90 de propuneri de evenimente de programare și tehnologie, pentru copii și tineri cu vârsta între 8 și 24 de ani, au fost selectate să primească finanțare prin programul european Meet and Code organizat în România de Asociația Techsoup. #meetandcode #codeEU #SAP4Good #AsociatiaTechsoup

Evenimentele se vor desfășura pe tot cuprinsul țării, în cadrul inițiativei Europe Code Week, între 5 și 20 octombrie 2019, iar valoarea totală a finanțărilor acordate se ridică la 27.000 euro. 
 
98 de organizații nonprofit au depus un număr de 189 propuneri de evenimente în perioada 3 iunie - 8 septembrie 2019. Dintre acestea, 90 de inițiative organizate de 75 de organizații, au fost selectate să primească un sprijin financiar de 300 de euro per eveniment. 
 
Roboți, coding, creare de website-uri, de povești digitale și de obiecte inteligente inspirate din nevoile comunității, orașe inteligente, soluții pentru protejarea mediului, aplicații pentru încurajarea sănătății alimentare, imprimare 3D și creare de hărți digitale, dezvoltare durabilă explicată cu ajutorul animațiilor, identificarea surselor portabile de energie regenerabilă, soluții pentru simularea cutremurelor, securitate cibernetică și semafoare adaptate nevăzătorilor – acestea sunt o parte dintre provocările evenimentelor care se vor desfășura în toamnă, menite să îi încurajeze pe copii și tineri să fie creativi în utilizarea tehnologiilor și dispuși să învețe limbaje de programare cu ajutorul cărora să construiască soluții pentru rezolvarea problemelor de care sunt interesați.

Evenimentele se vor desfășura în 27 de județe din România, atât în orașe mici și mari, cât și în mediul rural, în localități precum Cândești-Vale, Garoafa, Ipotești, Bascov, Viișoara, Vadu Părului, Albești-Paleologu, Bilciurești, Teșila sau Radovanu.

Județele cu cele mai multe organizații implicate în Meet and Code sunt Iași, Prahova, Argeș și Bihor – harta atașată oferă o privire de ansmablu asupra reprezentării geografice. 

Scurte informații despre fiecare din cele 90 de evenimente sunt disponibile AICI

Procesul de evaluare și de finanțare a fost derulat de către Asociația Techsoup. 
 

Prin inițiativa Meet and Code ne dorim să venim în întâmpinarea celor care își doresc să dezvolte în România interesul pentru programare si tehnologie: cadre didactice, părinți, organizații neguvernamentale sau profesioniști din sectorul IT care voluntariază pentru aceste evenimente. Ne bucurăm să vedem că am reușit să generăm un răspuns atât de entuziast din partea lor și le mulțumim pentru timpul, imaginația și cunoștințele oferite copiilor și tinerilor care vor putea astfel să pună România, și în acest an, pe harta Europe Code Week
- Radu Moțoc, Vicepreședinte executiv, Asociația Techsoup.
 
La nivel european, prin programul Meet and Code s-au oferit anul acesta finanțări de peste 430.000 Euro pentru evenimente organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019. Pe lângă acestea, se vor oferi și premii pentru cele mai creative și originale evenimente prin care organizațiile nonprofit și-au propus să atragă copii și tinerii spre programare și tehnologie. Premiile se vor acorda anul acesta pentru patru categorii: Girls do IT!, Community, Diversity și Code for the Planet. 

Începând cu data de 16 septembrie și până la sfârșitul zilei de 20 octombrie 2019, publicul larg va putea să își voteze evenimentul preferat pe platforma Meet and Code, atât în cele patru categorii menționate, cât și în secțiunea specială Premiul Publicului. 

Cele mai votate 10 evenimente din toate cele 25 de țări participante în competiție vor fi afișate pe platforma Meet and Code, în timpul perioadei deschise pentru vot. Primele 3 evenimente care vor strânge cele mai multe voturi la finalul perioadei, precum și primii 3 câștigători ai fiecărei categorii, vor fi invitați la evenimentul de încheiere (Award Weekend) care va avea loc la începutul anului 2020. Evenimentul cu cele mai multe voturi din partea publicului și cel clasat pe locul întâi în urma voturilor juriului de specialitate, din fiecare categorie, vor primi un premiu suplimentar de 2.000 de Euro.
 
În 2018, peste 50.000 de copii și tineri au participat la 1.100 de evenimente finanțate prin Meet and Code în toată Europa. Evenimentele și-au propus să aducă bucuria de a programa și de a lucra cu tehnologia în mai multe comunități europene.
 
Scopul Meet and Code este de a contribui la o lume în care fiecare tânăr european are abilitățile digitale necesare pentru a-și modela propriul viitor. Inițiativa a fost co-creată de către compania de software SAP și Haus des Stiftens gGmbH din München, care coordonează procesul de acordare a fondurilor, împreună cu partenerii din cadrul rețelei TechSoup Europe. Meet and Code sprijină inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week, și este aliniată la Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
 
Inițiativa Meet and Code 2019 sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Marea Britanie, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.

***
 
Despre Asociația Techsoup
Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei, pentru tineri, profesori și organizații nonprofit. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro