Fundatia Special Olympics din România implementează proiectul ”Angajați, NU Asistați!”, printr-o finanțare de la ING Tech Romania, hub-ul global de tehnologie al grupului ING, în cadrul programului Shift Vieți. Proiectul își propune să crească șansele de angajare ale persoanelor adulte, cu Sindrom Down, de pe teritoriul României, pe o perioadă de 12 luni (1.11.2019 – 30.10.2020), în 12 orașe din țară.

Pe de o parte, 120 de persoane cu Sindrom Down vor învața cum să își caute un loc de muncă, să comunice cu posibilii angajatori, să se prezinte la interviul de angajare, să se integreze la noul loc de muncă și să relaționeze cu colegii și managerii. 
 
Pe de altă parte, angajatorii vor fi conștientizați în legătură cu faptul că persoanele cu Sindrom Down pot fi angajate dacă mediul de lucru este adaptat specificului si abilităților lor. 
 
Una din direcțiile importante ale proiectului este dezvoltarea unei platforme on-line cu informații utile pentru cele trei categorii de persoane implicate: beneficiari, aparținători, angajatori (inclusiv CV-uri video ale candidaților cu Sindrom Down). Componenta dedicată persoanelor cu Sindrom Down este adaptată nivelului de înțelegere al acestora (Easy Reading). În același sens, va fi documentat și redactat primul Ghid de angajare a Persoanelor cu Sindrom Down din România. 
 
Ghidul se va lansa în cadrul Forumului Național ”Angajați, NU Asistați!”, care va avea loc în aceasta primăvară, la București. Evenimentul va aduce împreună persoane cu Sindrom Down, aparținători, manageri și experți HR, ONG-uri și traineri. Forumul va fi apoi replicat la scară mică în alte 12 orașe, prin organizarea de workshop-uri cu angajatori locali, specialiști și persoane cu Sindrom Down din comunitate (identificare de aptitudini, pregătire pentru interviu, managementul stress-ului etc).
 
Despre persoanele cu Sindromul Down pe piața muncii:
Conform exemplelor din întreaga lume, persoanele cu Sindrom Down pot avea slujbe variate: muncitori, asistenți, antrenori, ambalatori, la barista, dansatori, bibliotecari, pictori, activiști, actori, scriitori, antreprenori sau lucrători în zona auto, pot să lucreze inclusiv în zona IT (introducere de date). Majoritatea persoanelor cu Sindrom Down lucrează de cele mai multe ori part-time, datorită limitărilor impuse de dizabilitate (sursa: https://shiftvieti.ro).

Conform Ministerului Muncii, din 823.956 persoane cu dizabilități în România, 130.666 sunt cu dizabilități intelectuale, persoanele cu Sindrom Down fiind o categorie numeroasă. Una din statististicile în domeniu arată că în țară trăiesc 4.420 de persoane cu această afecțiune. Însă un calcul realizat pe baza incidenței la nivel global urcă cifra probabilă la 20.000 de cazuri, conform platformei https://shiftvieti.ro/ 
 
Persoanele cu dizabilități intelectuale reprezintă 2,5% dintre angajații cu dizabilități din România, deși ele reprezintă 16% din total persoane cu dizabilități. Studiile arată că persoanele cu dizabilități intelectuale au cele mai mici șanse de angajare. Proiectele implementate până în prezent demonstrează că nu numai abilitățile cognitive reduse, lipsa de pregătire, oportunitățile reduse de formare profesională adaptată nivelului lor de înțelegere și de abilități, diminuează şansele de ocupare ale persoanelor cu SD, ci este vorba și despre prejudecăţile angajatorilor (care nu cunosc această categorie, nu și-au pus problema adaptării mediului de lucru și a programului la specificul lor, se tem de reacția colectivului). 
 
Despre Shift Vieți:
Shift Vieți este un proiect al Fundației Comunitare București, al Impact Hub și al ING Tech care deschide piața muncii pentru persoanele cu dizabilități. În România trăiesc peste 800.000 de persoane cu dizabilități. Multe dintre ele pot și vor să muncească! Prin tehnologie, implicarea voluntarilor și metode de inovare socială, Shift Vieți își dorește să îi ajute pe cei care trăiesc cu deficiențe de vedere, autism, sindrom Down și schizofrenie să aibă acces la locuri de muncă adaptate nevoilor lor.

Despre Special Olympics România: 
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

l www.specialolympics.ro l Facebook l  Instagram l Youtube l