Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) lansează cea de-a cincea ediție a Fondului Științescu, program prin care acordă finanțări în valoare maxima de 13.000 lei / proiect în limita bugetului disponibil, pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe a copiilor și tinerilor cu vârste între 6 și 19 ani, prin activități creative, inovative, jocuri și experimente.
 
Dacă ești pasionat de științele exacte, vrei să le transmiți și altora pasiunea ta și să le arăți cum pot să învețe cu plăcere, îți oferim ocazia să stârnești curiozitatea pentru științe printr-un proiect educațional finanțat de FCTF. Începând cu prima ediție, în 2016, și până în prezent, 35 de echipe de proiect au beneficiat de finanțare, sprijin și suport.
 
Cui se adresează?
La Științescu oricine poate fi educator!
▪ Organizații neguvernamentale, inclusiv asociații de părinți și absolvenți ai liceelor din Țara Făgărașului;
▪ Echipe de pasionați de știință și tehnologie din medii profesionale diverse (biologi, muzeografi, ingineri, programatori, freelanceri etc.);
▪ Profesori și învățători (individual sau în echipă);
▪ Echipe de elevi de liceu
▪ Echipe de studenți
▪ Echipe mixte (oricare din categoriile de mai sus)
Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect.
Atât aplicanții, cât și beneficiarii programului trebuie să fie localizaţi în zona Țării Făgărașului.
 
Ce categorii de proiecte sunt finanțate?
La această ediție, Științescu finanțează proiecte inovative care au ca tematică principală protecția mediului (natural și construit), meteorologie, astronomie, geologie, tehnologie, biodiversitate, chimie, geografie, reciclare/energie curată, agricultură tehnologizată, smart farming, zootehnie tehnologizată, etc., proiecte care să aibă posibilitatea de a se desfășura și în spații deschise, în aer liber, unde copiii să poată să se bucure în siguranță de activitățile de explorare, descoperire și învățare prin metode alternative de predare și ateliere interactive.
 
Este încurajată, în mod special, formarea de echipe mixte: adulți cu experiență în domeniul STEAM și tineri. De asemenea, încurajăm implicarea persoanelor vârstnice și colaborările dintre persoane sau organizații din mediul urban și cel rural.
 
Cum aplici?
Etapa de înscriere se va desfășura în două etape:
1. Descarcă Scrisoarea de Intenție de pe pagina web a programului Științescu Țara Făgărașului și prezintă-ți ideea ta de proiect, răspunzând la întrebările adresate. Trimite-o până în data de 30 iunie 2021, ora 15.00 la adresa de e-mail  cristina.muntean@fundatiactf.ro.
2. După ce vei primi pe email confirmarea acceptării acesteia, descarcă Formularul de înscriere împreună cu Formularul de Buget. Termenul limită pentru trimiterea acestora este 9 iulie 2021, ora 15.00.

Membrii echipei FCTF oferă sprijin și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor celor care doresc să aplice prin programare în prealabil la cristina.muntean@fundatiactf.ro. Echipele care vor primi finanțare vor beneficia, de asemenea, de suport în comunicare, în motivarea și implicarea elevilor și în managementul proiectelor.
 
Proiectele finanțate în edițiile anterioare sunt disponibile aici și în cadrul unui material video.
 
Unde se găsesc informații suplimentare și noutăți despre program?
▪ Pagina de Facebook a programului 
▪ Pagina de web a programului
 
*** 
Fondul Științescu este implementat în Țara Făgărașului de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) în parteneriat cu Romanian-American Foundation (RAF) şi Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR), împreună cu susținătorii Probitec, PPCC Țara Făgărașului, S.T.I. International, Isoplus Special, Berg Banat, CIDO Beton, Maxam.Beyond Performance
 
Fundația Comunitară Țara Făgărașului este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară. Dezvoltat de către Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), Fondul Științescu este implementat prin fundațiile comunitare locale în 13 orașe din România:  București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Prahova, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și Țara Făgărașului prin competiții similare de proiecte.
 
Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului este o organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, cu sediul în Făgăraş. Misiunea noastră este de a inspira şi susţine iniţiative locale, de a mobiliza resurse şi de aduce împreună oameni şi organizaţii care să aibă dorinţa şi capacitatea să contribuie pe termen lung la dezvoltarea de comunităţi generoase, responsabile, solidare şi încrezătoare în propriul lor viitor. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor nonguvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.
 
Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului face parte din programul național de dezvoltare a fundațiilor comunitare din România, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation și Romanian-American Foundation.
 
Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de populație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice.
Alături de partenerii noștri dezvoltăm programe care să cultive interesul tinerilor pentru educația STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) și să încurajeze pe cât mai mulți să aleagă o carieră în domeniul tehnologiei și inovației.