Fundația Comunitară București (FCB) organizație care finanțează proiecte pentru București, se concentrează în 2022 pe proiecte de mediu, risc seismic, educație și dezvoltarea sentimentului de apartenență față de oraș. FCB împlinește zece ani de activitate, timp în care a investit 3 milioane de euro în aproximativ 600 de proiecte.

Fundația Comunitară București construiește fonduri și evenimente împreună cu companii și donatori individuali pentru a finanța proiecte pentru București. Orașul este, în viziunea fundației, locul în care te bucuri că trăiești, unde oamenilor le pasă unii de alții și tuturor de oraș. În acest sens, FCB îi susține cu resurse, consultanță și recunoaștere pe oamenii cu inițiativă, care produc schimbări pozitive pentru ca acțiunile lor să aibă un impact mai mare și să formeze o comunitate de suport pentru București.

„Acum, în noul deceniu din viața fundației, credem că e nevoie să facem mai mult, dacă vrem cu adevărat să transformăm Bucureștiul. Studiile arată că, pentru schimbare socială, e nevoie ca 25% din populația unei comunități să își dorească acest lucru. Pentru domeniile unde ne propunem impact (mediu, educație, risc seismic, apartenență – dezvoltarea sentimentului ca oamenii aparțin acestui oraș), va fi important să ajungem în mod conștient la numere mari. Cu Bucureștiul Pregătit, ne dorim ca mai mulți bucureșteni să știe ce au de făcut în caz de cutremur. Cu Platforma de mediu pentru București, vrem să ajungem, împreună cu administrația publică, societatea civilă și afacerile din oraș, la pași clari pentru o viziune comună de mediu. Acesta este pariul Fundației Comunitare București pentru următorul deceniu: Mai mulți. Împreună”, declară Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București.

Printre proiectele susținute în primii zece ani ai FCB

Swimathon București este astăzi este cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri din România, în cadrul acestuia oamenii fiind invitați să înoate sau să-i susțină pe înotători cu donații, pentru diverse proiecte din București. Prima ediție a Swimathon a avut loc acum nouă ani, iar, pe parcurs, aproximativ 28.000 de înotători au strâns peste 850.000 de euro prin rețeaua lor socială.

Bucureștiul Pregătit: București este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. FCB a început deja să pregătească orașul pentru a avea mecanisme de salvare puse la punct, atunci când cutremurul va veni. Programul a finanțat până acum cu 300.000 de euro proiecte prin care sunt antrenați câini salvatori, proiecte prin care sunt construite rețele de comunicații care să nu fie dezafectate în caz de cutremur, precum și proiecte care îi pregătesc pe cetățeni pentru o astfel de situație. FCB a ridicat problema riscului seismic pe agenda publică, iar acum colaborează cu autoritățile pe acest subiect.

Platforma de mediu pentru București: Numeroase statistici indică Bucureștiul ca fiind unul din cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană. În plus, acesta ocupă chiar locul al doilea în privința costurilor sociale ale poluării, printre care și moartea prematură. Pentru a obține un impact real cu privire la mediul din București, în 2021 FCB, susținută de ING România, a început dezvoltarea unei platforme colaborative, care le aduce împreună pe cele mai importante voci din domeniu (administrație, companii și societate civilă) pentru ca acestea să coopereze pentru o viziune funcțională a unui București verde.

Bucharest powered by people se adresează oamenilor care conduc organizații mici sau grupuri de inițiativă pentru ca aceștia să-și dezvolte abilitățile, atitudinile și valorile, gândirea strategică, comunicarea sau abilitățile de strângere de fonduri. Programul formează o rețea de lideri comunitari pentru București. În două ediții, 24 de oameni din 22 organizații și grupuri de inițiativă au participat la ateliere și întâlniri cu specialiști, la evenimente care i-au adus împreună pentru a se inspira și a căuta împreună posibile soluții la problemele lor. 13 dintre participanți au primit și un grant pentru a dezvolta o provocare pe care și-o aleg individual sau în echipă.

***
Despre Fundația Comunitară București

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 10 ani, a finanțat peste 600 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3 milioane de euro. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară.