Cinci inițiative pentru îmbunătațirea accesului la energie sunt finanțate în acest an cu aproximativ 300.000 de lei prin Fondul pentru Inovare Civică (CIF), inițiat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). 
 
În parteneriat cu Enel România a fost lansată în 2016 o componentă nouă a Fondului, denumită Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătățit la energie. În cadrul său, au fost înscrise în competiție 40 de idei, de la proiecte educaționale și campanii ce îndeamnă la consum responsabil, la proiecte  vizând identificarea de surse alternative de energie. 
 
Cele cinci proiecte selectate în urma unui proces complex, cu două etape de evaluare, se desfășoară începând de anul acesta până în primăvara anului viitor.
 
Asociația pentru Solidaritate, Educație, Cultură și Dezvoltare (ASCED) vizează două comunități de la granița județelor Ialomița și Brăila și oferă șansa celor mai nevoiași locuitori să se încălzească mai bine la iarnă. Astfel, participanții selectați vor contribui la producerea de brichete din paie, care vor fi utilizate pentru încălzirea propriilor locuințe.
 
Fundația Terra Mileniul III derulează proiectul educațional „Eco-eficient” prin care profesori de gimnaziu și 600 de elevi, din 6 localități, urmează să fie instruiți cu privire la consumul de energie. Participanții vor desfășura activități de conștientizare în comunitățile lor, iar cei mai iscusiți în a reduce consumul în propria locuință vor fi premiați.
 
Asociația d’Avent inițiază la București un Club al amatorilor de eco-inovație. Aceștia pregătesc ateliere despre eficiența energetică, montarea de panouri solare și vizite tematice la centre și companii care realizează proiecte în domeniul eficienței energetice. 
 
Fundația Ikaros, împreună cu Asociația Green Edu Care, va propune elevilor din 10 școli din țară activități educaționale privind utilizarea responsabilă a energiei, iar tinerii vor fi implicați într-un concurs pe această temă. Prin proiect va fi creat și un board game tematic pe care școlile participante îl vor primi ca recompensă.
 
Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială (CDUT) realizează o mapare a zonelor cu probleme de acces la surse de energie din București. Echipa de proiect își propune să găsească soluții (clasice sau alternative) în acest sens și să realizeze un plan de acțiune pentru o zonă pilot.
 
În următoarea perioadă există posibilitatea acordării de finanțare și altor proiecte, dintre cele înscrise în concurs inițial. 
Enel România sprijină Fondul pentru Inovare Civică cu peste 400.000 lei, dintre care aproximativ 300.000 lei sunt alocați proiectelor menționate din cadrul componentei „Mobilizare civică în vederea accesului îmbunătățit la energie” 
 
Fondul pentru Inovare Civică sprijină soluţii sau modele de implicare a oamenilor pentru dezvoltarea comunităţii. Finanţarea prin acest program este acordată exclusiv organizaţiilor neguvernamentale din România. În fiecare an, aproximativ 20 de proiecte sunt finanţate în cadrul programului, suma acordată fiecărui proiect fiind de aproximativ 60.000 de lei. 

Detalii despre proiectele finanțate prin Fondul pentru Inovare Civică se găsesc pe www.fdsc.ro

***
Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC): Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei initiaţive a Comisiei Europene. FDSC este o organizaţie pentru organizaţii, ce consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc. Fundaţia dezvoltă proiecte în domenii cum sunt educaţie, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială; dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale. Mai multe detalii se găsiți pe www.fdsc.ro.

Despre Fondul pentru Inovare Civică (CIF): Este programul de finanţare al FDSC, creat în 2012 cu susţinerea Trust for Civil Society în Central and Eastern Europe şi sustinut de donatori privaţi din România (Enel România, OMV PETROM şi Raiffeisen Bank). Începând cu 2015, programul se derulează în parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alătură FDSC în efortul de a încuraja comunităţile să îşi contureze propriile modele pentru dezvoltare şi implicare civică. Programul sprijină iniţiative care au potenţialul să schimbe mentalitatea tradiţională şi să dezvolte spiritul civic. Status quo-ul local, regional sau chiar naţional poate fi schimbat atunci când cetăţenii se implică şi acţionează coordonat pentru apărarea intereselor lor şi ale comunităţilor din care fac parte.