La începutul Postului Crăciunului, Fundația Hope and Homes for Children a lansat campania “Rostul Postului” prin care dorește să dea rost zilelor de post și provoacă oamenii să țină post negru o zi și să doneze contravaloarea meselor din ziua respectivă copiilor care trăiesc cu mai puțin de cinci lei într-o zi. Conceptul creativ al campaniei și site-ul au fost realizate de Cohn & Jansen JWT cu ajutorul celor de la Atelieru, iar ilustrațiile de Vali Petridean.

Până acum s-au alăturat campaniei peste 300 de persoane, vedete, jurnaliști, personalități publice, dar și oameni obișnuiți care au renunțat la mâncare, în mod virtual, iar unii și real, pentru a-i ajuta pe copiii care trăiesc în condiții de sărăcie. Campania a fost inițiată de Amalia Enache, jurnalist PRO TV, Dragoș Bucurenci, prezentatorul emisiunii ”Supraviețuitorul” de la PRO TV și purtător de cuvânt al Hope and Homes for Children, Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud al Hope and Homes for Children și Magor Csibi, director de program WWF România, iar lor li s-au alăturat actrița Oana Pellea, Corina Caragea, prezentatoarea Știrilor din Sport de la PRO TV, Vladimir Drăghia, muzicianul Zoli Toth, actorul Marius Manole, antrenoarea Cori Grămescu, Raluca Arvat, prezentatoare Telejurnalului de la TRV2, Alin ”Coiotu” Dincă, solist vocal în trupa Trooper și DJ la Rock FM, Otto Sestak, director național Hope and Homes for Children România, care au provocat, la rândul lor, alte persoane să susțină această inițiativă. Până acum, pe platforma online rostulpostului.ro au fost donate peste 1.200 de feluri de mâncare și băutură și s-au strâns donații în valoare de peste 16.800 de lei.

39% din copiii României trăiesc în condiții de sărăcie, dintre care unii cu mai puțin de 5 lei pe zi. Sunt zile în care unii dintre ei nu mănâncă deloc. Asta îi face, de cele mai multe ori, pe părinți să îi lase în grija statului, în orfelinate, unde au de mâncare, dar sunt privați de afecțiune. Prin campania “Rostul Postului”, Fundația Hope and Homes for Children dorește să dea rost zilelor din Postul Crăciunului. Cu ajutorul susținătorilor care s-au alăturat campaniei, organizația îndeamnă oamenii să țină post negru o zi și să doneze contravaloarea meselor din ziua respectivă copiilor care trăiesc cu bani mai puțini decât costul unei cafele.

Hope and Homes for Children este o organizație nonguvernamentală care urmărește, prin programele desfășurate, înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului, cu un sistem bazat pe conceptul familial, dar și prevenirea separării copilului de familie atunci când aceștia trăiesc în condiții inadecvate, cum ar fi sărăcia. Atașamentul, atenția individuală, iubirea și stimularea sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil,

“Postul negru nu are numai o semnificație spirituală foarte importantă, ci chiar și oamenii de știință au dovedit că are efecte benefice pentru sănătate. Vă îndemn ca anul acesta, în Postul Crăciunului, să țineți o zi de post negru. În România există copii care mănâncă de aproximativ 4 lei pe zi și sunt zile când nu au nici acești bani pentru mâncare. Alături de Fundația Hope and Homes for Children România vă îndemn să-i dăm rost acestui post și banii pe care i-am fi cheltuit în ziua aceea pentru mâncare să-i redirecționăm către un copil”
, a declarat Amalia Enache, jurnalist PRO TV și Ambasador Hope and Homes for Children.

“În jur de 1.600.000 de copii trăiesc în sărăcie în țara noastră și suferă de foame. Împreună cu ei, și părinții lor. În total, avem în jur de 9 milioane de oameni care trăiesc în sărăcie în România, în acest moment. Dintre aceștia, aproximativ 9.000 de copii în fiecare an suferă de malnutriție și peste 100 mor, literalmente, de foame. Din spirit de solidaritate cu ei am decis să pornim această campanie și vă rog și pe voi să țineți post și să donați banii pe care i-ați fi folosit pe mâncare, astăzi sau în zilele următoare, pe site-ul campaniei, rostulpostului.ro. Banii pe care vom reuși să îi strângem vor ajunge către familiile aflate în sărăcie în țara noastră”, a spus Ștefan Dărăbuș, Director Regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children.

Cei care doresc să susțină campania pot intra pe site-ul www.rostulpostului.ro, unde pot alege alimentele și felurile de mâncare pe care le-ar fi consumat într-o zi. Acolo, ei își pot alcătui o masă formată din feluri principale, băuturi și deserturi. Sistemul calculează automat valoarea mesei, apoi, după completarea numelui, utilizatorul este direcționat către o pagină securizată în care se efectuează plata online. Până acum, peste 350 de persoane au ales să susțină campania și au făcut donații de peste 16.800 lei, contravaloarea a aproape 1.200 de feluri de mâncare și băuturi. Campania continuă până în 24 decembrie, Ajunul Crăciunului.