Fundația Comunitară Timișoara și Decathlon lansează fondul RO Bike Valley, un fond de finanțare pe termen lung pentru promovarea mersului pe bicicletă, educației și inovației în județele Timiș și Caraș Severin. Finanțările vor fi disponibile atât pentru organizații non-guvernamentale, cât și pentru școli și licee, dar și grupuri de inițiativă cetățenești. Practic, toți cei care au o idee și își doresc să se implice în promovarea utilizării bicicletei în rândul copiilor și tinerilor sau doresc să organizeze campanii de educație și conștientizare pentru siguranța în trafic a bicicliștilor, pot transmite propunerea lor AICI.
 
„Ne dorim să încurajăm organizațiile și grupurile de inițiativă din Timiș și Caraș Severin să ajute la educația copiilor și tinerilor, dar și să inoveze, să caute și să găsească soluții pentru a face din orașul lor unul activ și prietenos cu mediul înconjurător. Pe termen mediu și lung, vestul țării poate deveni un model în care toată lumea cunoaște regulile și circulă în siguranță.”, a declarat Daniela Chesaru, directorul executiv al Fundației Comunitare Timișoara.

„Am ales să lansăm acest fond de finanțare în vestul țării deoarece, RO Bike Valley este deja parte din Timișoara. Aici își are sediul una dintre cele mai extinse și moderne unități de producție pentru biciclete Decathlon România, o fabrică ce va începe producția la sfârșitul acestui an, urmând să producă 1,5 milioane de biciclete pe an pentru România și toată Europa. Astfel, dacă bicicletele din toată Europa vor veni de la Timișoara, ne dorim să încurajăm comunitatea locală să dezvolte educația, inovația și mersul pe bicicletă”, a declarat Raul Buzgar, Production Country Leader Decathlon România.

Solicitanții vor completa o scrisoare de intenție prin care își vor descrie ideea pe care doresc să o pună în aplicare. Cei selectați vor pregăti și completa cererea de finanțare, în perioada 15 octombrie - 30 noiembrie, iar proiectele vor putea fi implementate începând cu 1 decembrie. Finanțarea nerambursabilă acordată este în proporție de 100% și va fi acordată sub formă de microgranturi (maxim 5000 lei), granturi medii (maxim 15.000 lei) sau granturi mari (peste 15.000 lei, destinate programelor strategice pentru dezvoltarea mișcării RO Bike Valley). Valoarea totală a Fondului RO Bike Valley - ediția 1 este de cca 247.000 lei.

Mai multe detalii despre acordarea granturilor și mecanismele de finanțare puteți afla pe robikevalley.decathlon.ro și pe www.fundatiacomunitaratimisoara.ro.

***
RO Bike Valley este mișcarea României către economia circulară, mobilitate, comunități active și stil de viață sănătos, susținută de Decathlon. Aceasta îşi propune să creeze o comunitate de parteneri, alături de care să contribuie la dezvoltarea circulară a întregului lanţ economic şi social de producţie, folosire, reciclare a bicicletelor, precum şi creşterea accesului, infrastructurii şi unor comunităţi prietenoase cu ciclismul. Viziunea economiei circulare este surprinsă în cei patru piloni ai programului RO Bike Valley, care urmăresc impactul economic şi social al utilizării bicicletelor: producție, dezvoltare, access, comunitate.

PRODUCȚIE: În viziunea economiei circulare, RO Bike Valley îşi propune să crească producţia locală pe întregul ciclu de viaţă al bicicletei: de la producţia locală de componente şi materii prime, la dezvoltarea produselor şi serviciilor conexe de utilizare, prelungire a duratei de viaţă, reparaţie şi reciclare a bicicletelor.

DEZVOLTARE: RO Bike Valley investeşte în dezvoltarea industriei prin susţinerea directă şi prin consolidarea unor parteneriate intersectoriale pentru ciclism. Iniţiativele se vor concentra pe infrastructură, comunităţi, antreprenoriat, educaţie şi, mai ales, pe colaborările cu actorii locali, pentru a sprijini idei şi proiecte care răspund filosofiei RO Bike Valley.

ACCES & COMUNITATE: Perspectiva economică RO Bike Valley este completată de cea socială, iar în această direcție Decathlon va investi în creşterea accesului la biciclete pentru tot mai mulţi români, prin dezvoltarea know-how-ului în domeniul ciclismului, încurajarea practicării ciclismului şi dezvoltarea unor comunităţi prietenoase cu bicicletele.
IG: robikevalley

DESPRE FUNDAȚIA COMUNITARĂ TIMIȘOARA
Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016 de către un grup de oameni preocupați de binele comun. Misiunea noastră este să construim încredere în comunitate, să sprijinim inițiativele locale și să realizăm conexiuni, contribuind astfel la dezvoltarea armonioasă a unor comunități prospere.
FB: FundatiaComunitaraTimisoara

DESPRE DECATHLON ROMÂNIA
Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 28 de magazine la nivel național, la care se adaugă și platforma online, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1500 de colaboratori în 2021. Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație din domeniu, păstrând în permanență obiectivul strategic de a face sportul accesibil cât mai multor români prin oferirea unui raport calitate - preț foarte bun.

Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Nabaiji și altor mărci internaționale, adresându-se atât începătorilor, cât și sportivilor de nivel avansat sau profesionist. Începând cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulți producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeții montane, trekking și escaladă (încălțăminte), dar și pentru ciclism (articole textile și biciclete pentru adulți și copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta" Fabricat în România".
FB: decathlon.ro