Fetele și femeile din comunitățile sărace nu au acces la mijloace de informare și resurse ca să își mențină o igienă corespunzătoare și să își îngrijească și alăpteze corect copiii. Prin proiectul Împreună pentru sănătate la Castelu, implementat de Asociația Reality Check, un specialist în educație perinatală a adus informația acolo unde este cea mai mare nevoie de ea și au fost oferite produse de igienă și de îngrijire de bază. Am contribuit astfel la îmbunătățirea igienei personale a fetelor și tinerelor mame din Castelu și la dobândirea de cunoștințe și abilități practice de alăptare și îngrijire a sugarilor. 
 
În comunitatea săracă de romi-turci, numiți horahai, din Castelu, majoritatea fetelor abandonează școala devreme, își întemeiază o familie și devin mame când sunt încă adolescente. Lipsa resurselor financiare și a sprijinului familiei, împovărată la rândul ei, își pune amprenta asupra sănătății lor și a copiilor lor. Prin proiectul Împreună pentru sănătate la Castelu, 89 de beneficiare unice au avut oportunitatea de a participa la cursuri de igienă personală (78), de îngrijire a copilului (18) și consiliere în alăptare (5), ținute de un specialist în educație perinatală din cadrul Asociației SAMAS  (SĂnătate MAme și Sugari). La finalul fiecărui curs, fetele au primit câte o gustare și diplome de participare, precum și câte un pachet cu produse de igienă și de îngrijire de bază, pentru ele sau destinate bebelușilor. În plus, Asociația SAMAS va oferi suplimentar două consilieri în alăptare, iar alte opt tinere mame aflate în situații dificile de viață din comunitățile în care lucrează Asociația Reality Check vor primi CUTIA Bebelușului. Aceasta înseamnă un pat sigur pentru bebeluș și un ajutor material cu toate cele necesare pentru primele trei luni de viață și, foarte important, educația necesară pentru ca mama să-l alăpteze, să-l îngrijească mai bine, ca acesta să se dezvolte și să fie sănătos pe tot parcursul vieții sale. Asistenta medicală comunitară din Castelu a luat parte la cursuri și pe viitor va putea să ofere sfaturi specializate fetelor și femeilor din Castelu despre temele abordate la cursuri.
 
„Toate fetele și tinerele mame, indiferent de mediul din care provin, au nevoie de îndrumare și sprijin ca să învețe cum să își îngrijească propriul corp, cum să aibă o viață de cuplu sănătoasă, cum să alăpteze și să aibă grijă de copil în primul an de viață. Cursurile au reprezentat o noutate pentru fetele din Castelu, care nu erau obișnuite să discute despre subiecte sensibile, precum igiena intimă. Fiind interactive, adaptate vârstei și cunoștințelor participantelor, s-a creat o atmosferă de încredere care le-a oferit siguranță să participe la discuții și chiar să pună întrebări”, declară Oana Ganea, manager proiect Asociația Reality Check.
 
Participantele au aflat multe informații noi la cursuri, dar au învățat și că discuțiile despre corpul feminin sunt absolut normale și au fost încurajate să abordeze orice subiect legat de acesta atunci când au întrebări. De exemplu, câteva mame minore aflate la primul copil, nu mai mari de 16 ani, dar și o mamă aflată la al doilea copil, care nu a alăptat, au aflat cu mare surprindere că un copil poate fi și este recomandat să fie hrănit exclusiv la sân până la șase luni. A fost prima dată când un specialist le-a spus    că diversificarea alimentației la sugari se face după împlinirea vârstei de șase luni și că au lapte suficient dacă alăptează copilul de câte ori acesta cer. Ele începeau încă de la trei-patru luni să le dea celor mici cartofi fierți, banane și iaurt cu fructe, cauzându-le diverse probleme digestive.  
 
„Am fost uimită de dorința tinerelor mame de a afla cât mai multe informații despre cum să-și crească, să-și îngrijească și să-și  hrănească copiii cât mai sănătos. Din păcate, majoritatea mamelor din comunități vulnerabile, precum cele pe care le-am cunoscut în Castelu, nu au informații de la specialiști, tot ce știu despre alăptare știu din experiențele personale sau din cele ale femeilor din jurul lor. Am aflat cu tristețe că încep diversificarea alimentatiei sugarului foarte precoce, încă de la vârsta de 3-4 luni, că alăptează foarte puțin timp sau chiar deloc din motive foarte subiective. Sper că tinerele care au participat la curs au căpătat mai multă încredere și mai multe cunoștințe legate de îngrijirea copilului și că vor transmite ce au aflat și altor mame la început de drum din comunitate”, spune moașa Ilenuța Aglițoiu, educator perinatal, și trainer SAMAS. 
 
„Împreună pentru sănătate la Castelu” este un proiect derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

#realitycheckro #impreunapentrusanatatelacastelu #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

***
Asociația Reality Check este o organizație neguvernamentală care are ca misiune sprijinirea dezvoltării de politice publice cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și corect. Una dintre direcțiile strategice ale organizației este realizarea de evaluări și studii de impact cu privire la legi și programe naționale, în special în domeniul intervențiilor integrate de combatere a sărăciei. 

Despre Programul În stare de bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. 
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
 
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.