Cunoscuta pentru activitatea sa in domeniul bolilor infectioase si mai ales in domeniul infectiei cu HIV, datorita parteneriatului sustinut cu Spitalul de Boli Infectioase Constanta de peste zece ani la Centrul de Excelenta Clinica din Constanta, Fundatia Baylor isi propune prin proiectul “Avem grija ca viata sa mearga mai departe”, sa transfere cele invatate despre nevoile persoanelor cu HIV si in domeniul ingrjirii persoanelor cu hepatite virale. Proiectul are in vedere sustinerea pe termen lung a pacientilor si familiilor acestora. Provocarile cu care se confrunta acestia sunt multiple, nevoile lor fiind legate de adaptarea la diagnostic,  transformarea stilului de viata, precum si de imbunatatirea sanatatii mentale.

Proiectul, care este rezultatul colaborarii dintre Baylor College of Medicine at Texas Childrens Hospital International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI) SUA, AbbVie Foundation SUA si Fundatia Baylor Romania are o valoare totala de 1,5 milioane de dolari si se va desfasura in perioada 2014-2018. 
Preocuparile echipei Baylor vor fi legate de identificarea nevoilor pacientilor cu hepatita B si C, stabilirea parteneriatelor cu comunitatea, identificarea cazurilor noi si suportul pe termen lung al pacientilor si familiilor acestora.

Necesitatea demararii acestui proiect este data de cifrele ingrijoratoare legate de incidenta hepatitelor B si C in Romania. De asemenea, Romania se afla pe unul dintre locurile fruntase in Europa in ceea ce priveste numarul de cazuri si mortalitatea cauzata de ciroza hepatica, dar pe unul dintre ultimele locuri la serviciile oferite pacientilor care sufera de aceasta afectiune (conform Euro Hepatitis Index). Si rezultatele programului Baylor de testare din Constanta si Tulcea, din ultimii patru ani, confirma faptul ca peste 3% dintre pacienti au hepatita C si peste 4% au hepatita B.

„Indraznim sa fim pionieri in domeniul asistarii pacientilor cu hepatita B si C in Romania si ne bazam pe bunele practici pe care le-am dezvoltat in parteneriat direct cu Baylor International Pediatric AIDS Initiative de la infiintarea Fundatiei Baylor Romania si pana in prezent. Eu cred ca, desi traim intr-o societate consumerista si centrata pe profit, mai exista loc si pentru filantropie si pentru investitii reale in sanatatea si binele comunitatii in care traim cu totii, iar investitia sociala facuta de Fundatia Abbvie demonstreaza acest lucru.”- a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundatiei Baylor. „Ne propunem sa dam pacientilor cu hepatita virala B si C, precum si familiilor acestora, puterea si curajul de a se descurca in sistemul medical, de a face fata schimbarilor din viata lor si de a demonstra ca, in ciuda bolii cronice cu care se confrunta, cineva ii incurajeaza sa isi duca viata mai departe si ii sustine sa isi pastreze o viata de calitate.” 
 
Proiectul va fi lansat pe 28 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei. De asemenea, tot cu aceasta ocazie cu ajutorul laboratorului mobil al fundatiei vor mai avea loc sesiuni de testare gratuita pentru depistarea hepatitei B si C. Acestea se vor desfasura in ultima saptamana din iulie in parcul Arheologic al municipiului Constanta si in august in parcul din zona Far. De asemenea, va mai avea loc si o lansare de lampioane, pe o plaja din statiunea Mamaia, lansare la care vor participa si jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Tomis. Campania careia i se subsumeaza si acest eveniment are drept slogan “Testare si ingrijire pe termen lung pentru hepatite si HIV. Avem grija ca viata sa mearga mai departe.”

***
Despre parteneri:
Baylor College of Medicine International Pediatric AIDS Initiative (BIPAI) conduce cea mai moderna retea de centre de ingrijire pentru copii si tineri afectati de HIV din intreaga lume. In acelasi timp, asigura cursuri de formare medicala de o inalta calitate si dezvolta si initiative de cercetare. BIPAI a fost fondat in 1996 de Dr. Mark Kline, Director Medical in cadrul Spitalului de Copii din Texas si Presedinte al Departamentului de Pediatrie la Baylor College of Medicine. Pana in prezent reteaua BIPAI s-a extins si in tari din Africa si America de Sud, peste 200.000 de persoane fiind asistate de centrele Baylor din intreaga lume.

Fundatia AbbVie este o organizatie nonprofit creata in scopul de a produce un impact remarcabil asupra vietii persoanelor defavorizate din intreaga lume si este angajata in construirea unor comunitati puternice, precum si a unor sisteme sustenabile de sanatate si a unor programe educationale eficiente. Fundatia AbbVie este fondata de AbbVie, o companie biofarmaceutica bazata pe activitatea de cercetare, care opereaza la nivel global. Fundatia este rezultatul separarii de Abbott Laboratories care s-a produs in 2013. Misiunea companiei consta in utilizarea expertizei, a personalului dedicat si al unei abordari unice privind inovarea in scopul de a dezvolta terapiile cele mai avansate de pe piata in folosul tratarii celor mai serioase si complexe boli din lume. AbbVie are aproximativ 25.000 de angajati in intreaga lume si comercializeaza medicamente in mai mult de 170 de tari. Abbott, Abbott Fund, AbbVie si Fundatia AbbVie sunt parteneri pe termen lung ai Fundatiei Baylor Marea Neagra.
Fundatia Baylor Marea Neagra este singurul reprezentant al retelei BIPAI in Romania care, prin Centrul de Excelenta, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor din regiunea Dobrogei, care sufera de boli infectioase. Din 2001 si pana in prezent, la serviciile existente (stomatologie, boli infectioase, obstetrica-ginecologie, pneumologie, testare rapida si psihosociale) s-au adaugat planificarea familiala si serviciile primare de cardiologie.