Fundația Comunitară București, împreună cu ING Bank România, anunță finanțarea a trei proiecte din comunitate, care susțin calitatea aerului și a spațiilor verzi din București. Bugetul de 300.000 de lei alocat pentru prima rundă de finanțare merge către: dezvoltarea unui coridor ecologic între Parcul Natural Văcărești și ieșirea Dâmboviței din oraș; creșterea rețelei de monitorizare a calității aerului, aerlive.ro, cu 20 de senzori; dezvoltarea a două grădini pedagogice, la un liceu din sectorul 1 și unul din Buftea.

Lista proiectelor selectate pentru finanțare:

Asociația Parcul Natural Văcărești – „Traversăm prin verde” va crea condiții pentru dezvoltarea unui coridor ecologic între Parc și Dâmbovița, dar și reproducerea în spațiile verzi-albastre din zonă a unor module de habitate de vegetație care au crescut natural în parc. Proiectul va primi o finanțare de 101.000 lei.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
– „aerlive.ro” va adăuga 20 de noi senzori în rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului. Instalarea senzorilor va facilita dezvoltarea unui grup de inițiativă civică pentru calitatea aerului de 20 de persoane, care vor fi instruite și implicate în campanii de advocacy, și vor participa la întâlniri cu autoritățile responsabile de calitatea aerului. Proiectul va primi o finanțare de 100.000 lei.

Asociația CSR Nest
– „Verde citadin” va continua dezvoltarea de grădini pedagogice și de elemente urbane de infrastructură verde, așa cum sunt pereții verzi pentru mascarea containerelor de deșeuri de la blocurile din sectorul 1. Liceele selectate pentru dezvoltarea de grădini sunt Colegiul Viaceslav Harnaj din sectorul 1 și Liceul Barbu Stirbey din Buftea. Proiectul va primi o finanțare de 99.997 lei.

Organizațiile selectate au nouă luni la dispoziție să își pună proiectele în practică. După această perioadă, ele vor fi evaluate și pot primi finanțare pe termen mai lung, fără a intra într-o nouă competiție de proiecte.

Această rundă de finanțare face parte dintr-un program mai amplu, Platforma de mediu pentru București, care va fi derulat în următorii ani de Fundația Comunitară București, împreună cu ING Bank România.

„Nicio organizație, companie sau instituție, oricât ar fi de puternică sau inovatoare, nu poate spera să obțină un impact cu privire la mediul din București de una singură. În locul unui simplu fond de finanțare, ne propunem să creștem o platformă incluzivă, care aduce împreună cele mai importante voci din domeniu, să coopereze pentru o viziune funcțională a unui București verde. Platforma va oferi date pentru problemele și soluțiile de mediu, va strânge resurse pentru a aborda aceste probleme și va crea o rețea de colaborare între societatea civilă, companii și administrațiile publice.” Alina Kasprovschi, Director executiv, Fundația Comunitară București.

„Am inițiat deja de mai bine de cinci ani la nivelul ING acțiuni concrete prin care sprijinim tranziția către economia verde. Ne-am concentrat eforturile în zonele unde banca poate avea cel mai mare impact pozitiv, precum finanțarea companiilor și îndrumarea clienților. Continuăm să construim parteneriate pentru sustenabilitate alături de clienții noștri, de întreaga echipă ING. Și ne bucurăm că începând cu acest an creăm alături de Fundația Comunitară București premisele pentru acțiune colaborativă în societatea civilă, un fond de finanțare care să sprijine continuarea unor inițiative valoroase. Mai mult, platforma va oferi și un cadru bazat pe date concrete în care putem aduce inițiative lansate de ONG-uri, companii și aliați importanți, prin care noi toți să trăim într-un mediu mai bun.” Alexandra Maier, Sr. Corporate Social Responsibility Specialist, ING Bank România.

***
Numeroase statistici indică Bucureștiul ca fiind unul din cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană:
- Conform unui studiu realizat pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică din octombrie 2020, Bucureștiul este pe locul al doilea din UE în ceea ce privește costurile sociale generate de poluare – morți premature, zile de îngrijire și zile de muncă pierdute. Fiecare bucureștean pierde anual aproximativ 3.000 de euro din cauza poluării aerului, în vreme ce media europeană este de 1.250 de euro.
- În noaptea de 1 spre 2 martie 2020, rețelele independente de măsurare a calității aerului au înregistrat depășiri de zece ori ale limitei maxime admise la poluarea cu PM2,5 și de opt ori la poluarea cu PM10. Aceasta nu este o excepție. Între 2018 și 2019, s-au înregistrat 130 de zile cu depășiri ale nivelului maxim admis de PM2, iar între 2019 și 2020, 98 de zile. Maximul anual admis de Organizația Mondială a Sănătății este de 35 de zile de depășiri.
- Conform datelor Ministerului Mediului, în 2020 Bucureștiul avea doar 8,89 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, cu mult mai puțin decât normele europene în vigoare, de 26 metri pătrați pe cap de locuitor. Cifrele nu sunt oficiale, având în vedere că Bucureștiul nu are un Registru al Spațiilor Verzi funcțional.

***
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 9 ani, a finanțat peste 550 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu mai mult de 2,9 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.

Misiunea ING este aceea de a-i susţine pe oameni să fie cu un pas înainte, în viaţă şi în afaceri. În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de sănătate financiară și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.