UNESCO lanseaza apelul pentru desemnarea candidatilor la Premiile Internationale UNESCO pentru Alfabetizare, editia 2016, care au ca tema “inovarea in alfabetizare”. Stabilite initial in 1967, aceste premii cauta sa sprijine practicile eficiente de alfabetizare si sa incurajeze promovarea societatilor alfabetizate dinamice. Premiile sunt in prezent compuse din cele doua Premii “Regele Sejong”, sponsorizate de catre Republica Coreea si cele trei premii “Confucius”, sponsorizate de catre Republica Populara Chineza. Ele sunt acordate in fiecare an persoanelor individuale, guvernelor si organizatiilor non-guvernamentale in semn de recunoastere a contributiei lor deosebite la promovarea alfabetizarii.
 
Premiantii sunt desemnati de catre Directorul – General UNESCO, pe baza recomandarilor unui juriu international format din cinci specialisti independenti. Programele vor fi evaluate de catre juriu pe baza urmatoarelor criterii: relevanta si robustete, calitatea predarii si invatarii, impact, caracteristici inovatoare, sustenabilitate. In plus, nominalizarile trebuie sa ia in considerare tema din acest an, precum si obiectivele tematice specifice fiecarui premiu – „alfabetizarea in contexte multilinguale” pentru Premiile “Regele Sejong” si „adultii din zonele rurale si tineretul nescolarizat, in special fete si femei” pentru Premiul “Confucius”. Pentru a fi eligibile, programele/ proiectele trebuie sa aiba rezultate dovedite ale activitatii inovatoare in domeniul alfabetizarii timp de cel putin trei ani.
 
Fiecare laureat va primi 20.000$, o medalie de argint si o diploma, in cadrul unei ceremonii internationale, care va avea loc joi, 8 septembrie 2016, cu ocazia Zilei Internationale pentru Alfabetizare.
 
Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO invita institutiile, organizatiile si persoanele private sau publice care promoveaza alfabetizarea prin proiecte sau programe eficiente si inovatoare sa trimita formularul de aplicare disponibil AICI, in format electronic, completat in limba engleza sau franceza, la adresa cnr@cnr-unesco.ro  pana la data de 27 iunie 2016.