În 17 octombrie 2019, Asociația Dăruiește Aripi a prezentat în premieră, alături de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică și Centrul de Cercetare a Cancerului din cadrul Comisiei Europene, rezultatele primului studiul cu privire la Supraviețuirea Copiilor cu Cancer din România.
 
Rezultatele reprezintă analiza completă a datelor adunate la nivel național privind cazurile de cancer la copii și tineri diagnosticați în perioada 2010-2013, demers posibil că urmare a înființării Registrului Național al Cancerelor la Copil în România, proiect derulat de Dăruiește Aripi și susținut financiar de ING România în cadrul programului de responsabilitate socială “Adoptă un Proiect”.
 
Știm acum că:
 
  • Rata medie de supraviețuire la 5 ani, la copiii din România diagnosticați cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanță cu media regiunii Europei de Est – 70% (țările Europei de Est: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia).
     
  • În fiecare an, aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate și tratate, ceea ce se traduce într-o incidență anuală de 10 cazuri la sută de mii de copii.
     
  • În perioada 2010-2017, s-au înregistrat 3708 cazuri. Cea mai mare frecvență este la grupa de vârstă 0-4 ani, cele mai puține cazuri înregistrându-se la adolescenți (15-19 ani). Categoria este subreprezentată în Registrul Național al Cancerelor la Copil în România deoarece un număr important de cazuri nu ajung în rețeaua de Onco-Pediatrie, ci cel mai probabil ajung direct în secțiile pentru adulți sau secții neoncologice.

  • Cele mai frecvente tumori ce afectează copiii sunt leucemiile (31%), urmate fiind de limfoame (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) și de tumori osoase și țesuturi moi (7%).

  • Rezultatele studiului privind supraviețuirea copiilor cu cancer în România au fost prezentate în deschiderea celei de a 14-a Întâlniri Regionale a Specialiștilor din Onco-Pediatrie din Europa Centrală și de Sud-Est de către Conf. Dr. Anca Coliță, Dr. Mihaela Bucurenci (Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică), specialiști din partea European Commision Joint Research Centre-Cancer Information Group (Luciana Neamțiu și Carmen Martos Jimenez) și ai Asociației Dăruiește Aripi (Alina Pătrăhău), partener și susținător al proiectului Registrului Național al Cancerelor la Copil.