La începutul lunii noiembrie 2020, Asociația SOS Satele Copiilor România a lansat campania de strângere de fonduri, Ajută copiii cei mai afectați de pandemie, pentru a atrage atenția asupra efectelor nevăzute ale crizei Coronavirus și a impactului negativ puternic pe termen mediu și lung, asupra copiilor vulnerabili.

În acest context, oricine îi poate susține cu o donație de 4 euro lunar pe cei 550 de copii din programele SOS Satele Copiilor, prin SMS cu textul “MAMA” la 8864 sau printr-o donație online pe www.sos-satelecopiilor.ro

În România, 1,38 milioane de copii se află la risc de sărăcie sau excluziune socială, iar dintre aceștia, peste 700.000 trăiesc în condiții de sărăcie extremă. 

De peste 20 de ani, SOS Satele Copiilor lucrează direct cu categoriile cele mai vulnerabile de copii, în programele pe care le derulează. În contextul pandemiei, am observat o creștere a riscurilor la care sunt expuși copiii: inegalitățile sociale și discriminarea devin mai puternice, crește riscul de abuz, neglijare sau exploatare și, în egală masură, crește riscul separării copiilor de familie din cauza sărăciei.
 
De la lansarea campaniei și până acum, peste 3.000 de oameni de bine s-au alăturat cauzei cu o donație prin SMS sau online, pe website-ul SOS. Povestea Dumitriței, prezentată prin intermediului spotului video, a fost auzită, iar oameni de bine s-au mobilizat pentru a o ajuta să treacă iarna cu bine. Cei cinci frați au acum casa izolată, sobă, paturi noi și chiar îl așteaptă pe Moș Crăciun. Ultima lună le-a demonstrat că minunile pot deveni realitate, atunci când cei buni de adună.
 
În comunitățile vulnerabile, nevoia este în continuare extrem de mare, iar copiii au nevoie de susținere pe termen lung să treacă perioada de criză. Sărbătorile de iarnă ajung și în casele celor 550 de copii din cadrul programelor SOS Satele Copiilor, care în această perioadă au nevoie ca magia Crăciunului să ajungă și în comunitățile lor. 
 
“Ne pregătim de sărbătorile de iarnă într-un an care ne-a încercat din toate punctele de vedere. Pe unii mai mult, pe alții mai puțin. Pentru cei 550 de copii din proiectele noastre, timpul nu stă pe loc, ci din contră, nu le este deloc cel mai bun prieten. Astăzi, cei mai mulți dintre noi ne pregătim de Crăciun, dar ei se pregătesc doar pentru ziua de mâine. Cu greu. La SOS Satele Copiilor, ne dorim ca prin această campanie să aducem magia sărbătorilor de iarnă în fiecare familie din programele noastre. Cu un simplu SMS cu textul MAMA la 8864, fiecare dintre noi poate dona un pic de magie acum, pentru mâine.” Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.

Intervenția SOS Satele Copiilor este una integrată și are ca scop eliminarea riscului de separare a copiilor de părinți, prin rezolvarea problemelor familiei (sănătate, educație, locuire, ocupare etc.), cu accent pe copil. Se lucrează unu la unu cu familii aflate în situații dificile, cu scopul de a-i ajuta și de a-i împuternici pe părinți să asigure creșterea și îngrijirea copiilor. Prin intervenția SOS, aproape 4.000 de copii au fost sprijiniți să rămănă în familiile biologice, cu o rată de succes de 99%. 
 
Printr-un SMS cu textul “MAMA” la 8864, oricine se poate alătura cauzei SOS Satele Copiilor cu o donație de doar 4 euro lunar, pentru copii. Donațiile se pot face și pe website-ul asociației www.sos-satelecopiilor.ro, în contul bancar RO84BACX0000001080003013 sau direct din aplicația Revolut.
 
În cazul donațiilor prin SMS, suma alocată cauzei este de 4 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. 

Campania de donații prin SMS este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.
 
***
Despre SOS Satele Copiilor România 
SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 136 de ţări ale lumii.  SOS Satele Copiilor are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească și susținerea și protejarea celor care riscă să o piardă. În cei 27 de ani de activitate în România, SOS Satele Copiilor România a derulat programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile.
 
Anual, peste 700 de copii și tineri sunt sprijiniți în mod direct de organizația SOS Satele Copiilor, dintre care peste 150 cresc în Satele SOS, alături de Mame SOS și de fraţii biologici sau sociali, iar 550 de copii sunt sprijiniți să rămână în familia lor și să nu trăiască trauma separării. 
 
Asociația SOS Satele Copiilor România este considerată un model de bună practică în protecția copilului și se numără printre inițiatorii modelului caselor de tip familial în România, al centrelor de consiliere și sprijin pentru copii și părinți din comunități și al programelor ce pun accent pe formarea deprinderilor de viață independentă pentru tinerii din sistemul de protecție.