Startup Reaktor susține cea de-a doua ediție a EIT Digital Venture Program în România, alături de ROTSA și Techcelerator


Zece echipe de fondatori din România și Bulgaria pot aplica pentru a câștiga până la 25.000 de euro prin intermediul Venture Program, un program de preaccelerare lansat de EIT Digital, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). A doua ediție a programului în România și Bulgaria este susținută de platforma de incubare Startup Reaktor, în parteneriat cu Techcelerator și Romanian Tech Startups Association (ROTSA).

EIT Digital Venture Program a fost lansat în 2018 pentru a sprijini antreprenorii aflați la început de drum din Țările Baltice și Europa de Sud-Est. Începând cu această ediție, programul se desfășoară în 22 de țări europene. Pe parcursul primelor cinci ediții, EIT Digital a sprijinit peste 200 de antreprenori și a lansat 124 de start-upuri, dintre care o parte au strâns rapid investiții și au semnat contracte cu clienți.

Echipele de fondatori din România și Bulgaria pot aplica pe platforma F6S până pe 16 aprilie accesând acest link - https://www.f6s.com/startup-reaktor-spring-2023/apply.

Se pot înscrie echipele care construiesc un produs cu grad mare de inovare și potențial de comercializare în una dintre cele cinci industrii susținute de EIT Digital: Digital Industry, Digital Cities, Digital Wellbeing, Digital Tech, Digital Finance

Echipele selectate vor beneficia de un program intensiv de preaccelerare de opt săptămâni; acestea vor participa la traininguri despre cum să își dezvolte MVP-ul, cum să identifice clienții potriviți, să își înființeze compania de tip start-up și să obțină fonduri de la investitori.

În cadrul evenimentului Demo Day, echipele vor putea să-și valideze soluția de business prin prezentarea acesteia în fața investitorilor, a potențialilor clienți și a experților din comunitatea de tehnologie.

Toate echipele vor primi o tranșă inițială de 5.000 de euro sub formă de grant, la care se va adăuga o finanțare tip equity de 10.000 de euro pentru cei care vor finaliza programul și își vor înregistra compania.

De asemenea, primele zece start-upuri, dintre toți participanții la nivel european, care vor obține o finanțare de cel puțin 50.000 de euro de la investitori privați sau vor înregistra vânzări de peste 10.000 de euro până la sfârșitul lunii noiembrie, vor beneficia de o finanțare suplimentară de 10.000 de euro, ceea ce înseamnă că sprijinul total al EIT Digital ar putea fi de 25.000 de euro.

Rezultatele primei ediții în România și Bulgaria

Prima ediție a programului din România și Bulgaria a avut loc anul trecut și a înregistrat 38 de aplicații.

Cinci echipe românești au câștigat un grant de 5.000 de euro (Foni.AI, Insuloc, Rastel.io, Dotstride - fost Smoek și Eyelearn - fost WakeZ). Toate cele cinci au trecut în faza a doua, și-au înregistrat companiile și au primit 10.000 euro pentru 5% din capitalul social.

În etapa finală, trei echipe din România, un rezultat impresionant, s-au calificat printre cele zece start-upuri europene finaliste, au atras o rundă de finanțare de 50.000 de euro, căreia i s-a alăturat EIT Digital cu încă 10.000 de euro.

"Aflat la cea de-a șasea ediție, programul EIT Digital Venture Program este o oportunitate dovedită pentru echipele antreprenoriale aflate la început de drum să își înființeze o afacere deep tech și să se alăture celui mai mare ecosistem de inovație digitală din Europa. Abia aștept să văd unde ne va duce această nouă generație de antreprenori cu sprijinul și resursele pe care le vor primi", a declarat Mirko Tadic, Manager al programului EIT Digital Venture Program.

„Europa realizează cu pași mărunți provocările a ceea ce înseamnă să fii lider tehnologic, dar totodată nu vrea să rateze noua cursă a inovației axată pe inteligență artificială și deeptech. Scopul nostru la Startup Reaktor este să construim următoarea generație de start-upuri digitale și să creștem talentul antreprenorial digital, ajutând fondatoriii să fie la frontiera inovației digitale, oferindu-le sprijin pentru creștere, în colaborare cu EIT Digital”, a spus Alina Vasile-Floroaie, Managing Director Startup Reaktor.

"Rezultatele foarte bune ale primei ediții implementate de noi pentru România și Bulgaria s-au ridicat la nivelul așteptărilor partenerului nostru, astfel că decizia de a continua colaborarea a fost firească și suntem bucuroși că avem această oportunitate. Anul acesta am planificat pentru participanți o ofertă și mai amplă, sub umbrela platformei noastre de inovare, Startup Reaktor, cu boostere de cunoștințe pornind de la identificarea clienților până la pregătirea pentru investiții și conectarea cu investitorii VC", a declarat Cristina Țoncu, Regional Director ROTSA și Programs Partner Techcelerator.

***

Despre EIT Digital
EIT Digital crede în crearea și modelarea unei Europe digitale competitive, care să fie incluzivă, echitabilă și durabilă și urmărește un impact global prin inovarea europeană alimentată de talentul antreprenorial și tehnologia digitală.

EIT Digital întruchipează viitorul inovației prin mobilizarea unui ecosistem pan-european de inovare deschisă, cu mai multe părți interesate, format din corporații europene de top, IMM-uri, startup-uri, universități și institute de cercetare, unde studenții, cercetătorii, inginerii, dezvoltatorii de afaceri și investitorii se ocupă de tehnologie, talente, competențe, afaceri și nevoile de capital ale antreprenoriatului digital.

EIT Digital construiește următoarea generație de companii, produse și servicii digitale și generează talent antreprenorial digital, susținând companiile și pe antreprenori, pentru ca aceștia să ajungă la frontiera inovației digitale, oferindu-le tehnologie, talente și sprijin pentru creștere.

EIT Digital este o comunitate de cunoaștere și inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). EIT Digital este cofinanțat de Uniunea Europeană.
Pentru mai multe informații, accesați www.eitdigital.eu.

Despre Startup Reaktor

Startup Reaktor este o platformă de incubare creată pentru a pune în legătură sute de start-upuri tehnologice aflate la început de drum, investitori de tip angel, acceleratoare, rețele corporative, universități și mass-media din Europa Centrală și de Est. Platforma a fost concepută sub forma unui consorțiu national de către ROTSA - Romanian Tech Startups Association în parteneriat cu Techcelerator și Rōnin

Despre ROTSA
ROTSA (Romanian Tech Startups Association) este o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele start-up-urilor de tehnologie din România. ROTSA, prin colaborarea cu actori ai ecosistemului național, realizează maparea națională a start-up-urilor tech din România, într-un efort de generare de date legat de starea și evoluția companiilor de tip start-up tech. Viziunea ROTSA este dezvoltarea și sprijinirea ecosistemului de start-upuri de tehnologie, fiind în același timp un conector pentru principalii actori și o legătură cu alte ecosisteme internaționale deja existente.

Despre Techcelerator
Techcelerator este acceleratorul SEED care se adresează start-up-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este accelerator și partener investițional pentru start-upuri hi-tech de nivel seed, aflate în faza de accelerare și post-accelerare. Sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: inteligență artificială, securitate cibernetică, FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, transformare digitală și altele. Techcelerator beneficiază de suportul strategic oferit de GapMinder, Google for Startups și colaborează și cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech din România si Europa de Sud Est.

Techcelerator a susținut cu succes peste 200 de start-up-uri de-a lungul rundelor de accelerare anterioare, dar și prin diferite programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. De la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 20 milioane de euro din rundele de investiții atrase până acum.