AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism a lansat campania de strângere de fonduri "Ore care Schimbă Vieți", având ca scop înființarea unui centru multifuncțional de asistență și suport pentru viață independentă destinat tinerilor autiști în București.

 

Inițiativa urmărește să asigure fondurile necesare pentru a continua activitățile derulate de la începutul acestui an de Autism România la Cafeneaua A din București și transformarea acesteia într-un centru multifuncțional. Cafeneaua A, deschisă în 2023 în cadrul proiectului „Tinerii cu Autism-Voce pentru incluziune”, este un spațiu în cadrul căruia 30 de tineri autiști din București au acces la oportunități autocunoaștere, de dezvoltare personală, socializare, activare civică - dezvoltare de abilități de autreprezentare și selfadvocacy, pentru promovarea și apărarea drepturilor si intereselor lor legitime.

 

Activitatea Cafenelei A este finanțată doar până la finalul anului 2023. Cu ajutorul donațiilor din campania “Ore care schimbă vieți”, Autism Romania urmărește să asigure continuitatea acestor activități și în 2024, și să adauge noi programe, cât mai bine adaptate nevoilor mai multor tineri: terapie ocupațională, sprijin în orientarea profesională și angajare, consiliere și suport pentru părinți ș.a. Astfel Cafeneaua A se va dezvolta într-un centru multifunctional, care să asigure mai multor tineri autiști oportunități de socializare, dezvoltare de abilități de viață independentă și integrare socială, profesională, precum și sprijin si de activare civică pentru familii.

 

„Tinerii și adulții cu autism sunt adesea o categorie uitată, care suferă în tăcere. Sprijinul, cât este, e adesea destinat copiilor cu autism. Pe măsură ce aceștia cresc, însă, universul lor social se ingustează, iar după scoala de cele mai multe ori se inchide total.  Tinerii și adulții ajung să își petreacă timpul numai acasă, în singurătate, cu părinți tot mai îngrijorați, imbătrâniți, cu tot mai puține opțiuni pentru viitorul lor. Lipsa serviciilor și programelor specializate îi marginalizează și îi izolează, privându-i de oportunitățile esențiale pentru o viață independentă și împlinită.

 

Prin această campanie, dorim să schimbăm această realitate și să oferim tinerilor cu autism șansa la o viață demnă și plină de sens. Vrem să oferim și în 2024 ore care schimbă vieți pentru tinerii autiști - ore de sprijin, socializare și dezvoltare în centrul nostru, în condiții de empatie, acceptare, respect, prietenie.“ a declarat Liuba Iacoblev, președinte Autism România.
 

Oricine dorește să sprijine misiunea Autism Romania, pe tinerii și adulții autiști, poate contribui iarna asta:

  • Printr-o donație de 4 euro/lună, trimițând SMS cu textul CENTRU la 8864
  • Prin donații online pe site-ul Autism Romania: https://autismromania.ro/doneaza/
  • Prin redirecționarea a 20% din impozitul pentru companii
     

Alternativ, cei care pot oferi timp și deschidere în sprijinul tinerilor cu autism sunt încurajați să se înscrie ca voluntari pentru schimbare.
 

Prin campania “Ore care schimbă vieți”, Autism România își propune să strângă 10.000 de euro până la finalul anului 2023, sumă care va permite asociației să asigure continuitatea serviciilor din Cafeneaua A până în primăvara anului următor. Mai departe, asociația își dorește să poată ajunge la sprijin de 90.000 de euro în 2024, pentru a putea dezvolta noi funcționalități și servicii pentru Centrul Multifuncțional, care să deservească și tinerii sau adulții cu autonomie mai redusă, nevoi mai complexe.
 

Autism Romania urmărește să creeze o comunitate suportivă și să ofere soluții adaptate nevoilor individuale ale beneficiarilor, cu focus pe tineri si adulti autiști. Centrul multifuncțional de asistență și suport “Viață independentă pentru tineri și adulți autiști” pe care asociația îl dezvoltă în București va costitui un model de servicii pentru alți furnizori privați sau publici din țară.  

 

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe site-ul asociației, la autismromania.ro/centrul-multifunctional-de-asistenta-si-suport/

 

*** 

 

Despre Autism România

AUTISM ROMÂNIA – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism are o experiență de peste 20 de ani în advocacy în autism. Misiunea asociației este să contribuie la crearea unei societăți care să permită fiecărei persoane cu autism să se dezvolte potrivit potențialului și să trăiască o viață demnă. Informații despre programele și acțiunile Autism Romania sunt disponibile pe pagina de Facebook AUTISM ROMÂNIA și pe site-ul autismromania.ro.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Cafeneaua A este un program dezvoltat de Autism România în cadrul proiectului Tinerii cu Autism – Voce pentru Incluziune, derulat în perioada ianuarie-decembrie 2023 cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.