Între 7 și 20 martie, artista expune la Seneca AntiCafe picturi și lucrări grafice care îi au în centru pe oamenii fără adăpost:
“Proiectul meu Neștiuții a luat naștere acum mai bine de zece ani, când eram încă studentă la arhitectură. Atunci a fost prima oară cand am conștientizat cu adevărat existența acestor oameni, problemele cu care se confruntau și faptul că în București există într-un număr foarte mare. Până atunci parcă nu îi observam, erau cumva parte din peisajul Bucureștiului. Pe parcursul studiului facultății de Arte Plastice am început să documentez fotografic și să citesc mai multe articole de specialitate. 
Am adunat o serie de imagini și hotărât să le trec pe pânză, să spun povestea adulților fără adapost în imagini. Încă mă impresionează mult portretele lor, expresivitatea trăsăturilor și abandonul total față de propria imagine. Tocmai de aceea am hotărât să îi pictez pe cei adormiți. Somnul reprezintă ceva intim și ne pune într-o postură extrem de vulnerabilă față de cei din jur. Am vrut să le ilustrez renunțarea la propria imagine și la sine. Dacă inițial tablourile au fost legate stric de fotografii, treptat m-am îndepărtat de realitate, încercând să surprind esența situației, trăirea din spatele imaginii. 
Proiectul a avut mai multe nume, Oamenii Orașului, Invizibilii, pentru a deveni Neștiuții, și a se materializa printr-o serie de doisprezece tablouri și câteva lucrări de grafică. Este singurul proiect de pictură pe care l-am realizat până acum și am dorit să îl închei oferind ceva înapoi. Așa m-am hotărât, prin agenția Creionetica, să donez jumătate din banii de pe lucrări către Samusocial din România.”

Vernisajul expoziției este sâmbătă, 7 martie, începând cu orele 16:00. Expoziția cu donație poate fi vizitată până pe 20 martie inclusiv, iar intrarea este liberă.
 
***
Artista Maria Bălan are o energie specială prin creațiile ei și este o artistă multidisciplinară, cu o pasiune către experimente cu tehnica gravurii.
A studiat și Arte Grafice la Universitatea Națională de Arte București și este și arhitect nepracticant. Inima Mariei bate foarte mult pentru tot ce înseamnă spațiu urban și are foarte multe proiecte interesante de street art. În același timp, principalele lucruri care o inspiră sunt natura și mediul înconjurător. Portofoliul ei conține de asemenea și ilustrație de carte, artă digitală, concept art, animație și design de poster, cu lucrări socio-politice afișate în cadrul proiectului Răcnet 5.0, organizat de cei de la Graphic Front.
 
Maria a câștigat Premiul Bienalei Internaționale de Afiș și Ilustrație de Carte a Tinerilor Artiști la Timișoara în 2013. Pasiunea artistei pentru interacțiunea cu iubitorii de artă s-a manifestat prin atelierele de linogravură pentru copii și adulți. În cadrul ințiativei colective Rampa One @ Plant Village, alături de John Dot S și Robert Obert, colegii ei de atelier, artista și-a deschis atelierul către vizite și procesul din spatele lucrărilor ei. Cu expoziția de grup Un-hidden Bucharest a făcut parte și din Romanian Design Week 2019.
 
Recent, Maria a finalizat un proiect unde arta și tehnologia s-au intersectat: ANOMALICA alături de One Night Gallery. Spectacolul a fost construit în jurul celui mai recent proiect al ei, Anomalica, o serie de creaturi care prind viață în cartea ei realizată într-o ediție specială pentru acest eveniment. Cele 13 personaje prezentate în carte sunt rezultatul mai multor luni de muncă asiduă, folosind tehnica specială a linocutului, foarte dificilă de transpus. Evenimentul a combinat expoziția cu o lansare de carte, prezentate publicului prin realitate augmentată și cartografiere video. Expoziția a fost pusă în scenă folosind animație cadru-cu-cadru realizată de Reniform, cu design de sunet semnat Brazda lui Novac și transpusă de Les Ateliers Nomad, curatoriat de One Night Gallery.
 
Samusocial din România (Serviciul de Ajutor Mobil de Urgență), oferă în mod direct (pe stradă prin intermediul Echipei Mobile Samusocial sau în cadrul Centrului de Zi din Șos. Grozăvești) servicii sociale, medicale şi psihologice pentru persoanele adulte fără adăpost și alte grupuri conexe dezavantajate (familii cu copii care trăiesc în condiții improprii, persoane cu handicap, bătrâni neajutorați, persoane aflate la risc de a deveni fără adăpost, tineri dezinstituționalizați).
Acțiunile Samusocial din România sunt orientate în trei direcții: intervenție de urgență, asistență și monitorizare, reinserție socio-profesională.
Obiectivele specifice urmărite sunt:
1. Identificarea cât mai multor persoane adulte fără adăpost sau aflate în situație de risc de a deveni fără adăpost;
2. Asigurarea accesului la servicii sociale și medicale pentru persoanele adulte fără adăpost și persoanele aflate în situație de risc de a deveni fără adăpost;
3. Reinserţia socio-profesională a persoanelor adulte fără adăpost.
 
Agenția Creionetica dezvoltă strategii de comunicare menite să crească conștientizarea și educarea oamenilor față de problemele sociale, de mediu și culturale, dar și consumul responsabil și un stil de viață sănătos. Creionetica face puntea între organizațiile societății civile și artiști/ designeri.