Asociația Semper Musica – asociația care dă tonul tinerilor pentru construirea de comunități sănătoase și implicate – anunță lansarea proiectului “HIV TALK”, un proiect de prevenire HIV finanțat de M · A · C Cosmetics România prin Fondul M · A · C pentru SIDA care va include organizarea unei caravane de prevenire HIV în județul Galați, dezvoltarea unei cărți de educație pentru părinți și a unui centru de tineret. 

În 2017, prin sprijinul oferit de Fondul M · A · C pentru SIDA, echipa Asociației Semper Musica va organiza o caravană de prevenire HIV în 15 localități din județul Galați, va dezvolta o carte adresată părinților de la nivel național prin care se vor oferi informații despre tehnici de educație cu privire la infecția cu HIV și va demara procedurile în ceea ce privește dezvoltarea unui centru de tineret – M · A · C Teen Health Academy. 

Caravana va accesa comunități din județul Galați cu acțiuni de educație nonformală organizate pe domeniul public în timp ce centrul de tineret, ce va fi dezvoltat, va avea în vedere organizarea de tabere gratuite pentru tineri, cursuri pentru părinți sau specialiști, pentru personalul ONG-urilor active în domeniul HIV sau activități comune părinți-copii. De asemenea, cartea ce urmează să fie dezvoltată anul acesta și adresată părinților de la nivel național are în vedere prezentarea de tehnici prin care aceștia să ajungă să fie confortabili cu ideea organizării unei discuții cu proprii copii despre infecția cu HIV, infecțiile cu transmitere sexuală și folosirea prezervativului. 

Acțiunile ce vor fi organizate în 2017 vin în contextul în care, conform Compartimentului pentru monitorizarea și evaluarea infecției cu HIV în România din cadrul Institutului de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, din 474 de cazuri noi de infecție cu HIV înregistrate în 2016, 41,5% au fost depistate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. Anul trecut, calea cea mai probabilă de transmitere a fost cea heterosexuală. De asemenea, județul Galați este al 3 lea județ din România ca număr de noi infecții cu HIV în 2016.

Bogdan Istrate, coordonatorul proiectului <HIV TALK>, menționează: “Sprijinul oferit de Fondul M · A · C pentru SIDA ne va ajuta să ajungem într-una dintre comunitățile din România cu numărul cel mai mare de noi infecții cu HIV din 2016 și astfel să vorbim acestora despre implicațiile medicale și sociale ale unei potențiale infecții. Cartea ce va fi dezvoltată vine în sprijinul acelor părinți pentru care discuția cu copiii lor legată de HIV sau folosirea prezervativului este încă o problemă, iar centrul are în vedere formarea tinerilor în această direcție, ca ei să devină mesageri ai proiectului, dar și a cadrelor didactice, personalului din ONG-uri sau alți specialiști.”

Livia Boajă, director de marketing și comunicare brand M · A · C Cosmetics România, menționează: “Finanțarea acestui proiect este posibilă prin vânzarea produselor noastre din gama VIVA GLAM în cele 11 magazine M · A · C din România, fiecare leu încasat din vânzarea acestor produse fiind donat către Fondul M · A · C pentru SIDA. Este primul proiect de o asemenea amploare pe care îl avem în vedere pentru România și cu siguranță că nu ne dorim să ne oprim aici. Asociația Semper Musica este partenerul nostru social de mai bine de doi ani cu care iată că reușim să implementăm un proiect important de prevenire HIV în România.”  
 
***
Despre Fondul M · A · C pentru SIDA
Fondul M · A · C Aids, inima şi sufletul  M · A · C Cosmetics, a fost înfiinţat în 1994 pentru a sprijini bărbaţi, femei şi copii afectați de HIV/SIDA la nivel global. M · A · C AIDS este pionier în acordarea de sprijin financiar pentru organizaţiile care lucrează în regiunile şi cu populațiile afectate. Până în prezent, prin diverse iniţiative de strângere de fonduri, cum ar fi VIVA GLAM, şi cu ajutorul purtătorilor de cuvânt, celebrităţi din industria de divertisment şi modă, Fondul M · A · C Aids a strâns peste 400 milioane de dolari.

În ultimii 23 ani, M · A · C Cosmetics a lansat șapte linii de produse VIVA GLAM - ce conţin ruj și gloss – fiecare linie beneficiind de o puternică campanie publicitară şi având ca imagine celebrităţi precum, RuPaul,  Lil 'Kim, Sir Elton John, Mary J. Blige, Shirley Manson, Linda Evangelista, Boy George, Christina Aguilera, Missy Elliott, Pamela Anderson, Lisa Marie Presley, Debbie Harry, Eve, Dita Von Teese, Fergie, Cyndi Lauper, Lady Gaga, Ricky Martin, Nicki Minaj, Rihanna şi cel mai nou, pe Taraji P. Henson.
Cum functionează? Este foarte simplu! De fiecare dată când alegi să cumperi un gloss sau un ruj din colecţia VIVA GLAM, suma plătită este direcţionată integral către acest fond umanitar ce are ca scop să contribuie la creşterea calităţii vieţii persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Despre Asociația Semper Musica
Asociația Semper Musica există în România din 2013 fiind singura organizație din țară finanțată atât de Fondul             M · A · C pentru SIDA, cât și de Fundația MTV Staying Alive din US/UK. Este una dintre cele mai active asociații din țară din domeniul prevenirii HIV cu focus pe tinerii de liceu și comunitățile în care aceștia trăiesc. În 2016, la Gala Societății Civile, Asociația Semper Musica a primit premiul pentru – Cel mai bun proiect de tineret. Premiul a fost acordat pentru proiectul de prevenire HIV “Prevenire HIV în rândul liceenilor din orașe mici spre medii”