britanie care susțin proiectul sunt Sir George Iacobescu (CEO Canary Wharf), The Ratiu Family Charitable Foundation, Raluca Ragab, Anthony Rowsell (Trustee, Oxford Cloud Tutors), Bill Parker (Oxford Alumnus) și BOK Construction. 

Participanții selectați cu bursă integrală - Oxford for Romania 2017, ediția a II-a:
• Bărlădeanu Teodora - Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, Botoșani
• Berejanschi Augustina - Liceul Teoretic Ştefan Odobleja, Bucureşti
• Bulumac Adela - Colegiul Naţional Ion Creangă, București
• Radu Daria-Ioana - Colegiul Național Mihai Viteazul, București
• Popa Andrei-Cătălin - Liceul Teoretic Ovidius, Constanța
• Niţă Andruţa - Liceul de Arte Bălaşa Doamna, Moreni, Dâmbovița
• Giurca Florin-Cristian - Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, Craiova, Dolj
• Lungociu Paula - Colegiul National Mihai Eminescu, Iași
• Pricop Ana-Maria - Liceul Teoretic Vasile Alecsandri, Iași
• Buciuman Ionuț - Colegiul Național Vasile Lucaciu, Baia Mare, Maramureș
• Grecu Larisa-Daniela - Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, Craiova, Dolj
• Tenie Anda - Colegiul Național Alexandru Papiu Ilarian, Târgu Mureș, Mureș
• Glavce Sabina - Colegiul Național Calistrat Hogaș, Piatra Neamț, Neamț
• Ion Bianca - Colegiul National Ionita Asan, Caracal, Olt
• Niță Andrei-Cristian - Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Vâlcea, Râmnicu Vâlcea
• Popa Teodora - Liceul Teoretic Axente Sever, Mediaș, Sibiu
• Croitor Mihaela - Colegiul Național Petru Rareș, Comuna Moara Nică, Suceava
• Tifui Ioan - Colegiul Național Ștefan cel Mare, Suceava
• Țancu Mihaela - Liceul Teoretic Zimnicea, Zimnicea, Teleorman
• Arsene Elena - Colegiul National Cuza Vodă, Huși, Vaslui
• Toma Emilia-Gabriela - Colegiul Național Petru Rareș, Piatra Neamț, Neamț