Șase proiecte selectate în Fondul IKEA pentru Mediul Urban au încheiat primul an de activitate, iar rezultatele lor au fost evaluate de un juriu independent, împreună cu IKEA România și Fundația Comunitară București, și vor primi finanțare și în anul II.

IKEA România a lansat în anul 2017 prima ediție a Fondului IKEA pentru Mediul Urban, pentru a susține financiar timp de trei ani, proiecte din București și Ilfov pe următoarele arii: protejarea resurselor naturale, educație și conștientizare, prevenirea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Valoarea totală a fondului este 275.000 de euro, iar în primul an au fost selectate șase proiecte din București din 79 de aplicații. 

Proiecte:
Acoperișul Verde / Asociația Cartier Aviației
Cum ar fi ca pe terasele blocurilor din cartierele-dormitor să fie grădini urbane? Echipa asociației „Cartier Aviației” a lansat în 2017 un proiect pilot și a pus primul acoperiș verde din România, pe un bloc de locuințe colective. Acoperișul Verde devine un loc de relaxare pentru oameni, o grădină urbană pe terasa blocului, un experiment care reduce efectul de „insulă urbană de căldură” și cantitatea microparticulelor de praf din atmosferă.
În 2018, echipa asociației va începe o conversație cu vecinii din cartier pentru a instala al doilea acoperiș verde, va analiza evoluția plantelor după îngheț și va măsura efectele acoperișului verde instalat asupra blocului.

Grădina Istorică / Grup de inițiativă 
Cum se făcea mămăliga până să avem porumbul? Cum ar arăta o grădină cu plante cultivate ca pe vremuri și cum ne putem folosi astăzi de ea? Grădina Istorică este un spațiu creat de la zero pentru a cultiva plante alimentare vechi găsite în provinciile românești, dar și un cadru de testare și experimentare a grădinii care adună în jurul ei bucureștenii și comunitatea din cartier.
În 2018, echipa grupului de inițiativă va continua lucrul la grădină, va organiza ateliere pe diverse teme, seri de film și evenimente conexe.

Green Floreasca / Grup de Inițiativă Civică Floreasca
Ai vrea să folosești acasă apă caldă menajeră și lumină în scara blocului exclusiv dintr-o sursă solară? Un grup de inițiativă din cartierul Floreasca a montat în 2017 primul sistem modern de panouri termice solare pe un bloc de locuințe colective construit înainte de 1990 din acest cartier, transformând imobilul într-unul cu consum redus de energie. Grupul a început primele ateliere de educație ecologică în școlile din cartier și lucrează la un ghid de bune practici privind metode de economisire a energiei în locuințe.

În 2018, grupul de inițiativă va identifica un bloc nou pentru instalarea unor panouri termice solare, va înlocui becurile clasice cu becuri led într-o școală din cartier, pentru a eficientiza consumul de energie și va continua atelierele de educație ecologică pentru copii și adulți în zona Floreasca.

Grădina cu Oameni / Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu
Grădina cu Oameni a produs întâlnirea între locuitorii zonei Cișmigiu cu specialiști din diverse domenii pentru a experimenta împreună soluții de îmbunătățire a ecosistemului din zona Grădinii Cișmigiu. În 2017, grupul de inițiativă a mobilizat patru asociații de proprietari în jurul a patru spații verzi. A organizat ateliere de ornitologie, apicultură, peisagistică, grădinărit urban și de sunet. A monitorizat nivelul sonor al evenimentelor desfășurate în Cișmigiu, iar pe timpul iernii s-a organizat pentru a hrăni păsările sălbatice. În 2018, grupul de inițiativă civică continuă cu același tip de activități în zona Cișmigiu.

Liliecii din mediul urban / Asociația Wilderness Research and Conservation
Știai că liliecii consumă o cantitate mare de insecte și sunt capabili să reducă costurile de administrare a spațiilor verzi cu până la 1. 400 euro/individ pe an, eliminând nevoia de a folosi insecticide care sunt periculoase pentru sănătatea mediului? Sau că nu se înfig în părul nostru, așa cum credem mulți? 

„Liliecii din Mediul Urban” propune o schimbare în atitudinea bucureștenilor față de lilieci, prin diverse activități educaționale, dar și intervenții în cazul conflictelor om-animal, realizate cu ajutorul ecologilor din Asociația Wilderness Research and Conservation și a veterinarilor din cadrul Fundaţiei Visul Luanei, care administrează Clinica de Reabilitare a Animalelor Sălbatice „Luana”. 

În 2018, echipa asociației va continua activitățile de salvare și reabilitare a liliecilor și va colabora cu autoritățile publice pentru a proteja animalele.

Comunitate implicată, resurse protejate / Crucea Roșie – Filiala Sector 6 
În fiecare an, tone de produse textile, care pot fi reutilizate sau reciclate, sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere, crescând gradul de poluare a mediului înconjurător. Dacă vrei să donezi haine, în București ai un sistem de colectare prin care ele sunt sortate, igienizate, distribuite ca ajutor sau reciclate. În 2017, voluntarii Crucii Roșii au colectat în acest proiect 3.978,5 kg de textile pentru reutilizare și reciclare, dintre care 600 kg de deșeuri textile au fost predate pentru a fi reciclate ca material izolant în industria construcțiilor: fibre textile pentru amortizare, umplutură de jucării, branțuri, lavete sau saci.

În 2018, echipa organizației pregătește lansarea unui magazin social, care valorifică hainele noi sau de calitate ridicată primite din donații și continuă colectarea de haine.
 

„Suntem încântați de rezultatele primului an de derulare a Fondului IKEA pentru Mediul Urban. Toate cele șase proiecte finanțate și-au atins obiectivele, iar planurile lor pentru anii următori ne dau speranțe că am pus împreună fundațiile unor schimbări în bine și pe termen lung pentru ecosistemele naturale din București, dar și pentru locuitorii orașului. Nu în ultimul rând, vreau să menționez excelenta colaborare cu echipa Fundației Comunitare București, care a gestionat întregul proces.”
  Mircea Ilie, Sustainability Leader Magazinul IKEA din București.
 

„Lucrăm de șase ani în București - un oraș aglomerat, cu multe probleme, dar și cu multe idei despre cum ar putea fi mai bine. Ne-am propus să susținem proiectele care transformă Bucureștiul într-un oraș în care să ne simțim ca acasă. Facem asta punând împreună companii ca IKEA România, cu oamenii care au idei și proiecte pentru oraș. Fundația Comunitară București susține toți acești oameni să nu renunțe, pentru că ei produc schimbările sociale pozitive în Bucureștiul în care noi toți trăim”
, Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București

Din juriul Fondului IKEA pentru Mediul Urban au făcut parte: Dana Dobrescu, Communications Manager Unilever South Central Europe; Diana Culescu, Președinte Asociația Peisagiștilor din România; Florin Stoican, Manager Sustenabilitate & Conformitate IRI Forest Management; Mircea Ilie, Sustainability Leader IKEA România; Oana Bițan, Ofițer Administrativ și Financiar Ambasada Suediei; Vera Marin, Președinte Asociația pentru Tranziția Urbană; Theodor Nica, Manager Comunicare și Design Interior IKEA România.

***
Despre IKEA
IKEA Group este lider mondial în retailul de mobilier și decorațiuni. Suntem o companie bazată pe valori, cu oameni pasionați de viața acasă. Viziunea noastră este să creăm o viață de zi cu zi mai bună acasă pentru cei mai mulți oameni. Magazinele IKEA oferă aproximativ 10.000 de produse de mobilier și soluții accesibile pentru acasă. IKEA Group deține și operează 355 de magazine în 29 de țări (la 31 august 2017). 

Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010, a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group. În anul financiar 2017 (1 septembrie 2016 – 31 august 2017), magazinul IKEA din România a fost vizitat de 3,3 milioane de oameni și 7,5 milioane de vizitatori unici au accesat site-ul www.IKEA.ro.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri, grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani, a finanțat peste 250 de proiecte din București și Ilfov cu aproape 3 milioane de lei. Mai multe informații: www.fundatiacomunitarabucuresti.ro 

Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 15 fundații comunitare din țară.