De Ziua Internațională a Copilului, SOS  Satele Copiilor România lansează un nou apel pentru susținerea copiilor vulnerabili care nu mai au familia alături sau care se află la risc de separare. Asociația invită oamenii de bine să se alăture programului de donație lunară DĂRUIESC COPILĂRIE, pentru ca 700 de copii și tineri din programele SOS să aibă o familie iubitoare, o educație potrivită și siguranța zilei de mâine. 
 
Pe platforma www.sos-satelecopiilor.ro/daruiestecopilarie/, oricine poate deveni membru al programului în câțiva pași simpli și se poate alătura misiunii SOS pentru ca niciun copil să nu crească singur.
 
În România, situația copiilor și familiilor vulnerabile, care se află la risc de excluziune socială sau deprivare materială severă, s-a agravat în ultimul an. Înainte de pandemie, 1,38 milioane de copii se aflau oficial la risc de sărăcie și, din păcate, un procent mare dintre ei, la risc de separare de familie, din cauza condițiilor grele de trai. Anual, în jur de 10.000 de copii ajung în sistemul de protecție. Pentru ei, Ziua Copilului nu înseamnă nimic, printre greutățile de zi cu zi cu care se confruntă. Dar, pentru oamenii de bine, această zi poate fi începutul unui sprijin lună de lună, pentru ca fiecare copil să se poată bucura de copilărie. 
 
“Pentru fiecare copil care se află în îngrijirea SOS Satele Copiilor sau care este sprijinit prin programele asociației, ne asumăm o responsabilitate pe termen lung. Promisiunea noastră este că le vom fi alături zi de zi, cât este nevoie. Ca asociație neguvernamentală, ne bazăm, în cea mai mare parte, pe donațiile individuale și fondurile din sponsorizări private. Sustenabilitatea finanțării este extrem de importantă pentru noi, pentru a ne respecta promisiunea față de copii, iar donațiile lunare sunt soluția pentru planificare riguroasă a resurselor și pentru a le oferi copiilor stabilitate. Programul pe care îl lansăm este o invitație către oamenii de bine de a-și deschide inima și de a dărui copilăria înapoi celor mai greu încercați dintre copii.” Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România
 
Donațiile lunare oferă stabilitate și o planificare mult mai acurată a îndeplinirii nevoilor tuturor celor 700 de copii, indiferent de suma aleasă de susținători. De exemplu, o donație lunară de 50 de lei asigură 30 de minute de terapie din cele 4 ore necesare unui copil lunar. O donație lunară de 75 de lei asigură hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă unui copil din programul de prevenire a separării. Donațiile lunare se opresc oricând, la cerere, printr-un mesaj către organizație, pe oricare dintre canalele publice.
 
Poveștile copiilor din programele SOS din comunitățile vulnerabile au în comun greutățile de zi cu zi prin care trec, condiții de locuit nepotrivite, lipsa unui venit sigur, marginalizarea socială în comunitate, acces limitat la servicii educaționale, medicale și de petrecere a timpului liber. Prin programul de prevenire a separării copilului de familie, SOS Satele Copiilor România oferă sprijin adaptat fiecărei familii în parte pentru a depăși situația de vulnerabilitate. Programul urmărește acoperirea nevoilor de bază ale copilului în familie (alimentație echilibrată, îmbrăcăminte, îngrijire medicală, condiții adecvate de trai, educație de calitate), creșterea gradului de implicare a familiilor vulnerabile în depășirea problemelor sociale cu care se confruntă și dezvoltarea abilităților parentale ale adulților, pentru a nu fi dependenți de ajutor extern. 
 
De asemenea, prin programul de îngrijire alternativă, copiii primesc în Satele SOS din București, Bacău și Cisnădie o familie în care se pot dezvolta echilibrat, viitori adulți integrați.
 
Programul DĂRUIESC COPILĂRIE își propune susținerea pe termen mediu și lung, printr-o donație lunară de orice valoare, a copiilor care sunt la risc de separare sau a celor care trăiesc separați de părinții lor. Indiferent de valoare, donația înseamnă pentru copii:
 
• un cămin cald și sigur, 
• educație, 
• mâncare, 
• haine, 
• hobby-uri, 
• servicii medicale,
• ore de terapie,
• șansa unui viitor mai bun 
 
În Familia SOS, fiecare susținător este important și primește, lunar, povești din programele SOS, despre copiii susținuți și despre noi proiecte. Donația online se realizează în deplină siguranță, prin sistemele de plată EuPlătesc.ro și PayPal și poate fi oprită oricând cu un mesaj către organizație. 
 
***
SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală, membră a Federaţiei SOS Children’s Villages International, ce derulează programe în 137 de ţări ale lumii.  SOS Satele Copiilor România are ca misiune oferirea unei familii iubitoare copiilor care au rămas fără îngrijirea părintească și susținerea și protejarea celor care riscă să o piardă. În cei aproape 28 de ani de activitate în România, SOS Satele Copiilor a derulat programe de îngrijire alternativă a copiilor (Satele SOS, Comunitățile de tineri), de întărire a familiei (Centrele de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, Centrul de zi), educaționale, precum și o serie de proiecte pentru tinerii aflați în situații de risc atât din sistemul de protecție, cât și din mediul rural sau familii vulnerabile. Anual, peste 700 de copii și tineri sunt sprijiniți în mod direct de SOS Satele Copiilor România, dintre care peste 150 cresc în Satele SOS, alături de Mame SOS și de fraţii biologici sau sociali, iar 550 de copii sunt sprijiniți să rămână în familia lor și să nu trăiască trauma separării. 
 
Asociația SOS Satele Copiilor România este considerată un model de bună practică în protecția copilului și se numără printre inițiatorii modelului caselor de tip familial în România, al centrelor de consiliere și sprijin pentru copii și părinți din comunități și al programelor ce pun accent pe formarea deprinderilor de viață independentă pentru tinerii din sistemul de protecție.