Mega Mall, ȋmpreună cu Asociaţia React şi Centrul de Transfuzie Sanguină București te provoacă să devii Mega-Salvator şi să faci o faptă bună. În perioada 4 – 5 noiembrie, la Mega Mall poți salva vieți în cadrul campaniei de donare de sânge „Fii Mega-Salvator! Donează sânge!”. Scopul acțiunii este să crească rezervele de sânge din Centrul de Transfuzie Sanguină și să informeze cetățenii cu privire la nevoia constantă de sânge pentru transfuziile din spitale.

În weekend-ul 4-5 noiembrie, la Mega Mall vor fi amenajate două centre de donare, deschise publicului în intervalul 9:00-13:00. Principalul punct de recoltare va fi la intrarea din Bulevardul Pantelimon, unde va fi prezent un autobuz special compartimentat şi dotat cu echipamentele medicale necesare donării, iar cel de-al doilea punct de donare va fi într-o zonă special amenajată la nivelul -1 al centrului comercial. Întreg procesul va fi coordonat de o echipă medicală a Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Dacă vrei să fii unul dintre Mega-Salvatori, iată o parte dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești: 
- trebuie să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani și greutatea 50 - 100kg pentru femei şi 60 - 110kg pentru barbați 
- să nu fi suferit intervenţii stomatologice și chirurgicale în ultimele  luni 
- să nu ai/ nu fi avut următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele, etc.
- nu trebuie să consumi grăsimi cu cel puţin 24 de ore înaintea donării sau băuturi alcoolice ȋn ultimele 48 de ore 

Informaţii detaliate despre criteriile de eligibilitate şi de excludere poți găsi aici.
De asemenea, este important să știi că înainte de recoltarea sângelui poți consuma o cană cu cafea sau ceai; este obligatoriu să bei multe lichide şi să consumi un mic dejun consistent, precum un sandwich cu carne slabă, cereale integrale, legume sau fructe (banane, prune uscate, stafide etc.). Totodată, este recomandat să nu consumi alimente cu multe grăsimi (lapte, unt, carne grasă etc.) și nu trebuie să fumezi înainte şi după donare cu o oră.

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore şi celular în două săptămâni. După donare este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore. 

Deși la prima vedere actul de donare pare un bine unidirecțional, din partea donatorului, medicii ne informează și asupra beneficiiilor pe care le au donatorii. O recoltare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și accident vascular. De asemenea, în urma donării, rezistența organismului față de traumatisme crește, acesta fiind obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Nu în ultimul rând, donarea ajută organismul să își crească imunitatea.

Nevoie de sânge în spitalele din România:
Statistic, în fiecare an, peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge şi de preparate sanguine. Deși în situațiile de criză românii au dat mereu dovadă de solidaritate și spirit civic, stând ore în șir la coadă pentru a fi alături de cei aflați în suferință, România se află în continuare pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge. Nevoia de sânge este constantă, iar de cele mai multe ori doar jumătate din necesarul de sânge din spitale este asigurat de donatori. 

Dacă vrei sa te numeri printre Mega-Salvatori, vino pe 4-5 noiembrie, în intervalul 09.00 -13.00 la Mega Mall, la intrarea Pantelimon și fii un exemplu pentru toți ceilalți.
 
Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul www.megamallbucuresti.ro sau pe pagina de Facebook Mega Mall.
 
***
Despre Mega Mall
Mega Mall este unul dintre cele mai moderne centre comerciale din București inaugurat în urma unei investiții de 165 de milioane de euro. Centrul acoperă în total 230.000 metri pătrați, fiind în prezent centrul comercial cu cea mai mare suprafață construită din România. Mall-ul dispune de un spațiu închiriabil de aproximativ 72.000 de metri pătrați, dispuși pe 4 niveluri, și găzduiește peste 200 de magazine, dar și o parcare cu o capacitate de 3.000 de locuri dispuse pe 6 niveluri, dintre care 1.000 sunt situate pe acoperiș. La inaugurarea sa, Mega Mall a adus o serie de premiere în retailul românesc, oferind bucureștenilor experiențe unice de shopping și divertisment. Centrul comercial propune un mix complet de branduri de renume național și internațional pentru toate nevoile și interesele, precum și diverse opțiuni de relaxare și petrecere a timpului liber: un food court de 10.000 mp cu o varietate restaurante, fast food-uri și cafenele pentru toate gusturile, o sală de fitness WorldClass, de 2.500 de metri pătrați, dotată cu o piscină semi-olimpică, un cinematograf Cinema City cu 14 săli ultra moderne și tehnologia 4Dx, un nou concept de spații de distracții cu casino, deschis non-stop, un sports bar, unde pot fi urmărite transmisiuni sportive live, dar și un loc de joacă, adus de Gymboland, pentru copiii de toate vârstele.
 
Aici sunt prezente unele dintre cele mai mari reprezentanțe ale magazinelor de fashion, încălţăminte, îngrijire şi accesorii din țară, printre care H&M, Zara, Koton, Mango, Marks & Spencer, Peek & Cloppenburg, New Yorker, Pull&Bear, C&A, LC Waikiki, Bershka, Sephora, Stradivarius, Orsay, adidas, Nike, Lee Cooper, Douglas, NEXT, Hilfiger Denim, Musette, Hervis, Stefanel, ECCO, Intersport, MAC, Benvenuti sau Aldo. Tot la Mega Mall au fost inaugurate primele magazine Reserved Man, Pupa, Sport Vision, Buzz, Marks & Spencer Food din România.

Despre Asociația React
Asociația React este o organizație neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunități prospere: sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară. Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viața oamenilor prin intervenții adaptate și implicare activă. În cei unsprezece ani de la înființare, aproape 1 milion de români au beneficiat, direct sau indirect, de pe urma activităților derulate de noi. Impactul proiectelor noastre este confirmat de cele 18 premii de excelență naționale și internaționale primite, care ne poziționează printre cele mai premiate organizații din România.