Peste 100 de unități medicale și de îngrijire pacienți din întreaga țară au cerut sprijinul Salvați Copiii România, pentru a primi echipamente de protecție și aparatură medicală esențială combaterii COVID-19. Pentru protejarea și spijinirea medicilor și a spitalelor, Salvați Copiii a decis să pună la dispoziția acestora fondurile care vor fi colectate din redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, astfel încât fiecare contribuabil să poată susține nemijlocit întărirea capacității sistemului medical românesc, aflat sub presiune în această perioadă critică.
 
Anul trecut, fondurile colectate din redirecționarea unui procent din impozitul pe venit către maternitățile din România, prin programul de combatere a mortalității infantile pe care Salvați Copiii îl derulează de nouă ani, au fost în valoare totală de 342.069 euro. 
 
Într-o primă etapă,  aceea a intervenției urgente, Organizația Salvați Copiii a dotat prioritar spitalele cu echipamente de protecție pentru medici, în următoarele luni fiind vitală achiziția de aparatură medicală performantă, mai ales pentru secțiile de terapie neonatală, care îngrijesc nou-născuții cei mai vulnerabili: prematurii și cei cu patologii complexe.
 
Termenul de depunere a formularelor s-a prelungit până la 30 iunie, iar acum totul este mult mai simplu! Întreaga procedură este online și durează 2 minute. Se completează Formularul 230 dacă în 2019 au fost realizate venituri din salarii şi pensii sau Declaraţia Unică, dacă în 2019 s-au obţinut venituri din alte surse (activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală etc.). Formularul poate fi trimis către email susținător@salvaticopiii.ro, de unde va fi preluat și trimis către administraţia financiară aferentă. 

l Detalii despre redirecționarea celor 3.5% din impozitul pe venit l
 
În data de 16 martie, Salvați Copiii România a creat Fondul de urgență pentru echiparea spitalelor, astfel încât acestea să poată gestiona cazurile de Covid-19 și pentru a proteja atât medicii, cât și pacienții. Organizația a reușit să identifice resurse financiare și furnizori de aparatură și echipamente medicală, astfel încât medicii să primească cât mai rapid sprijinul cerut.  
 
În cele două luni de stare de urgență,  au fost echipate 42 de unități medicale și de îngrijire pacienți din 18 județe și București: București, Alba, Arad, Brașov, Botoșani, Caraș-Severin, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași,  Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vrancea.

 
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a atras atenția că eforturile pentru întărirea sistemului medical trebuie accelerate, astfel încât medicii să nu mai fie puși în situații de risc, pentru ei și pentru pacienții lor: 
 
”Pandemia de Covid-19 a pus o presiune imensă pe un sistem medical și așa vulnerabilizat. Salvați Copiii a intervenit de urgență, prin echiparea de urgență cu materiale de protecție și aparatură vitală, cum sunt ventilatorele de suport respirator, dar pe termen mediu e nevoie de un efort consistent, care să pregătească unitățile medicale să facă față unei situații atît de grave, cum este cea cauzată de pandemie. 
Vom accelera programul de echipare a spitalelor, avem o fereastră de oportunitate pe care trebuie să o folosim pentru a genera politici publice coerente și pentru a-i spijini eficient pe medici”.
 
Fondul de urgență pentru sprijinirea imediată a sistemului medical rămâne deschis: RO43RNCB0071011434790083, unde vor fi centralizate contribuțiile companiilor și ale tuturor celor care pot să sprijine întărirea sistemului medical românesc. 
 
***
De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul  copilului.
 
În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. 
 
Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. 
 
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.