Adresându-se in mod direct acestor probleme, Asociatia Four Change si DGASPC Sector 6 au organizat miercuri, 1 aprilie 2015, seminarul „Sansa persoanelor vulnerabile”, eveniment ce a umplut pâna la refuz sala de conferinte a Hotelului Pietroasa din Buzau. In cadrul seminarului, dezbaterile s-au concentrat asupra modelelor care si-au dovedit utilitatea si impactul pentru grupurile vulnerabile. Au fost prezentate masuri, politici si modele de succes privind integrarea sustenabila pe piata muncii a persoanelor care se gasesc in situatii de dificultate sau excluziune sociala. 

In introducerea evenimentului, Diana Secal, directorul executiv al Asociatiei Four Change, a prezentat proiectul „SANSA – Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate” si ghidul de interventie „Sansa la angajare”, document adresat angajatorilor, autoritatilor publice implicate in domeniul ocuparii, profesionistilor si organizatiilor din domeniul social, precum si beneficiarilor de masuri de suport pentru ocuparea pietei muncii.  

Pentru incadrarea corecta a problemelor si identificarea zonelor si persoanelor aflate in dificultate, cercetatorul Diana Chiriacescu a detaliat concluziile studiului „Ghid de interventie privind masurile de crestere a gradului de ocupare si de combatere a discriminarii la angajare in rândul persoanelor care se afla in situatii de dificultate, marginalizare sau excluziune sociala”, subliniind nevoia stringenta de implicare a organizatiilor din domeniul social si a autoritatilor publice in problemele dezbatute. 

Directorul executiv al Fundatiei Crucea Alb Galbena Buzau, doamna Cristina Vasile, a descris demersurile facute de Fundatie pâna in prezent, precum si problemele cu care s-a confruntat si experienta de teren dobândita de-a lungul derularii proiectelor sociale. „Vârstnicii sunt din ce in ce mai deprimati, se confrunta cu probleme care par de nerezolvat, dar cea mai mare durere a lor este ca nu ii asculta nimeni”. 

Valentina Neagoe, Sef Birou Integrare Socioprofesionala si Vocationala in cadrul DGASPC Buzau, a dezvaluit detalii despre tinerii din centrele sociale si masurile adresate acestora. „Avem o responsabilitate fata de tinerii nostri si fata de societate. Trebuie sa gândim in perspectiva pentru a gasi solutii permanente de plasare pe piata muncii a tinerilor din centre, tineri care indura, in prezent, discriminare de doua feluri: institutionala si sociala”. 

Sfârsitul seminarului a fost marcat de o dezbatere aprofundata pe tema implicarii autoritatilor publice din zona Buzau in dezvoltarea masurilor ce pot veni in ajutorul „grupului invizibil”, al persoanelor aflate in situatia de risc crescut de saracie si excluziune sociala.  

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului SANSA – Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate implementat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector in parteneriat cu Asociatia Four Change, SC Centrul de Consultanta si Studii Europene SRL si Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau.