Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (IRC), au lansat în septembrie 2022 proiectul Bibliotecile – hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate, prin care își propun să ajute bibliotecile să pregătească și să organizeze activități educaționale și de voluntariat cu comunitatea locală și cu refugiați din Ucraina.

În perioada 16 – 19 ianuarie bibliotecari și voluntari din toate colțurile țării - Bârlad, Botiz, Brașov, București, Cluj, Galați, Medgidia, Piatra Neamț și Tulcea, s-au adunat la Târgu Mureș pentru un training care să-i sprijine în organizarea unor activități interculturale.

Pe lângă cursurile de limba română, bibliotecari și voluntari au început activitatea și la Clubul de Inițiativă Comunitară IMPACT, club de voluntariat în care se folosește învățarea prin experiență și Service Learning, dar și activitatea la un club de robotică și coding, urmând să se mai organizeze și întâlniri bazate pe filosofia Cercul Siguranței.

Cu sprijinul Comitetului Internațional de Salvare (IRC), Fundația Noi Orizonturi și Asociația Comunitățile Viitorului, vor oferi sprijin material, cât și financiar și uman pe toată durata proiectului atât pentru organizarea activităților din cadrul Clubului IMPACT, clubului de robotică și coding, cursuri de limba română și alte activități punctuale, cât și pentru amenajarea unui spațiu pentru desfășurarea acestor activități.

***

Despre Fundația Noi Orizonturi

Fundația Noi Orizonturi
are un istoric de peste 20 ani în educația pentru transformare. 20 ani în care am format 1.000 de profesori, preoți, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România și am sprijinit înființarea altor 150 de cluburi la nivel internațional. Peste 17.000 de tineri au trecut prin programe de formare transformatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în forțele lor.

Asociația Comunitățile Viitorului este o organizație tânără în a cărei echipă sunt oameni cu peste 15 ani de experiență de lucru cu bibliotecile la nivel național și internațional. Aceștia au fost implicați în dezvoltarea primei rețele de bibliotecari din România și în acordarea de consultanță și suport pentru extinderea rolului bibliotecilor în cadrul comunităților locale, inclusiv a programelor dedicate dezvoltării abilităților digitale pentru copii și tineri.

Comitetul Internațional de Salvare (IRC) este o organizație non-profit care ajută
persoanele afectate de crize umanitare pentru a supraviețui, a-și recupera și a-și reconstrui viața.
Oferim un impact de durată oferind îngrijiri medicale, ajutând copiii să învețe și
împuternicind indivizii și comunitățile lor să devină autonome, întotdeauna cu focusul pe nevoile femeilor și fetelor.