În 2017, potrivit raportului Greenpeace România, autoritățile au identificat 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, în medie 34 pe zi, cu 32% mai multe decât în anul anterior. O contribuție importantă la identificarea acestor cazuri a avut-o societatea civilă, în unele județe - Dolj, Gorj, Vâlcea - jumătate din cazurile investigate de autorități fiind identificate de cetățeni.

Conform Raportului tăierilor ilegale din pădurile României în 2017, cele mai multe cazuri au fost identificate, ca și în 2016, în județele Mureș – 1.511 cazuri (12%), Brașov – 762 de cazuri (6%) și Olt – 730 de cazuri (6%). Valoarea prejudiciului înregistrat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori se ridică la 41.546.406,87 lei la nivel național, în creștere cu 5,25% față de anul anterior.
 

Comparativ cu 2016, gravitatea faptelor a crescut, înregistrându-se 8.461 de infracțiuni, cu 62,02% mai multe față de anul anterior. 
“Este important să menționăm diferențele dintre cazuri, în unele situații fiind vorba despre 1-2 metri cubi tăiați ilegal/caz, iar în alte cazuri fiind sute sau chiar mii de metri cubi. De exemplu, în județele Argeș și Olt, deși s-a înregistrat un număr mare de cazuri, volumul mediu de lemn tăiat ilegal/caz este de 3-4 metri cubi. La polul opus se situează județele Cluj, Maramureș și Sibiu, care totalizează 53,97% din volumul de lemn tăiat ilegal în 2017, la nivel național”, declară Crisanta Lungu, coordonator regional al campaniei de păduri și biodiversitate.

Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cea mai importantă contribuție înregistrându-se în județul Dolj, unde 57,22% din totalul cazurilor investigate de autorități au fost semnalate de către cetățeni, acesta fiind urmat de județele Gorj, cu 49,40% și Vâlcea, cu 47,15%. 
 

“Aplaudăm contribuția societății civile în identificarea cazurilor de tăieri ilegale, dar aceasta ar trebui să fie, în primul rând, o prioritate a autorităților. Deoarece acestea sunt ineficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale, vom lansa în curând aplicația Forest Guardians, un instrument care permite cetățenilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor, precum și în verificarea legalității transporturilor de lemn.”
, spune Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei de păduri și biodiversitate a Greenpeace România. 

CreditFoto_Thomas_Einberger_Greenpeace_Romania