Aproximativ trei sferturi din creşterea globală a numărului de cazuri de rujeolă din 2018 s-a înregistrat în zece ţări, cu epidemii importante în Brazilia, Madagascar, Filipine, Ucraina şi Yemen 
 
UNICEF a avertizat vineri, 1 martie, cu privire la faptul că, la nivel mondial, cazurile de rujeolă se îndreaptă spre un nivel alarmant de ridicat, în frunte aflându-se zece ţări în care s-a înregistrat peste 74% din creşterea totală a cazurilor, dar şi alte câteva în care fusese declarată eliminarea rujeolei.  

Cele zece ţări cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri între 2017 şi 2018 (1)
1. Ucraina: 30.338
2. Filipine: 13.192
3. Brazilia: 10.262
4. Yemen: 6.641
5. Venezuela: 4.916
6. Serbia: 4.355
7. Madagascar: 4.307
8. Sudan: 3.496
9. Tailanda: 2.758 
10. Franţa: 2.269
 
La nivel global, 98 de ţări au raportat în 2018 un număr mai mare de cazuri de rujeolă decât în 2017, remarcându-se astfel o erodare a progreselor înregistrate împotriva acestei boli ce poate fi fatală, deşi este extrem de uşor de prevenit.
 
Ucraina, Filipine şi Brazilia s-au confruntat cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri de rujeolă între 2017 şi 2018. Doar în Ucraina au fost 35.120 de cazuri de rujeolă în 2018. Potrivit guvernului, alte 24.042 de persoane au fost infectate în primele două luni ale anului 2019. Anul acesta, în Filipine, s-au înregistrat 12.736 de cazuri de rujeolă şi 203 decese (2), faţă de 15.599 de cazuri în tot anul 2018.
 
„Acesta este un semnal de alarmă. Avem un vaccin sigur, eficient şi ieftin împotriva unei boli extrem de contagioase – un vaccin care a salvat aproape un milion de vieţi anual în ultimele două decenii,” a afirmat Henrietta H. Fore, Directorul Executiv al UNICEF. „Aceste cazuri nu au apărut peste noapte. Aşa cum gravele epidemii cu care ne confruntăm astăzi s-au declanşat în 2018, lipsa de acţiune de astăzi va avea consecinţe dezastruoase pentru copiii de mâine.”
 
Rujeola este extrem de contagioasă, chiar mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contractat într-un interval de până la două ore după ce o persoană infectată a părăsit încăperea. Se răspândeşte pe calea aerului şi infectează tractul respirator, putându-le fi fatal copiilor malnutriţi sau bebeluşilor cu vârste prea mici pentru a fi vaccinaţi. Odată  ce infectarea s-a produs nu există niciun tratament specific pentru rujeolă, prin urmare vaccinarea este o procedură ce salvează viaţa copiilor. 
 
 
Ca răspuns la aceste epidemii, UNICEF şi partenerii săi sprijină guvernele pentru a veni urgent în ajutorul a milioane de copii în ţările din lumea întreagă. De exemplu:
 
• În Ucraina, UNICEF oferă sprijin permanent pentru accelerarea imunizării de rutină la nivelul întregii ţări şi eliminarea atitudinii rezervate faţă de vaccinuri, depunând şi eforturi menite să pună capăt celei mai recente epidemii care a dus la moartea a 30 de persoane din 2017 până în prezent. În februarie, Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul UNICEF, a lansat o campanie de imunizare în şcoli şi clinici în cea mai afectată regiune, Lvov din vestul Ucrainei, unde atitudinea negativă faţă de imunizare şi lipsa dozelor de vaccin din trecut au atras un nivel scăzut de vaccinare. 
 
• În Filipine, guvernul, cu sprijinul UNICEF şi al partenerilor, va desfăşura o campanie de vaccinare a 9 milioane de copii împotriva poliomielitei şi a rujeolei, în 17 regiuni. Prin reţelele de socializare, cei implicaţi în campanie vor oferi mai multe informații despre beneficiile vaccinurilor, atât părinţilor cât și  lucrătorilor sanitari.
 
• În Brazilia, în perioada august-septembrie 2018, guvernul a realizat o campanie împotriva poliomielitei şi a rujeolei, care a vizat peste 11 milioane de copii cu vârste sub cinci ani. UNICEF a încurajat populaţia să se vaccineze şi a instruit monitorii medicali din adăposturile pentru migranţii venezuelani. UNICEF a inclus vaccinul antirujeolic în programul „Sigiliul municipal”, care stimulează concurența pozitivă între municipalități și care cuprinde 1.924 de localităţi. 
 
• În Yemen, unde toţi anii de conflict au dus la declanşarea unei epidemii, autorităţile locale, cu sprijinul UNICEF, OMS şi Alianța GAVI, au vaccinat peste 11,5 milioane de copii în luna februarie.  
 
• În Madagascar, în intervalul 3 septembrie-21 februarie, 76.871 de persoane au fost infectate cu rujeolă şi 928 au murit, majoritatea fiind copii. În luna ianuarie, cu sprijinul partenerilor, inclusiv al UNICEF, guvernul a lansat o campanie de imunizare ce a vizat toate cele 114 districte. Peste 2 milioane de copii au fost imunizaţi în 25 de districte. În februarie, au fost vaccinaţi 1,4 milioane de copii, alte 3,9 milioane urmând în luna martie. 

În România, Ministerul Sănătății împreună cu UNICEF au lansat Campania de promovare a vaccinării – “Copilăria, cel mai frumos cadou”, care are ca scop informarea părinților și a publicului larg despre importanța și beneficiile vaccinării. Aceasta este o continuare a campaniilor door-to-door de informare și recuperare vaccinală realizate anul trecut de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF în mai multe comunități vulnerabile din județele Mehedinți și Bacău. La aceste campanii au participat și reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, care au replicat acest model de campanie și în alte județe.
 
Cazuri de rujeolă înregistrate în 2018 în ţări fără niciun caz raportat în 2017
Brazilia: 10.262 
Moldova: 312
Muntenegru: 203
Columbia: 188
Timorul de Est: 59
Peru: 38
Chile: 23
Uzbekistan: 17
 
Infrastructura medicală slabă, tulburările civile, un grad redus de conştientizare la nivelul comunităţii, delăsarea şi atitudinea rezervată faţă de vaccinuri în unele cazuri, au dus la apariţia acestor epidemii atât în ţări dezvoltate, cât şi în ţări aflate în curs de dezvoltare. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de şase ori între 2017 şi 2018, ajungând la 791. Mai recent, SUA s-au confruntat cu focare în New York şi în statul Washington.
 
„Aproape toate aceste cazuri pot fi prevenite. Totuși copiii sunt infectaţi chiar şi în locuri în care nu există nicio scuză,” a declarat Fore. „Boala este rujeola, însă, de prea multe ori, virusul propriu-zis îl reprezintă dezinformarea, neîncrederea şi delăsarea. Trebuie să facem mai mult pentru a informa corect fiecare părinte astfel încât să ne ajute să vaccinăm în siguranţă fiecare copil.”
 
Pentru a combate rujeola, UNICEF face un apel urgent la guverne, prestatorii de servicii medicale şi părinţi să se implice mai mult pentru a preveni răspândirea bolii, după cum urmează:
 
• Să înţeleagă că vaccinurile sunt sigure şi eficiente, putând salva viaţa copiilor; 
• Să vaccineze copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi cinci ani în timpul epidemiilor;
• Să formeze şi să echipeze corespunzător personalul medical pentru ca acesta să poată oferi servicii de calitate;
• Să consolideze programele de imunizare în vederea livrării tuturor vaccinurilor vitale.
 
***
Despre Iniţiativa împotriva Rujeolei şi a Rubeolei
UNICEF face parte din Iniţiativa împotriva Rujeolei şi a Rubeolei, un parteneriat public-privat care cuprinde cinci parteneri la nivel mondial, mai precis OMS, Centrul American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor – CDC, Fundaţia Naţiunilor Unite şi Crucea Roşie Americană, parteneriat ce a lansat o acţiune globală pentru eliminarea rujeolei şi a rubeolei. 
 
Despre UNICEF
UNICEF activează în unele dintre cele mai dificile zone ale lumii, pentru a ajuta copiii cei mai dezavantajaţi din întreaga lume. Lucrăm în 190 de ţări şi teritorii pentru fiecare copil, de pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru toţi. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea pe care o desfăşoară în beneficiul copiilor, vizitaţi pagina www.unicef.org. 
 
Urmăriţi UNICEF pe Twitter şi Facebook

_______________________________________________________________
(1)   Notă: Analiza este fondată pe datele globale referitoare la rujeolă şi rubeolă, colectate de către OMS în 194 de ţări pentru 2017 şi 2018. Aflați mai multe aici. Analiza are la bază numărul total de cazuri de rujeolă confirmate. 
 (2) Până la 23 februarie 2019.