Raportandu-ne la statisticile oficiale care spun ca in 2014 au fost inregistrate in Constanta 46 de cazuri noi de infectie cu HIV putem spune ca 16 dintre acestea, adica aproape 35% au fost descoperite in urma testarilor efectuate la Baylor. De asemenea din cele 12 cazuri noi inregistrate anul trecut la Tulcea, 7 au fost raportate de centrul de testare Baylor de la Tulcea, adica peste 58% din total.

La fel ca si in statisticile de la nivel national si in cele de la Fundatia Baylor Marea Neagra se evidentiaza ca principala cale de transmitere a virusului contactele sexuale neprotejate. De remarcat ar fi faptul ca in 2014 in judetele Constanta si Tulcea nu au fost inregistrate cazuri noi de infectie cu HIV la copii. 

Reamintim ca in cabinetele Fundatiei Baylor Marea Neagra se realizeaza testari gratuite pentru depistarea infectiei cu HIV inca din 2007, numarul total de persoane testate pana la finele anului 2014 fiind de peste 40.000. La finalul fiecarei sesiuni persoanele testate primesc din partea consilierului prezervative gratuite oferite de Love Plus. Anul trecut in centrele de testare ale Baylor, dar si in unitatea mobila, au beneficiat de testare pentru depistarea infectiei cu HIV peste 8.700 de persoane.
 
„Desi este cunoscut faptul ca prezervativul este singura metoda de a ne proteja de bolile infectioase transmise pe cale sexuala, cum este si cazul infectiei cu HIV si desi prezervativul se bucura de popularitate in toata lumea, atunci cand vine vorba de statistici, contactul heterosexual neprotejat ramane principala cale de transmitere a acestui virus. Din pacate, cunostintele legate de eficienta acestei metode, accesul si pretul facil, nu sunt argumente suficiente pentru a fi utilizat cu regularitate. A spune “NU” unui contact sexual atunci cand partenerii nu au la indemana un prezervativ nu este o optiune luata in calcul”, a declarat Mihaela Bogdan, director de proiecte in cadrul Fundatiei Baylor Marea Neagra.
 
De aceea prin serviciile de consiliere si prin oferirea prezervativelor Love Plus gratuite echipa Baylor lucreaza constant cu populatia pentru schimbarea acestor mentalitati.