Aceasta lege si Codul Fiscal permit societatilor comerciale sa investeasca in dezvoltarea societatii romanesti, fara niciun cost pentru ele. Acestea pot directiona pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale – in limita a 0,3% din cifra de afaceri –, suma ce se scade din impozitul pe profit de plata.
 
Conform datelor ANAF, in 2013, 191.691 de societati comerciale au inregistrat profit in Romania. Daca toate acestea ar fi directionat catre sectorul nonprofit suma maxima prevazuta de lege - pana la 2,3 miliarde de lei (525 milioane de euro) - ar fi putut sustine domenii cheie precum sanatatea, mediul si educatia. Totusi, doar 16% dintre societatile comerciale (30.651) au ales sa foloseasca facilitatea fiscala prevazuta in Legea Sponsorizarii, suma distribuita catre ONG-uri fiind de 523 milioane de lei (118 milioane de euro), adica doar 22% din potentialul maxim.
 
Cu 525 de milioane de euro directionate de mediul de business catre ONG-uri s-ar putea realiza, concomitent, in fiecare an, proiecte cu impact major in comunitatile din Romania, cum ar fi:
• 17.500 de hectare de terenuri degradate s-ar tranforma in paduri. In 5 ani, in Teleorman, 20% din suprafata judetului ar fi impadurita;
• 31 de centre de ingrijiri paliative ar fi construite in Romania, care sa ofere servicii gratuite pentru 61.000 persoane cu boli incurabile. Acoperirea pentru acest tip de servicii ar creste, la nivel national, de la 5% la 45%;
• Peste 800.000 de adolescenti din Romania ar fi sustinuti sa se implice in proiecte de educatie in urmatorii cinci ani.
 
In ultimii trei ani, tendinta sponsorizarilor a fost usor crescatoare, numarul societatilor comerciale care au folosit legea ajungand de la 29.317, in 2011, la 30.651 in 2013.
 
HOSPICE Casa Sperantei si AlTreileaSector.ro, in parteneriat cu EY Romania, au realizat cercetarea ”Cum vad ONG-urile si societatile comerciale Legea Sponsorizarii”  pentru a analiza nivelul de notorietate in legatura cu prevederile acestei legi, dar si modul in care ele au fost utilizate.
 
Principalele concluzii au fost: 
• 94% dintre societatile comerciale cunosc legea sponsorizarii, insa doar jumatate dintre acestea directioneaza fonduri spre sectorul non-profit, alegand sa sustina, cu precadere, domeniile sanatate, educatie si protectie sociala. In schimb, societatile comerciale care nu au folosit Legea Sponsorizarii spun, printre altele, ca mecanismul fiscal este prea complicat sau ca nu au fost abordate de un ONG cu o solicitare de sponsorizare; 
• 86% din ONG-urile intervievate cunosc facilitatea fiscala oferita de Legea Sponsorizarii, insa doar 57% dintre ele au folosit-o in 2013 ca sa atraga fonduri. Una dintre explicatii poate fi ca foarte putine ONG-uri au avut un buget disponibil pentru a derula campanii de strangere de fonduri prin aceasta lege.
 
Cu ocazia evenimentului de presa, reprezentantii HOSPICE Casa Sperantei au prezentat ca studiu de caz noul centru din Bucuresti, un proiect care a necesitat o investitie totala de 5,7 milioane de euro, obtinuta inclusiv prin mecanismul legii sponsorizarii. Centrul HOSPICE din Bucuresti este situat in sectorul 2 si ofera ingrijire paliativa gratuita copiilor si adultilor cu boli incurabile.
 
Gabriel Sincu, Tax Executive Director EY Romania a prezentat invitatilor un sumar al prevederilor legislatiei ce ofera facilitati fiscale contribuabililor persoane juridice care aleg sa sponsorizeze activitatile non-profit. “Aceasta facilitate este prevazuta de legislatia fiscala de ani buni dar din pacate, fiind prea putin popularizata, nu este exploatata la potentialul maxim. Desi intial a fost introdusa in legislatie cu scopul de a sprijini activitatea sportiva, ea are o sfera de aplicare mai larga, companiile putand alege sa sponsorizeze o gama extinsa de activitati non-profit sau sa ofere burse private. Rolul nostru e sa facem cunoscuta aceasta posibilitate si sa oferim sprijin tuturor celor care doresc sa o utilizeze”.
 
***
HOSPICE Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania. HOSPICE este cea mai mare fundatie din tara, care ofera gratuit servicii specializate de acest tip.
 
AlTreileaSector.ro este un proiect de jurnalism online nascut in 2013, sub umbrela Asociatiei React, din dorinta de a scoate in fata oamenii, organizatiile neguvernamentale si companiile care promoveaza implicarea, toleranta si responsabilitatea sociala.