ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă anunță rezultatele campaniei de plantare din această primăvară, acțiune ce face parte din programul „Adoptă un copac!”. 4 hectare noi de perdele forestiere au fost plantate în această primăvară de către asociația ViitorPlus cu sprijinul a 350 de voluntari, angajați ai companiilor care susțin programul „Adoptă un copac!”. Perdeaua forestieră a fost plantată paralel cu DN41, drum afectat de înzăpeziri, lângă comuna Chirnogi, județul Călărași. Așadar, au fost continuate lucrările începute în toamna anului 2017, perdeaua forestieră având 6 hectare în acest moment, dar se va extinde, plantările continuând și în toamnă. În acest link puteți vedea un clip video cu imagini de la plantări. 

Programul „Adoptă un copac!” a fost lansat în urmă cu 11 de ani de către asociația ViitorPlus cu scopul de a crește suprafețele împădurite din sudul României, căci suprafața de pădure din această regiune este de 4 ori mai mică decât minimul recomandat pentru zona de câmpie. 

„În ultimii 2 ani, ne-am concentrat pe plantarea de perdele forestiere datorită multiplelor beneficii pe care acestea le au atât pentru natură, cât și pentru protejarea drumurilor pe timpul iernii și oprirea înzăpezirii acestora. Deși România își propunea în anul 2014 să realizeze 5.000 de hectare de perdele forestiere, până acum au fost împădurite doar 23 hectare. În ritmul acesta, ar fi fost nevoie de 1.000 de ani pentru atingerea obiectivului, la care de altfel autoritățile au și renunțat anul acesta. În „Adoptă un copac!” creștem perdele forestiere, care altfel nu ar exista, fiind sădite exclusiv din fonduri private, atrase de la companii și persoane fizice.”, a declarat Teia Ciulacu, Președinte ViitorPlus.
 
Beneficiile aduse de perdelelor forestiere sunt multiple. Ele sunt plantate de-a lungul drumurilor, căilor de acces sau în jurul unor terenuri agricole. Perdelele forestiere protejează aceste zone deoarece rețin zăpada și diminuează viteza vântului, astfel previn înzăpezirea drumurilor. Totodată, perdelele forestiere protejează solul supus eroziunii, îmbunătățesc microclimatul local, stimulează biodiversitatea, cresc calitatea aerului și echilibrează circuitele hidrologice.

În această primăvară, cei 350 de voluntari implicați au fost angajați ai companiilor care au susținut și financiar proiectul: Allianz Technology, ESOP Consulting, Pastel, Henkel România, ING Bank, Microchip Technology Inc., TenarisSilcotub, TPA România. O parte dintre aceste companii au ales ca fiecare arbore plantat să fie un semn de mulțumire pentru fiecare partener al companiei. Au mai susținut Campania de plantare organizațiile partenere Autonom Rent a Car, Direcția Silvică Călărași, Primăria Chirnogi.

Plantările perdelelor forestiere în cadrul programului „Adoptă un copac!” continuă și în toamna anului 2018. Deja o parte din fondurile necesare au fost asigurate de către: Dr. Reddy's Laboratories Ltd. (donații salariale a căror valoare este dublată de companie), NEPI Rockcastle, Coca-Cola HBC România, donator internațional Xavier Menguy și donații de la persoane fizice pe platforma Startarium, sume care au fost dublate de către ING Bank, susținătorul platformei.
 
În perioada 2007-2018, sub umbrela ViitorPlus, peste 11.350 de voluntari au ajutat la înființarea a 67 de hectare noi de pădure. Accesați pagina Facebook a programului pentru mai multe detalii, fotografii și clipuri de la plantări www.facebook.com/adoptauncopac.
 
***
Despre ViitorPlus și „Adoptă un copac!”
ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 12 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt „Adoptă un copac!ˮ, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr - amenajare eco-turistică, Regenesys. 

Viziunea ViitorPlus: „Încurajăm și contribuim la dezvoltarea durabilă pentru indivizi, organizații și comunități.ˮ Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina web:  www.viitorplus.ro