Studio Zona lansează campania de crowdfunding Rescriem istoria Bucureștiului! care are ca scop tipărirea cărții Casa Construcțiilor și Parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949) și retipărirea primului volum scos sub egida Studio Zona, Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină (1908-1948).

Asociația Studio Zona este un proiect non-guvernamental, înființat în 2016 de cercetători de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și de la Facultatea de Istorie a Universității București, cu misiunea de a reda locuitorilor orașului informații esențiale despre istoria locuințelor și a cartierelor în care locuiesc. Între 2016 și 2021, membrii asociației au distribuit peste 5000 de materiale informative locuitorilor din cartierele bucureștene, sub formă de broșuri și pliante, au ținut nenumărate prezentări și tururi ghidate și au organizat 2 expoziții publice.

Campania de presales și crowdfunding a început pe 31 Martie 2021 pe platforma Consolid8. Va fi în derulare timp de 40 de zile și are ca scop strângerea sumei de 24,163 de lei, menită să finanțeze tipărirea celor două volume. Cartea Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949) este rezultatul muncii de 8 ani a istoricilor și arhitectilor de la Studio Zona, și analizează unul dintre cele mai importante momente ale istoriei orașului: construirea cartierului Vatra Luminoasă. Proiect model al Bucureștiului interbelic, Vatra Luminoasă a rămas în imaginarul bucureștenilor drept un spațiu al arhitecturii moderne și al urbanismului elegant, dar ascunde și numeroase povești fascinante din timpul construirii sale. Volumul va fi tipărit într-un tiraj de 1800 de exemplare.

Simultan, primul volum al asociației, Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină (1908-1948), nominalizat în 2020 la Anuala de Arhitectură, va fi retipărit într-un tiraj de 1000 de exemplare. Tirajul inițial s-a epuizat la scurt timp după lansarea din martie 2018, eveniment organizat la Teatru Național București.

Cei interesați pot susține campania de crowdfunding contribuind cu sume cuprinse între 50 și 800 de lei, cumpărând în avans oricare dintre cele două cărți, la pachet cu diverse experiențe: un tur ghidat în Vatra Luminoasă, workshop despre detaliile scrierii unei lucrări academice de istorie urbană, sau consultanță istorică despre casele din parcelări. Instituțiile publice și private interesate de promovarea cercetării academice se pot alătura campaniei.
 
“Vrem sa rescriem istoria Bucureștiului, să o facem accesibilă cetățenilor orașului. Totodată, vrem să preluăm de la aceștia cât mai multe date și povești pentru a îmbogăți istoria din arhive” spune Răzvan Voinea, co-autorul celor două volume și președintele Asociației Studio Zona.
 
Campania de crowdfunding se încheie pe 10 mai 2021 și poate fi accesată aici.

Mai multe detalii despre Studio Zona găsiți pe site

Photo credits: Unsplash.com, Marius Spita