Asociația Semper Musica lansează o oportunitate de finanțare pentru artiștii, autorii și creatorii români de artă contemporană în vederea execuției de creații artistice cu temă socială. Apelul este adresat inclusiv colectivelor de artiști români și are în vedere selectarea a 10 artiști români și cinci norvegieni care să realizeze creații de artă cu tema “Viața cu HIV”, pornind de la patru teme specifice: IUBIRE, PRIETENIE, FAMILIE, PERFORMANȚĂ sportivă sau profesională. Sunt așteptate propuneri artistice în toate mediile, inclusiv și nelimitându-se la: pictură, sculptură (inclusiv modelare 3D virtuală), arte decorative ori new media: artă digitală, animație, artă video, fotografie, performance, happening, artă non-obiectuală, artă conceptuală, instalație interdisciplinară. Artiștii pot primi o finanțare de până la 13.000 lei.
 
Apelul face parte din proiectul “When ContempArt helps Social!”, proiect prin care Asociația Semper Musica împreună cu IMM-ul norvegian Zebel Design Fishbain doresc ca prin artă contemporană să reducă stigma asociată vieții cu HIV din România și Norvegia. Regulamentul concursului poate fi parcurs pe website-ul proiectului: www.socialart.ro.
 
Proiectul vine în contextul în care, conform CNCD (i), grupul persoanelor care trăiesc cu HIV reprezintă unul dintre cele mai discriminate grupuri din România. Studiul arată că 27% dintre români nu ar accepta o persoană care trăiește cu HIV să le fie rudă, iar 23% nu ar accepta ca această persoană să le fie prietenă. De asemenea, în țară trăiau cu HIV, în 2019, 16.658 (ii) de persoane, dintre care 794 cazuri fiind NOI infectări. 
 
„Arta a fost și este un vehicul prin care putem atrage atenția comunităților asupra unor probleme sociale importante și urgent de soluționat. Și în acest caz, ne dorim ca prin artă contemporană să vorbim societăților din Norvegia și România despre provocările curente cu care încă se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV. În final, în urma organizării proiectului, ne dorim să reducem stigma și nivelul de discriminare înregistrat în rândul celor care trăiesc cu HIV din ambele țări.” a spus Alexandru Gheorghiu, Coordonator proiect, Asociația Semper Musica.
 
Proiectul “When ContempArt helps Social!” este organizat în perioada aprilie 2020-martie 2022. Acesta beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 197.883,44 euro, contribuția proprie fiind de 21.987,05 euro. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA
 
***
Asociația Semper Musica este una dintre cele mai active organizații din România, din domeniul prevenirii HIV, cu activitate în peste 45 de comunități din țară. În 2014, Asociația Semper Musica devine prima organizație din țară finanțată de Fundația MTV Staying Alive din America, iar în 2016, eforturile asociației din domeniul prevenirii HIV sunt recunoscute prin câștigarea Premiului I la Gala Societății Civile – Proiecte pentru tineret. În 7 ani de activitate în domeniul prevenirii HIV, Asociația Semper Musica a informat direct, legat de infecția cu HIV și contracepție, peste 40.000 de liceeni și tineri, peste 2500 de tineri de la nivel național beneficiind de consiliere specifică online și gratuită.
 
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei a reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
 
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
________________________________________________________
i. CNCD, Sondaj de opinie la nivel național privind nivelul discriminării în România și percepțiile actuale asupra infracțiunilor motivate de ură, 2018
ii. Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea infecției HIV/SIDA în România, Prof. Dr. Matei Balș, date din 2019