Fundația Special Olympics România le mulțumește celor 1 483 de profesori implicați în proiectul Școala Generației Unificate cu ocazia Zilei Internaționale a Educației. Fară oamenii dedicați de la catedră care se străduiesc zi de zi să promoveze toleranța, respectul și incluziunea în școli nu am fi reușit să transmitem celor peste 22.000 de elevi din 24 de județe informații despre persoanele cu dizabilități intelectuale și despre abilitățile lor nebănuite! De asemenea, dorim să le mulțumim profesorilor și antrenorilor din toate proiectele pe care Fundația Special Olympics din Romania le implementează, aceștia fiind motorul programului nostru în România din ultimii 20 de ani.

 

Cu ocazia aniversării, în perioada 8 – 13 octombrie, Fundația Special Olympisc din România primește vizita unor înalți oficiali ai Special Olympics International. Este un moment de recunoaștere și apreciere pentru munca de 20 de ani în beneficiul persoanelor cu dizabilități intelectuale, dar și a programului educațional, implementat încă din anul 2004 în țara noastră.

 

Vizita doamnelor Jacqueline Jodl (Chief Global Youth and Education – SUA), Salyne al Samarany (Vicepreședinte al Centrului Global pentru Incluziune în Educație Special Olympics de la Abu-Dhabi) și Sabine Menke (Senior Director of Youth, Unified Sports and Research la Special Olympics Europe/Eurasia) vizează în primul rând programul educațional al Special Olympics România, considerat un model de bune practici în implementare (mai multe detalii despre cele trei personalități de la Special Olympics International puteți afla aici). România este una din cele șase țări care au primit finanțare din partea Excelenței Sale Șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Președinte al U.A.E., Conducător al Abu Dhabi și Comandantul Suprem al Forțelor Armate al Emiratelor Arabe Unite începând cu anul 2020 pentru proiectul Școala Generației Unificate.

 

Până la finalul anului 2024, proiectul se va implementa în 240 de școli de masă din 31 de județe. Ținând cont de problemele legate de integrarea în învățământul de masă al elevilor cu dizabilități, care încă există în țara noastră, proiectul răspunde unor nevoie reale: aduce îmbunătățiri în atitudinea elevilor fără dizabilități și schimbă comportamente din școlile de masă sau speciale.

 

“La Special Olympics credem că incluziunea este tema zilelor noastre. Prin proiectul Școala Generației Unificate mergem în școlile de masă, dar și în cele speciale și încercăm alături de profesori și de elevi să aducem în clase empatia, curajul de a acționa atunci când un coleg este într-o situație neplăcută. Învățăm să înțelegem dizabilitatea și să prețuim diferențele dintre oameni. Prin activitățile proiectului nostru lucrăm la firul ierbii și reluăm discuția incluziunii an de an la orele de dirigenție și de sport, aducem împreună elevi cu și fără dizabilități și îi punem să lucreze împreună pentru a se cunoaște și pentru a vedea cât de multe lucruri au în comun. Există subiecte care trebuie abordate anual, care nu se demodează și care nu țin de tendințe: toleranța, respectul, incluziunea și nondiscriminarea se învață în familie și în școală, cu răbdare și fără teama de a plictisi audiențele. Proiectul nostru este actual și extrem de necesar în școlile din România” – explică Emilia Ispas, Director de Programe la Special Olympics Romania.

 

De la începutul proiectului (ianuarie 2020) până în prezent, organizația a făcut #RevolutiaIncluziunii în 213 școli ale Generației Unificate din 24 de județe: a instruit 1.128 de profesori și învățători, 355 de profesori de sport și antrenori și a implicat în activități la clasă peste 22.000 de elevi (un raport complet găsiți aici).

 

Tineri Lideri ai Școlii Generației Unificate: Paula Cojocaru, Partener Unificat fară dizabilități, Karina Popa, sportiv Special Olympics și Darius Boghiu, sportiv Special Olympics au fost prezenți la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics organizate la Berlin. Paula și Karina au reprezentat România și județul Hunedoara la tenis de masă unificat, iar Darius a reprezentat Județul Bacău la bocce.

 

În anul 2023 proiectul a fost extins în județele Sibiu, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj și Sălaj, iar din luna septembrie continuă în Arad, Timișoara și Gorj. Special Olympics România are semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Educației până în anul 2025.

 

***

 

Despre Special Olympics România: Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate în care toate abilitățile sunt recunoscute și apreciate. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva prejudecăților sociale, a segregării și intoleranței. În ultimii 20 de ani, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

De 20 de ani, schimbăm vieți prin SPORT și EDUCAȚIE.

 

Informații și fotografii despre Special Olympics România găsiți pe site; Facebook, Instagram, Linkedin, Youtube