Numărul total al contribuabililor care au decis, în 2020, să redirecționeze o cotă parte din impozitul pe venit pentru a sprijini cauze sociale a fost de 1.941.270 (în creștere față de anul anterior - 1.850.663), dintr-un total de aproximativ 6.500.000 de contribuabili.  Asta înseamnă că un român din trei nu a lăsat banii în administrarea statului, ci i-a pus la dispoziția beneficiarilor din programele organizațiilor neguvernamentale, categorii vulnerabilizate suplimentar în criza sanitară care a afectat și România. Totodată, numărul entităților non-profit care au beneficiat de această prevedere a crescut exponențial, la 89.846 în 2020, față de 37.000, anul anterior.

Potrivit datelor comunicate de ANAF la solicitarea Salvați Copiii, suma totală colectată în anul 2020, pentru anul de realizare a venitului 2019, prin mecanismul de redirecționare a unei cote parte din impozitul pe venit (2% și 3,5%) a fost de 305,93 milioane lei, față de 150,6 milioane lei în anul precedent. Aceeași sursă precizează că un număr de 115.987 de companii au înregistrat profit, iar un număr de 763.409 de microîntreprinderi au desfășurat activitate economică generatoare de venituri.

Suma redirecționată către Salvați Copiii a fost de 945.415 lei, fonduri care au contribuit la întărirea capacității sistemului medical, prin dotarea urgentă a secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală, respectiv susținerea programelor de suport pentru copiii sub 5 ani, mamele și femeile însărcinate din zonele rurale defavorizate.

În 2020, organizația a investit peste 1 milion de euro în sprijinirea unităților medicale cu echipamente de protecție, aparatură performantă și materiale igienico-sanitare.

Priorități pentru 2021: copiii trebuie să aibă acces la tratamente medicale

Organizaţia Salvaţi Copiii România a extins programul de combatere a mortalităţii infantile și în secţiile de pediatrie din spitalele din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei.

Primele intervenții de urgență din 2021 au fost făcute în județul Mureș, la Institutul de  Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureş, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic de Urgență Mureș, în valoare totală de 150.000 Euro, la București, la Maternitatea Bucur, în valoare de 30.000 de Euro, în județul Mehedinți, la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin, în valoare de 10.000 de Euro și în județul Tulcea, la Spitalul Județean Tulcea, în valoare de 35.000 euro. Județul Tulcea se confruntă cu o rată a mortalității infantile îngrijorătoare: 14,8 la mia de copii născuți vii, de aproape trei ori mai mare față de media națională, de 5,8.  

În anul 2021, vor fi dotate 20 de unități medicale, cu aparatură în valoare de 1.000.000 de Euro.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecționare a 3,5%  din impozitul pe venit la adresa sustinator@salvaticopiii.ro, pentru dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din România cu echipamente medicale performante.

Termenul limită de depunere este 25 mai, iar formularul se poate descărca de aici.

INTERVENȚIA SALVAȚI COPIII, PENTRU ÎNTĂRIREA CAPACITĂȚII SPITALELOR DIN ROMÂNIA


Pentru protejarea și sprijinirea medicilor și a spitalelor, Salvați Copiii România a decis încă de la debutul crizei sanitare să pună la dispoziția acestora fondurile care vor fi colectate din redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, astfel încât fiecare contribuabil să poată susține nemijlocit întărirea capacității sistemului medical românesc, aflat sub presiune în această perioadă critică.

Într-o primă etapă,  aceea a intervenției urgente, Organizația Salvați Copiii a dotat prioritar spitalele cu echipamente de protecție pentru medici, în următoarele luni fiind vitală achiziția de aparatură medicală performantă, mai ales pentru secțiile de terapie neonatală, care îngrijesc nou-născuții cei mai vulnerabili: prematurii și cei cu patologii complexe.

În data de 17 martie, Salvați Copiii România a creat Fondul de urgență pentru echiparea spitalelor, astfel încât acestea să poată gestiona cazurile de Covid-19 și pentru a proteja atât medicii, cât și pacienții. Organizația a reușit să identifice resurse financiare și furnizori de aparatură și echipamente medicale, astfel încât medicii să primească cât mai rapid sprijinul cerut.  

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a atras atenția că eforturile pentru întărirea sistemului medical trebuie accelerate:
 
”Vom accelera programul de echipare a secțiilor de pediatrie și de terapie intensivă neonatală, pentru că subfinanțarea cronică, problemele sistemice s-au acutizat în această perioadă. Fondurile provenite din redirecționarea unei cote parte din impozitul pe venit sunt esențiale pentru copiii care au nevoie de intervenție medicală”.

***
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.