Aproximativ 78 de milioane de nou-născuți– sau trei din cinci – nu sunt alăptați la sân în prima oră de viață, confruntându-se astfel cu un risc crescut de deces și dezvoltare de boli și cu șanse reduse de a continua alăptarea la sân, susțin UNICEF și OMS într-un nou raport. Majoritatea acestor copii se nasc în țări cu venituri mici și medii.

Raportul arată că nou-născuții care sunt alăptați la sân în prima oră de viață au șanse sporite de supraviețuire. Chiar și un decalaj de câteva ore după naștere poate avea consecințe potențial mortale. Contactul piele pe piele cu mama împreună cu suptul la sân stimulează producția de lapte a mamei, inclusiv a colostrului, denumit și “primul vaccin” al nou-născutului, care este extrem de bogat în nutrienți și anticorpi.

În fiecare an, milioane de nou-născuți nu se bucură de beneficiile alăptării timpurii la sân. De cele mai multe ori, motivele pentru care se întâmplă acest lucru pot fi schimbate. Pur și simplu mamele nu primesc susținere suficientă pentru a alăpta în acele momente esențiale după naștere, nici chiar din partea personalului medical din maternități”, spune Henrietta H. Fore, Director Executiv UNICEF.

"Ca parte a proiectului pilot Pachetul Minim de Servicii în Bacău, asistenții comunitari și mediatorii sanitari romi încurajează în mod constant alăptarea. Inițierea alăptării în prima oră este ca și cum i-ai administra copilului primul vaccin. Cercetările internaționale arată că alăptarea oferă avantaje semnificative atât pentru copil, cât și pentru mamă, precum și pentru societate. Reduce riscurile pentru mai multe boli pe întreaga durată a vieții", declară Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Conform raportului, ratele alăptării în prima oră după naștere sunt cele mai crescute în Africa de Est și de Sud (65%) și cele mai mici în Asia de Est și în Pacific (32%). Aproximativ 9 din 10 copii născuți în Burundi, Sri Lanka și Vanuatu sunt alăptați la sân în prima oră de viață spre deosebire de 2 din 10 copii alăptați la sân în Azerbaidjan, Chad și Muntenegru.

Alăptarea la sân le oferă copiilor cel mai bun start în viață posibil”, spune Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General al OMS. “Trebuie să urgentăm extinderea susținerii mamelor – fie că vorbim despre membrii familiei, lucrătorii din domeniul medical, angajatori sau guverne, astfel încât să le ofere copiilor startul în viață pe care îl merită”.

Raportul Capture the Moment, care analizează date din 76 de țări, a constatat că, în ciuda importanței alăptării timpurii la sân, prea mulți nou-născuți sunt lăsați să aștepte prea mult din diferite motive, precum:
  • Hrănirea nou-născuților cu alimente sau băuturi, inclusiv formule de lapte: Practici comune precum eliminarea colostrului, o persoană mai în vârstă care îl hrănește pe bebeluș cu miere sau personalul medical care îi administrează copilului un lichid specific, precum apă cu zahăr sau o formulă de lapte, întârzie primul contact crucial al nou-născutului cu mama sa.
  • Creșterea numărului de nașteri prin cezariană la cerere: în Egipt, procentul nașterilor prin cezarienă a crescut mai mult decât dublu între 2005 și 2014, de la 20% la 52%. În aceeași perioadă ratele începerii timpurii a alăptării au scăzut de la 40% la 27%. Un studiu efectuat în 51 de state arată că ratele începerii alăptării timpurii la sân sunt în mod semnificativ mai mici în rândul nou-născuților prin cezariană. În Egipt, doar 19% dintre copiii născuți prin cezariană au fost alăptați la sân în prima oră de viață, comparativ cu 39% dintre cei născuți pe cale naturală.
  • Diferențe în calitatea îngrijirilor oferite mamelor și nou-născuților: conform raportului, prezența unui specialist în nașteri nu pare să influențeze ratele alăptării timpurii la sân. În 58 de state între anii 2005 și 2017, nașterile în instituțiile medicale au crescut cu 18 puncte procentuale, pe când ratele începerii alăptării timpurii au crescut cu doar 6 puncte procentuale. În multe cazuri, nou-născuții sunt separați de mamele lor imediat după naștere, iar orientarea oferită de personalul medical este limitată. În Serbia, ratele au crescut cu 43 de puncte procentuale între 2010 și 2014 datorită eforturilor depuse pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire pe care le primesc mamele la naștere.
  • Studiile anterioare, citate în raport, arată că nou-născuții care au fost hrăniți la sân între 2 și 23 de ore de la naștere au avut un risc de deces cu 33% mai mare comparativ cu cei care au fost alăptați în prima oră de viață. În rândul nou-născuților care au fost alăptați la o zi după naștere sau mai mult, riscul a crescut mai mult decât dublu.

    Raportul îndeamnă guvernele, donatorii și alți decidenți să adopte măsuri juridice solide pentru a restricționa marketingul formulelor de lapte praf și al altor substituenți de lapte matern.

    Global Breastfeeding Collective condus de către UNICEF și OMS a publicat în 2018 (Graficul de performanță global în domeniul alăptării la sân) 2018 Global Breastfeeding Scorecard, care monitorizează progresele politicilor și programelor de alăptare. În cadrul acestuia statele sunt încurajate să avanseze politici și programe care să le ajute pe mame să înceapă alăptarea în prima oră de viață a copilului lor și să continue cât de mult doresc.

    Pentru date din 76 de state, click aici. Datele raportului provin din (Bazele de date Globale ale UNICEF) UNICEF’s Global Databases.

    Despre Organizația Mondială a Sănătății
    Organizația Mondială a Sănătății conduce și coordonează programe internaționale de sănătate în sistemul Organizației Națiunilor Unite. Împreună cu cele 194 de State Membre, misiunea OMS este de a promova sănătatea, e a contribui la securitatea mondială și de a deservi categoriile vulnerabile. Pentru mai multe informații despre OMS, vizitați www.who.int. Aflați mai multe despre activitatea OMS în domeniul alăptării la sân aici. Urmăriți OMS pe Twitter și Facebook.

    Despre UNICEF în România
    UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.